Адмирал Ефтимов настоя за бърза покупка на нови радари

458 прочитания

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя за бърза покупка на новите наземни обзорни трикоординатни радари. Това каза той в интервю за БНР, публикувано днес, 5 ноември 2021 г.

„Настоявам да се даде ход за проекта за инвестиционен разход за придобиване на трикоординатни радари. Системата за наблюдение е много важна, както за националната ни сигурност, така и за сигурността на Алианса. Това, което се иска от нас е ситуационна осведоменост. Даваме я с наличните радари, но те са на края на жизнения си цикъл”, заяви адмирал Ефтимов.

Той уточни, от техническите изисквания за новите радари са вече оформени и с това свършват отговорностите на военните. Политическото ръководство на МО трябва да определи начина на придобиване – дали ще бъде открита процедура, дали ще е процедура с директно възлагане, дали ще бъде споразумение правителство-правителство.

Преди месец, служебният министър на отбраната Георги Панайотов обяви, че смята в скоро време да внесе в Министерски съвет инвестиционния проект за придобиването на седем 3D наземни радара, който ще е на стойност 390 млн. лева. Източници на АЕРО, обаче посочват, че Панайотов се е отказал от това намерение и ще остави готовия инвестиционен проект на следващото политическо ръководство на МО.

Фактът, че България има сериозни проблеми с радиолокационното покритие на територията си се споменава ежегодно в докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Този проблем изникна и около катастрофата на майор Терзиев над Черно море през този юни.

Адмирал Ефтимов обяви в интервюто за БНР и че по сега действащия график, първите два български F-16 ще пристигнат у нас през ноември 2023 г., последвани от още четири през април 2024 г., а последните два ще дойдат през август 2024 г. Според него, за момента американската страна гарантирала изпълнението на този график, а той самият бил оптимист, че до тогава ще успеем да изградим нужната инфраструктура за F-16 в авиобаза Граф Игнатиево.

Струва си да се отбележи, че когато бе подписан договора за осемте F-16, бе обявено, че първите два самолета (едноместен и спарка) ще бъдат получени 48 месеца след подписване на договора или към средата на 2023 г. Други четири машини (всички едноместни) ще бъдат получени в края на 2023 г., а последните два изтребителя (отново спарка и едноместен) ще дойдат в първото тримесечие на 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Castle Forge 2021
Следваща публикация
Нов командир на зенитно-ракетната база
458 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка

Премиерът Бойко Борисов се впусна с размисли и страсти по въпросите на бойната ни авиация, като говори за покупката на F-16, за очакванията му как военновъздушното училище в Долна Митрополия ще изкарва пари и се възмути как са били нарязани и разпродадени МиГ-23 и Су-25. Това той каза днес, 3 май 2019 г., в предаването „Панорама” по БНТ1.

Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима

Премиерът Бойко Борисов се оплака, че срещнал подла и яростна съпротива при реализацията на сделката за покупката на F-16, но се похвали, че направил нещата така, че тя да бъде необратима. Това каза той днес, 7 октомври 2019 г., по време на бизнес закуска на Американската търговска камара.

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

Меню