Мисията Crew-2 излетя към МКС

201 прочитания

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС). Това е третият успешен старт на космическия кораб SpaceX Crew Dragon.

Стартът бе в 05,49 часа местно време (12,49 часа българско време) от космическия център „Кенеди” във Флорида. Космическият кораб Crew Dragon бе изведен на орбита от ракетата-носител Falcon 9. Корабът достигна орбита 12 минути след старта, а първата степен на ракетата се приземи успешно на безекипажна баржа в Атлантическия океан.

На борда на Crew Dragon е четиричленен екипаж в състав: Шейн Кимброу – командир, Меган МакАртър – пилот, Тома Писке и Акихико Хошиде – специалисти по мисията. Първите двама са астронавти от NASA,  Писке е от ESA, а Хошиде от японската космическа агенция JAXA. Всички от екипажа са ветерани с по няколко полета в космоса.

Очаква се космическият кораб да се скачи с МКС утре, 24 април, около обед българско време.

Забележителното в мисията Crew-2, е че основният хардуер е вече използван. Капсулата на космическия кораб е Endeavour. Тя вече летя в рамките на мисията Demo-2 през миналата година. Първата степен на ракетата-носител Falcon 9 носи индекса B1061 и изстреля успешно мисията Crew-1 през ноември миналата година.

В рамките на 12 месеца, това е третият пилотиран полет на Crew Dragon. Първоначално Crew-2 трябваше да стартира в края на март, но след това бе изместен за 20 април, след което 22 април, а лошото време отложи полетът за днешната дата.

В момента на МКС се намира и четиричленният екипаж на мисията Crew-1. Очаква се тя да приключи на 28 април.

Следващият старт на Crew Dragon в интерес на NASA (мисията Crew-3) се планира за края на октомври 2021 г. Той отново ще е полет до МКС. Преди това, в средата на септември, ще стане факт мисията Inspiration4, която е изцяло частна и платена от американският милиардер Джерад Айзъкмен.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 8
Следваща публикация
Половин век от старта на Салют-1
201 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…

Българската космонавтика преди четвърт век – Част I

Преди четвърт век България изживя своето космическо лято. Не само че на орбита бе изведен вторият български космонавт Александър Александров с научната апаратура по проекта „Шипка”, но и към Марс полетя сонда с българско оборудване на борда. Как всичко това стана факт? За събитията през българското космическо лято от първо лице разказва професор Борис БОНЕВ, който във втората половина на 80-те години е водеща фигура в българската космонавтика.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 60 (август 2013 г.)  

Меню