Почти половината пилотски места във ВВВУ остават незаети след втория предварителен прием

717 прочитания

11 от наличните 25 места за „летец-пилот” във Висшето военновъздушното училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” са останали свободни след края на втория етап на предварителния прием там. Това става ясно от съобщение на училището, публикувано във Facebook.

Вторият етап на предварителния прием във ВВВУ е приключил на 13 май 2021 г. На него се търсеха кандидати за останалите свободни 28 места за курсанти, които не са били заети на първия етап от предварителния прием. Той приключи през март.

Тогава, незаети останаха 17 места за „летец – пилот”, три места за „Ръководител на въздушното движение“ , три места за специализация „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“ и пет за „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“.

В съобщението на ВВВУ се казва, че след втория предварителен прием са останали 12 незаети места – 11 за пилоти и едно за специализация „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“.

От 11 незаети места, две са за нуждите на МВР, а останалите девет са за ВВС.

През лятото предстои редовния прием, като документи за него се подават до 7 юли 2021 г.

През тази година приемът за пилоти в Долна Митрополия е абсолютно рекорден – общо 25 места, като три бяха за нуждите на Гранична полиция. За последно е имало такъв прием преди повече от 20 години. На този фон, през 2020 г. от 16 места за „летец – пилот” (две от тях за нуждите на МВР), бяха намерени 10 курсанта (и нито един за полицейската авиация), един от които повтаря първи курс.

След края на първия етап на предварителния прием, от ВВВУ признаха, че намирането на достатъчно физически здрави кандидати за специализацията „летец – пилот”, продължава да е основната пречка за запълването на всички места там.

Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло и др.

Свързани теми

Предишна публикация
България поръча преносими хангари от Saab
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 9
717 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи

Премиерът Бойко Борисов заговори за пренасочване на военни вертолети към изпълнение на медицински и противопожарни задачи. Това заяви той на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 18 януари 2018 г.

Авиокаст: Епизод 16

Продължение на темата за HEMS – Helicopter Emergency Medical Services в България. Какви бяха и…
Меню