Администрацията на Байдън няма проблем с продажбата на F-35 в ОАЕ

147 прочитания

Администрацията на американския президент Джо Байдън няма против продажбата на изтребители F-35, въоръжени БЛА и боеприпаси за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това е станала ясно вчера, 14 април 2021 г., съобщава Reuters.

Говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от информационната агенция, е заявил, че администрацията е прегледала детайлите по пакета сделки с ОАЕ, както и са били предприети срещи с представители на емирствата. Решението на администрацията е било да се продължи процеса, макар и да има още ревюта за извършване, по отношение на начина, по който ще се използват продадените оръжия.

Администрацията на Байдън обяви през януари, че ще прави преглед на сделките, подписани в последните часове на управлението на президента Тръмп. Срещу продажбата на изтребители F-35, безпилотни апарати MQ-9 и огромно количество авиационни боеприпаси, имаше съпротива в Конгреса на САЩ през миналата есен, но тя бе преодоляна от Тръмп.

Критиките към сделката най-вече се въртят около три фактора – застрашаване на военното превъзходство на Израел в региона, ролята на ОАЕ в гражданските войни в Йемен и Либия и топлите отношения на страната с Русия и Китай.

Израел, обаче публично заяви, че няма проблем със сделките. Това стана, след като държавата нормализира дипломатическите си отношения с ОАЕ, като продажбата на модерна авиационна техника, се разглежда и като награда за тези действа от страна на емирствата.

Джордж Мийкс, председател на комисията по външни отношения в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, обаче е разкритикувал решението на администрацията на Байдън. Цитиран от Reuters, той е заявил че има твърде много не отговорени въпроси около сделките.

„По никоя от тези сделки няма да има доставки скоро, така че има достатъчно време за това Конгресът да извърши задълбочен преглед, за да има финално решение, дали те ще бъдат реализирани или не”, казва Мийкс, който също е член на Демократическата партия, както и президента Байдън.

Reuters съобщава, че решението ще бъдат атакувано по съдебен път и от редица неправителствени организации в САЩ.

ОАЕ подписа на 20 януари 2021 г. за 50 изтребителя F-35A, 18 бойни безпилотни апарата MQ-9 Reaper и няколко хиляди боеприпаса „въздух – въздух” и „въздух – земя”, на обща стойност почти $24 млрд. Доставките ще стартират след 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-21 се разби в Румъния
Следваща публикация
Полша взима употребявани C-130H от САЩ
147 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

Учение „Сентри Игъл“

В периода 27–30 юли се проведе шестнайсетото издание на учението „Сентри Игъл“ (Sentry Eagle) в авиобазата Кингсли Фийлд (Kingsley Field), град Кламат Фолс, щата Орегон (Klamath Falls, OR) в САЩ. То се организира и ръководи от местно базираното 173-то изтребително авиокрило (173rd Fighter Wing – 173 FW) от Въздушната национална гвардия на щата Орегон. 

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Показаха нов европейски БЛА

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Китай получи още пет Су-35

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

Меню