Прототипът на Ил-112 катастрофира край Москва

838 прочитания

Единственият прототип на новия руски тактически транспортен самолет Ил-112В катастрофира по време на изпитателен полет. Това стана днес, 17 август 2021 г.

Машината, със сериен номер 01-01, борден номер „01 жълт” и регистрация RF-41400, е катастрофирала в района на летище Кубинка, край Москва. По официални съобщение се е изпълнявал изпитателен полет.

Инцидентът е запечатан на видео, което се появи в социалните мрежи малко след инцидента. На него се вижда, че прототипът лети праволинейно на не голяма височина. В един момент в дясното полукрило започва да се забелязва пожар, който бързо се разраства. 25 секунди по-късно пламъкът стига до края на фюзелажа, а машината се накланя надясно по крен. Няколко секунди по-късно самолетът се срива и избухва.

Няма оцелели сред намиращите се трима души екипаж. Командир на самолетът е бил Николай Куимов – шеф-изпитател на конструкторското бюро „Илюшин”.

По инцидента са стартирани няколко разследвания, включително на руската прокуратура.

Катастрофиралият Ил-112В е единственият летящ в момента самолет от този тип. Той се разработва от 90-те години на миналия век най-вече като заместник на Ан-24/26. През 2004 г. конструкцията е избрана за да бъде новия тактически транспортен самолет за руската военна авиация, но липсата на финанси не позволяват фактическото стартиране на работата. За кратко Русия смята да използва Ан-140 за тези роли, но след разрива на отношенията с Украйна, през декември 2014 г. е получено финансиране за проекта. Тогава се планираше първият полет да стане факт през 2016 г., но в последствие този срок бе многократно отлаган.

Самолетът полита на 30 март 2019 г.  Малко по-късно, официално бе съобщено, че прототипът е преутежнен по време на проектирането си и ще премина през програма за олекотяване и доработка. Очакваше се, че самолетът ще полети отново някъде през 2020 г., но това стана едва на 30 март 2021 г.

Оттогава течеше изпитателна програма, която се провеждаше от заводското летище във Воронеж. На 13 август прототипът прелетя до Кубинка за участие в оръжейното изложение „Армия 2021”. По време на миналото издание на изложението ОАК получи поръчка от руското МО за построяването на още два самолета, които да се използват за изпитания.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия поръча Ка-52М
Следваща публикация
Афганистански A-29 и узбекистански МиГ-29 се сблъскаха във въздуха
838 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…

Прототипът на Ил-112В е получил двигатели

Прототипът на новия руски военно-транспортен самолет Ил-112В вече е с монтирани двигатели. Това се вижда от фотографии направени във Воронежкия самолетостроителен завод ВАСО, по време на визитата на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Меню