Стендовият запуск на SLS бе прекратен преждевременно

152 прочитания

Стендовият запуск на свръхтежката ракета-носител Space Launch System (SLS) бе прекратен преждевременно, а причината за това, все още не е известна. Това може да попречи на мисията Artemis 1, която се планира за края на годината. Това стана вчера, 16 януари 2021 г.

Стендовият запуск на първата степен на SLS стартира в 16,27 часа местно време (00,27 часа на 17 януари българско време) в космическият център Стенис, Мисисипи. Четирите ракетни двигателя RS-25 трябваше да работят в продължение на 485 секунди и да бъдат проверени на различни режими.

Тестът, обаче бе прекратен малко повече от минута след старта му. На стрийма, който предаваше NASA се чу, че има отказ в един от четирите двигателя. Това се случи около 45 секунди след старта на теста, а двигателите бяха спрени 20 секунди по-късно.

Причината за спирането на теста, засега не е ясна. Два часа и половина след прекратения тест бе свикана пресконференция, на която официални лица от NASA изнесоха малкото сигурна информация в момента.

„В настоящия момент не знаем какво точно се е случило. Излизането от нормалното на всеки един от параметрите на двигателя, може да изпрати сигнал за отказ. Мога да заявя, обаче че в момента, в който спряхме теста, имахме четири отлично работещи двигателя, даващи тяга от 109%”, каза в размките на пресконференцията Джон Хоникът, директор на програмата SLS.

Хоникът, обясни че към момента на пресконференцията, едва е започвало разчитането на данните от изпитанието и техният анализ може да отнеме дни. Той споменава, че около 60 секунди след началото на изпитанието е имало проблясък около термалното покритие на двигател номер 4 – същият, който е изпратил съобщението за отказ. Хронологично, проблясъкът е след сигнала за отказ.

Джим Брайденстайн, главният администратор на NASA, се опита да вкара позитивна нотка в случилото се, като отбеляза че днес е бил добър ден и са получени много данни, които ще бъдат анализирани.

„Знам, че не всички са толкова щастливи, колкото щяха да бъдат ако имахме осем минути тест”, отбеляза Брайденстайн.

Огромният въпрос в момента е, какво следва и дали това ще забави допълнително програмата Artemis.

Преди стендовия запуск на първата степен на SLS бе обявено, че програмата минимум е 250 секунди работа на четирите ракетни мотора RS-25. Като основен елемент от това трябваше да е разгонване на двигателите до 109%, след това намаляването на тягата до 95% и последващо повишаване до 100%. Друго, което трябваше да се провери, е управлението на вектора на тягата на двигателите. Нищо от това не стана факт вчера.

В момента, NASA официално няма позиция по въпроса дали ще трябва да се прави нов стендов запуск. Хоникът отбеляза, че ако такъв се наложи, то ще са нужни между 21 и 30 дни за подготовка и то в случай, че по ракетата няма нужда да се замества нищо.

Той, обаче посочва, че от данните, които има в момента, както и предишните тестове с SLS, нищо не говори за нужда от голямо преконструиране на ракетата-носител.

Ракетата, която бе тествана в момента, ще е същата, която в края на годината трябва да изстреля мисията Artemis 1. Тя ще е без екипаж, а космическият кораб Orion трябва да достигне Луната, да влезе на висока ретроградна орбита и да се върне на Земята след общо 21 дни в космоса.

Ако отказът вчера е бил сериозен, то е много вероятно мисията Artemis 1 да бъде отложена, а с нея и последващите Artemis 2 и 3, които вече ще са с екипаж. В рамките на Artemis 3 трябва да бъде осъществено кацане на лунната повърхност – първото от декември 1972 г. насам. Полетът се планираше за последното тримесечие на 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Orbit успешно тества своята ракета-носител LauncherOne
Следваща публикация
Пореден успешен тест за New Shepard
152 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешен старт за Ariane 5

Европейската ракета-носител Ariane 5 успешно изведе на орбита три сателита. Стартът бе проведен вчера, 15…
Меню