Девет кандидата за доставка на БЛА за Сухопътни войски

985 прочитания

Девет фирми, обединения и физически лица са подали заявления за участие в процедурата по възлагане на обществена поръчка с предмет покупка на безпилотни летателни системи от класовете „Малки” и „Мини”. Това се чете в документите публикувани от МО.

Процедурата включва две обособени позиции – за доставка на две безпилотни системи от клас „Малки” (с минимум три броя БЛА в система), а втората предвижда покупката на 12 системи от клас „Мини” (отново с поне три апарата във всяка система). Кандидатите ще могат да подават оферти за двете или само за една от обособените позиции.

Осем са кандидатите, които са участвали в предварителния подбор за доставка на системи от клас „Малки”. Това са физическото лице Владо Владов, който представлява чешката компания Primoco UAV Defence; израелската компания Innovative Controllers, представлявана от българската „Иноксис 01” ООД; украинската ТОВ „УКРСПЕЦСИСТЕМС”, представлявана от Калин Димитров; гръцката компания Ucandrone; обединението „Български безпилотни летателни системи“, в което влизат две познати имена – „Телесис” ЕООД и „Контракс” АД; американската компания UAV Factory, която има и клонове в Европа; известната израелска компания Elbit Systems и за финал също добре познато име – „Електрон Прогрес“ ЕАД.

За доставка на системи от клас „Мини” има седем кандидата. Innovative Controllers, ТОВ „УКРСПЕЦСИСТЕМС”, Ucandrone, обединението „Български безпилотни летателни системи“, Elbit Systems и Електрон Прогрес“ ЕАД са подали заявление за участие и тук.

Само един е участникът, които е подали заявление единствено за тази позиция – Обединение „ЛОМИНИ – Ю ЕЙ ЕС“. То е между българската компания „Ломини” ООД и шведската UAS Europe AB.

На течащият в момента етап на подбор МО трябва да определи дали заявилите желание за участие отговарят на базовите български изисквания. Например наличие на редица декларации, като например такива за изпълнение на сходни поръчки. След отсяването на кандидатите на този етап ще се престъпи към даване на оферти и тяхното оценява.

Трябва да се отбележи, че скромната програма на МО, която предвижда покупка за общо малко над 20,5 млн. лева, е генерирала немалък интерес от сериозни компании, както от България, така и от чужбина. Така например, „Телесис” се опитва да заинтересува МО от своите проекти (на снимката горе) от доста години. Компанията е известна с това, че доставя радиоуправляеми мишени за стрелбите на Шабла.

Основната задача на системата от клас „Малки” ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.

Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.

Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.

Системите от клас „Мини” също трябва да могат да се използват за тактическо въздушно разузнаване в интерес на Сухопътни войски. Сензорите ще се състоят от електро-оптична и инфрачервена камера с оптично приближение от поне осем пъти.

Апаратите към системата ще се задвижват с електрически двигател. Максималната им разпереност е 3 m, a излетната им маса трябва да е до 8 kg. Апаратите от системата трябва да могат да предават картина на минимум 20 km, когато летят автоматично и на минимум 10 km, когато се управляват от земята.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Отбраната мина безлично при преговорите за коалиционно споразумение
Следваща публикация
Рестарта на производството на F-16 отбелязва забавяне
985 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Показаха нов европейски БЛА

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Работата по Ту-214Р приключва през тази година

Работата по създаването на руския стратегически разузнавателен самолет Ту-214Р ще приключи в рамките на 2018 г. Това е заявил за информационната агенция „Интерфакс” източник от руската авиационна промишленост.

Примитивни дронове за болезнени удари

Технологии примитивни, но в същото време достатъчно ефективни за основното предназначете, които тепърва ще се развиват, с огромен потенциал за използване на терористични цели. Това е основния извод, който може да се направи от изложбата на самоделни ударни безпилотни летателни апарати (БЛА), популярно известни и като дронове, на оръжейното изложение “Армия-2018“ в Кубинка.

Меню