Адмирал Ефтимов настоя за бърза покупка на нови радари

429 прочитания

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя за бърза покупка на новите наземни обзорни трикоординатни радари. Това каза той в интервю за БНР, публикувано днес, 5 ноември 2021 г.

„Настоявам да се даде ход за проекта за инвестиционен разход за придобиване на трикоординатни радари. Системата за наблюдение е много важна, както за националната ни сигурност, така и за сигурността на Алианса. Това, което се иска от нас е ситуационна осведоменост. Даваме я с наличните радари, но те са на края на жизнения си цикъл”, заяви адмирал Ефтимов.

Той уточни, от техническите изисквания за новите радари са вече оформени и с това свършват отговорностите на военните. Политическото ръководство на МО трябва да определи начина на придобиване – дали ще бъде открита процедура, дали ще е процедура с директно възлагане, дали ще бъде споразумение правителство-правителство.

Преди месец, служебният министър на отбраната Георги Панайотов обяви, че смята в скоро време да внесе в Министерски съвет инвестиционния проект за придобиването на седем 3D наземни радара, който ще е на стойност 390 млн. лева. Източници на АЕРО, обаче посочват, че Панайотов се е отказал от това намерение и ще остави готовия инвестиционен проект на следващото политическо ръководство на МО.

Фактът, че България има сериозни проблеми с радиолокационното покритие на територията си се споменава ежегодно в докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Този проблем изникна и около катастрофата на майор Терзиев над Черно море през този юни.

Адмирал Ефтимов обяви в интервюто за БНР и че по сега действащия график, първите два български F-16 ще пристигнат у нас през ноември 2023 г., последвани от още четири през април 2024 г., а последните два ще дойдат през август 2024 г. Според него, за момента американската страна гарантирала изпълнението на този график, а той самият бил оптимист, че до тогава ще успеем да изградим нужната инфраструктура за F-16 в авиобаза Граф Игнатиево.

Струва си да се отбележи, че когато бе подписан договора за осемте F-16, бе обявено, че първите два самолета (едноместен и спарка) ще бъдат получени 48 месеца след подписване на договора или към средата на 2023 г. Други четири машини (всички едноместни) ще бъдат получени в края на 2023 г., а последните два изтребителя (отново спарка и едноместен) ще дойдат в първото тримесечие на 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов командир на зенитно-ракетната база
Следваща публикация
Castle Forge 2021
429 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България

Американската компания Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената на F-16 Block 70, който бе посочен от българското МО за предпочитан избор за нов боен самолет за българските ВВС. Това се казва в съобщение на компанията, разпространено днес, 22 декември 2018 г.

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов

Новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина (на снимката), в който ще се възстанови производството на F-16 е вече почти завършен. Това се казва в съобщение на компанията до медиите, което бе разпространено днес, 14 февруари 2019 г.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Меню