Мисията Crew-2 излетя към МКС

203 прочитания

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС). Това е третият успешен старт на космическия кораб SpaceX Crew Dragon.

Стартът бе в 05,49 часа местно време (12,49 часа българско време) от космическия център „Кенеди” във Флорида. Космическият кораб Crew Dragon бе изведен на орбита от ракетата-носител Falcon 9. Корабът достигна орбита 12 минути след старта, а първата степен на ракетата се приземи успешно на безекипажна баржа в Атлантическия океан.

На борда на Crew Dragon е четиричленен екипаж в състав: Шейн Кимброу – командир, Меган МакАртър – пилот, Тома Писке и Акихико Хошиде – специалисти по мисията. Първите двама са астронавти от NASA,  Писке е от ESA, а Хошиде от японската космическа агенция JAXA. Всички от екипажа са ветерани с по няколко полета в космоса.

Очаква се космическият кораб да се скачи с МКС утре, 24 април, около обед българско време.

Забележителното в мисията Crew-2, е че основният хардуер е вече използван. Капсулата на космическия кораб е Endeavour. Тя вече летя в рамките на мисията Demo-2 през миналата година. Първата степен на ракетата-носител Falcon 9 носи индекса B1061 и изстреля успешно мисията Crew-1 през ноември миналата година.

В рамките на 12 месеца, това е третият пилотиран полет на Crew Dragon. Първоначално Crew-2 трябваше да стартира в края на март, но след това бе изместен за 20 април, след което 22 април, а лошото време отложи полетът за днешната дата.

В момента на МКС се намира и четиричленният екипаж на мисията Crew-1. Очаква се тя да приключи на 28 април.

Следващият старт на Crew Dragon в интерес на NASA (мисията Crew-3) се планира за края на октомври 2021 г. Той отново ще е полет до МКС. Преди това, в средата на септември, ще стане факт мисията Inspiration4, която е изцяло частна и платена от американският милиардер Джерад Айзъкмен.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 8
Следваща публикация
Половин век от старта на Салют-1
203 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мисията на Artemis 1

След месеци на технически и организационни проблеми, както и цели два урагана, днес, 16 ноември…

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Полемики около МКС в Русия

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025…

Нов успешен полет за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши нов успешен безпилотен тест. Петнадесетият пореден изпитателен…

Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет

Гигантският самолет Stratolaunch изпълни дебютния си полет вчера, 13 април 2019 г., от летището в Мохаве, Калифорния. Изпитателният полет е преминал нормално.

Меню