ВВС на САЩ намаляват часовете във въздуха

465 прочитания

ВВС на САЩ ще намалят нальота на пилотите си, заради повишаването цената на експлоатация на наличните летателни апарати. Това за заявил генерал-лейтенант Дейвид Нахом, заместник-командващ, отговарящ за авиационната техника, цитиран от Military.com.

Генерал Нахом е заявил, че за финансовата 2022 г. се планира увеличение на разходите по поддръжка на летателните апарати във ВВС на САЩ от почти $1 млрд., което неминуемо ще доведе до намаляване на летателните часове на американските военни пилоти, тъй като се отварят дупки в бюджета, които не могат да се запълват лесно.

Според предварителните планове, през следващата финансова година ще се налетят около 87 500 часа по-малко.

В последните години нальотът във ВВС на САЩ намалява непрекъснато, макар и все още цифрите да са повече от впечатляващи. През финансовата 2020 г. бяха налетяни 1,33 млн. часа, за финансовата 2021 г. (тя приключва на 30 септември) се планират 1,24 млн. часа, а планът за 2022 г. е за 1,15 млн. часа

„Основната причина за това са остаряващите летателни апарати. В момента, във ВВС на САЩ, средната им възраст е 28 години”, заявява генерал Нахом, на изслушване в Конгреса.

Генералът, обаче се е оплакал от договорите за поддръжка за по-новите летателни апарати, които обикновено се менажират от компаниите-прозиводители, а не от правителството, което понякога усложнява картинката.

„Много от тези договори са скъпи и допринасят за цялостно увеличаване на цените на опериране”, коментира той.

Миналата година тогавашният командващ на американските ВВС генерал Дейвид Голдфейн каза, че средно пилотите му летят между 19 и 21 часа месечно, което е подобрение от нивата от около 17,8 месечно от предходните години. Струва си да се отбележи, че повече от половината летателни апарати на ВВС на САЩ са транспортни самолети, танкери, специални платформи, бомбардировачи и вертолети, където средният нальот е много по-висок от този на изтребителите.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария избра F-35
Следваща публикация
Швейцария отива към нови полемики около избора на нов изтребител
465 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

Lockheed Martin достави 400-ния C-130J

Американският самолетостроител достави 400-ния произведен C-130J Hercules. Това е станало на 9 февруари 2018 г., а до момента са произведени над 2500 самолета от този тип, които са налетели 1,7 млн. часа.

Меню