Virgin Orbit успешно тества своята ракета-носител LauncherOne

117 прочитания

Компанията Virgin Orbit успешно тества своята ракета-носител с въздушен старт LauncherOne. Тя достигна зададената орбита вчера, 17 януари 2021 г.

Ракетата-носител бе издигната във въздуха от модифициран Boeing 747-400 наречен „Cosmic Girl”. Самолетът излетя от Мохаве, Калифорния в 10,38 часа местно време (20,38 часа българско време) и след 61-минутен полет достигна зоната за изстрелване, която се намира над Тихия океан, в близост до крайбрежието на Южна Калифорния.

„Cosmic Girl“ носи LauncherOne на пилон под лявото си полукрило

Ракетата се отдели нормално от носителя си и пет секунди по-късно запусна двигателя на първата си степен, наречен NewtonThree, горящ керосин и течен кислород. Три минути по-късно той прекрати работата си, а първата степен на ракетата се отдели. След това се задейства двигателят на втората степен, наречен NewtonFour. Той работи още шест минути.

От Virgin Orbit обявиха, че ракетата е достигнала зададената орбита. Малко по-късно бе направена корекция в орбитата, за да може да бъдат пуснати 10 наносателита, които се намираха на борда. Два часа по-късно, от компанията обявиха, че и тази част от теста е приключила успешно.

Тестът дойде осем месеца след като първият опит за изстрелването на LauncherOne, от борда на Boeing 747, се провали. Тогава се появи отказ в двигателя на първата степен, малко след запуска му.

Засега, не се обявява кога ще е вторият старт, който вече ще е с реален търговски товар на борда.

Проектът LauncherOne е част от бизнес-империята на сър Ричард Брансън. Официално той бе стартиран през юли 2012 г., като първоначално ракетата трябваше да се изстрелва от самолета WhiteKnightTwo, който се използва и за изстрелване на суборбиталния апарат SpaceShipTwo, предназначен за космически туризъм. Изстрелванията трябваше да се менажират от Virgin Galactic.

През 2015 г., обаче Брансън обяви, че няма да използва WhiteKnightTwo, а ще модифицира един от старите Boeing 747 на авиокомпанията си Virgin Atlantic. Това бе направено с цел уголемяване на ракетата-носител.

През 2017 г. пък, проектът LauncherOne бе обособен под шапката на нова компания – Virgin Orbit, която трябва да се занимава само с изстрелване на товари на околоземна орбита. Компанията в момента има поръчки за неназован брой търговски изстрелвания на стойност няколкостотин милиона долара.

LauncherOne има маса при изстрелването си от 30 тона. Полезният товар, който може да бъде изведен на ниска земна орбита е около 500 kg, а ако се цели полярна орбита, полезният товар пада до 300 kg. Целта на Virgin Orbit е първоначалните изстрелвания да са на цена от около $12 млн., но от компанията дават да се разбере, че се надяват цените да паднат.

Това не е първата успешна ракета-носител с въздушен старт в историята. Между 1990 и 2019 г. са проведени 44 старта с Pegasus – твърдогоривна ракета изстрелвана от борда на модифициран L-1011 или бомбардировач B-52.

Свързани теми

Предишна публикация
Демонстраторът на Starship отново се разби при кацане
Следваща публикация
Стендовият запуск на SLS бе прекратен преждевременно
117 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС

Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.

Половин век от първия полет на Boeing 747

Преди точно половин век, на 9 февруари 1969 г., своя първи полет изпълнява емблематичният пътнически самолет Boeing 747, който е известен и с прозвището си Jumbo Jet.

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Меню