Стендовият запуск на SLS бе прекратен преждевременно

152 прочитания

Стендовият запуск на свръхтежката ракета-носител Space Launch System (SLS) бе прекратен преждевременно, а причината за това, все още не е известна. Това може да попречи на мисията Artemis 1, която се планира за края на годината. Това стана вчера, 16 януари 2021 г.

Стендовият запуск на първата степен на SLS стартира в 16,27 часа местно време (00,27 часа на 17 януари българско време) в космическият център Стенис, Мисисипи. Четирите ракетни двигателя RS-25 трябваше да работят в продължение на 485 секунди и да бъдат проверени на различни режими.

Тестът, обаче бе прекратен малко повече от минута след старта му. На стрийма, който предаваше NASA се чу, че има отказ в един от четирите двигателя. Това се случи около 45 секунди след старта на теста, а двигателите бяха спрени 20 секунди по-късно.

Причината за спирането на теста, засега не е ясна. Два часа и половина след прекратения тест бе свикана пресконференция, на която официални лица от NASA изнесоха малкото сигурна информация в момента.

„В настоящия момент не знаем какво точно се е случило. Излизането от нормалното на всеки един от параметрите на двигателя, може да изпрати сигнал за отказ. Мога да заявя, обаче че в момента, в който спряхме теста, имахме четири отлично работещи двигателя, даващи тяга от 109%”, каза в размките на пресконференцията Джон Хоникът, директор на програмата SLS.

Хоникът, обясни че към момента на пресконференцията, едва е започвало разчитането на данните от изпитанието и техният анализ може да отнеме дни. Той споменава, че около 60 секунди след началото на изпитанието е имало проблясък около термалното покритие на двигател номер 4 – същият, който е изпратил съобщението за отказ. Хронологично, проблясъкът е след сигнала за отказ.

Джим Брайденстайн, главният администратор на NASA, се опита да вкара позитивна нотка в случилото се, като отбеляза че днес е бил добър ден и са получени много данни, които ще бъдат анализирани.

„Знам, че не всички са толкова щастливи, колкото щяха да бъдат ако имахме осем минути тест”, отбеляза Брайденстайн.

Огромният въпрос в момента е, какво следва и дали това ще забави допълнително програмата Artemis.

Преди стендовия запуск на първата степен на SLS бе обявено, че програмата минимум е 250 секунди работа на четирите ракетни мотора RS-25. Като основен елемент от това трябваше да е разгонване на двигателите до 109%, след това намаляването на тягата до 95% и последващо повишаване до 100%. Друго, което трябваше да се провери, е управлението на вектора на тягата на двигателите. Нищо от това не стана факт вчера.

В момента, NASA официално няма позиция по въпроса дали ще трябва да се прави нов стендов запуск. Хоникът отбеляза, че ако такъв се наложи, то ще са нужни между 21 и 30 дни за подготовка и то в случай, че по ракетата няма нужда да се замества нищо.

Той, обаче посочва, че от данните, които има в момента, както и предишните тестове с SLS, нищо не говори за нужда от голямо преконструиране на ракетата-носител.

Ракетата, която бе тествана в момента, ще е същата, която в края на годината трябва да изстреля мисията Artemis 1. Тя ще е без екипаж, а космическият кораб Orion трябва да достигне Луната, да влезе на висока ретроградна орбита и да се върне на Земята след общо 21 дни в космоса.

Ако отказът вчера е бил сериозен, то е много вероятно мисията Artemis 1 да бъде отложена, а с нея и последващите Artemis 2 и 3, които вече ще са с екипаж. В рамките на Artemis 3 трябва да бъде осъществено кацане на лунната повърхност – първото от декември 1972 г. насам. Полетът се планираше за последното тримесечие на 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Orbit успешно тества своята ракета-носител LauncherOne
Следваща публикация
Пореден успешен тест за New Shepard
152 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС

Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.

Меню