Адмирал Ефтимов настоя за бърза покупка на нови радари

455 прочитания

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя за бърза покупка на новите наземни обзорни трикоординатни радари. Това каза той в интервю за БНР, публикувано днес, 5 ноември 2021 г.

„Настоявам да се даде ход за проекта за инвестиционен разход за придобиване на трикоординатни радари. Системата за наблюдение е много важна, както за националната ни сигурност, така и за сигурността на Алианса. Това, което се иска от нас е ситуационна осведоменост. Даваме я с наличните радари, но те са на края на жизнения си цикъл”, заяви адмирал Ефтимов.

Той уточни, от техническите изисквания за новите радари са вече оформени и с това свършват отговорностите на военните. Политическото ръководство на МО трябва да определи начина на придобиване – дали ще бъде открита процедура, дали ще е процедура с директно възлагане, дали ще бъде споразумение правителство-правителство.

Преди месец, служебният министър на отбраната Георги Панайотов обяви, че смята в скоро време да внесе в Министерски съвет инвестиционния проект за придобиването на седем 3D наземни радара, който ще е на стойност 390 млн. лева. Източници на АЕРО, обаче посочват, че Панайотов се е отказал от това намерение и ще остави готовия инвестиционен проект на следващото политическо ръководство на МО.

Фактът, че България има сериозни проблеми с радиолокационното покритие на територията си се споменава ежегодно в докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Този проблем изникна и около катастрофата на майор Терзиев над Черно море през този юни.

Адмирал Ефтимов обяви в интервюто за БНР и че по сега действащия график, първите два български F-16 ще пристигнат у нас през ноември 2023 г., последвани от още четири през април 2024 г., а последните два ще дойдат през август 2024 г. Според него, за момента американската страна гарантирала изпълнението на този график, а той самият бил оптимист, че до тогава ще успеем да изградим нужната инфраструктура за F-16 в авиобаза Граф Игнатиево.

Струва си да се отбележи, че когато бе подписан договора за осемте F-16, бе обявено, че първите два самолета (едноместен и спарка) ще бъдат получени 48 месеца след подписване на договора или към средата на 2023 г. Други четири машини (всички едноместни) ще бъдат получени в края на 2023 г., а последните два изтребителя (отново спарка и едноместен) ще дойдат в първото тримесечие на 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Castle Forge 2021
Следваща публикация
Нов командир на зенитно-ракетната база
455 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Меню