Союз МС-09 се скачи с МКС

20 прочитания

Космическият кораб Союз МС-09 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 8 юни 2018 г., в 16,01 часа московско време.

Союз МС-09 бе изстрелян с ракетата-носител Союз-ФГ на 6 юни 2018 г. в 14,12 часа московско време от космодрума Байконур. На борда му се намират трима космонавти – Сергей Прокопев – командир, германецът Александър Герст и американският астронавт Серина Аниьон-Чанслор.

Стартът мина успешно и тримата космонавти останаха в космическия си кораб две денонощия, докато се извършваха маневри за сближаване и скачване с МКС. Скачването стана на автоматичен режим и е преминало без забележки.

Малко повече от два часа след скачването, бяха отворени люковете, които отделят Союз МС-09 от МКС и новият екипаж се присъедини към колегите си на станцията. По план екипажът на Союз МС-09 ще остане на станцията 187 денонощия.

До момента на станцията се намираха трима космонавти – руснакът Олег Артемеев и двамата американци Андрю Фюстел и Ричърд Арнолд.

Програмата на екипажът на МКС е стандартна – изследователска работа и работа по поддръжка на станцията, включително и с излизане в открития космос.

Свързани теми

Предишна публикация
Военен Ми-17 катастрофира в авиобаза Крумово (обобщение)
Следваща публикация
ЕК планира повече пари за усвояване на космоса
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Blue Origin показа спускаем лунен апарат

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

SpaceX успешно използва ракета за трети път

Компанията SpaceX успешно използва отново първа степен на ракетата-носител Falcon 9, която вече е летяла два пъти. Вчера, 3 декември 2018 г., компанията успешно изведе на орбита 64 малки сателита с двукратно използваната ракета.

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Меню