Мисията Crew-2 излетя към МКС

200 прочитания

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС). Това е третият успешен старт на космическия кораб SpaceX Crew Dragon.

Стартът бе в 05,49 часа местно време (12,49 часа българско време) от космическия център „Кенеди” във Флорида. Космическият кораб Crew Dragon бе изведен на орбита от ракетата-носител Falcon 9. Корабът достигна орбита 12 минути след старта, а първата степен на ракетата се приземи успешно на безекипажна баржа в Атлантическия океан.

На борда на Crew Dragon е четиричленен екипаж в състав: Шейн Кимброу – командир, Меган МакАртър – пилот, Тома Писке и Акихико Хошиде – специалисти по мисията. Първите двама са астронавти от NASA,  Писке е от ESA, а Хошиде от японската космическа агенция JAXA. Всички от екипажа са ветерани с по няколко полета в космоса.

Очаква се космическият кораб да се скачи с МКС утре, 24 април, около обед българско време.

Забележителното в мисията Crew-2, е че основният хардуер е вече използван. Капсулата на космическия кораб е Endeavour. Тя вече летя в рамките на мисията Demo-2 през миналата година. Първата степен на ракетата-носител Falcon 9 носи индекса B1061 и изстреля успешно мисията Crew-1 през ноември миналата година.

В рамките на 12 месеца, това е третият пилотиран полет на Crew Dragon. Първоначално Crew-2 трябваше да стартира в края на март, но след това бе изместен за 20 април, след което 22 април, а лошото време отложи полетът за днешната дата.

В момента на МКС се намира и четиричленният екипаж на мисията Crew-1. Очаква се тя да приключи на 28 април.

Следващият старт на Crew Dragon в интерес на NASA (мисията Crew-3) се планира за края на октомври 2021 г. Той отново ще е полет до МКС. Преди това, в средата на септември, ще стане факт мисията Inspiration4, която е изцяло частна и платена от американският милиардер Джерад Айзъкмен.

Свързани теми

Предишна публикация
Половин век от старта на Салют-1
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 8
200 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха Ангара-А5

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес,…

Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж

Космическият кораб Союз МС-08 излетя днес, 21 март 2018 г., с тричленен руско-американски екипаж за Международната космическа станция (МКС). Това е 135-ият старт на космически кораб от семейството Союз.

Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет

Гигантският самолет Stratolaunch изпълни дебютния си полет вчера, 13 април 2019 г., от летището в Мохаве, Калифорния. Изпитателният полет е преминал нормално.

Пореден успешен тест за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши пореден успешен безпилотен суборбитален полет днес, 14…

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Меню