Нови наземни радари – евентуално след актуализация на бюджета през лятото

422 прочитания

Проектът за покупка на нови наземни трикоординатни радари ще бъде стартиран евентуално след актуализацията на държавния бюджет, което може да се случи към средата на годината. Това заяви днес, 8 февруари 2022 г., министъра на отбраната Стефан Янев, цитиран от БТА.

„Третият приоритет е придобиването на трикоординатни радари за въоръжените сили, тъй като целият пакет от способности, който предполага 7 или 8 радари надвишава 300 млн. лв. и когато сме готови с разчетите и с предполагаемата схема, по която можем да реализираме този тип покупка, тогава ще направим необходимото, ако е възможно в рамките на актуализацията на тазгодишния бюджет в средата на годината”, каза министър Янев пред депутатите в Комисията по отбрана.

Въпреки, че бюджетът за 2022 г. още не е приет, финансовият министър Асен Василев вече даде да се разбере, че през лятото е възможно да се приеме негова актуализация. В настоящата версия на бюджета, който в момента минава през парламентарните комисии, липсват ясно разписани пари за придобиване на нови наземни радари.

През миналата есен, служебният министър на отбраната Георги Панайотов твърдеше, че съвсем скоро ще вкара за обсъждане в Министерски съвет проекта за инвестиционен разход за покупката на седем радара на стойност 390 млн. лева. Това обаче не се случи.

През краткия живот на 46-ото Народно събрание, министър Панайотов успя да отговори на парламентарен въпрос по темата, от където става ясно, че се касае за пет радара за далечно откриване и два радара за близко откриване.

Още през 2019 г. е било изпратено запитване за информация до компаниите Lockheed Martin, Leonardo, Thales, Raytheon, Saab, Indra и Elta Systems, а през април 2020 г. запитване е било отправено към още две компании – BАЕ Systems и Hensoldt. На база тази информация е бил изготвен проект за инвестиционен разход, който сега се готви за вкарване в Министерски съвет.

Междувременно, през ноември 2021 г., началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя въпросът с новите наземни обзорни радари да се реши възможно най-бързо. Тогава той каза, че работата, която е в полето на военните, вече е свършена и на ход са политиците.

Фактът, че България има сериозни проблеми с радиолокационното покритие на територията си се споменава ежегодно в докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Този проблем изникна и около катастрофата на майор Терзиев над Черно море през този юни.

Свързани теми

Предишна публикация
Български и испански изтребители ще изпълняват съвместен „ер полисинг”
Следваща публикация
Започна наддаване за бъдещите бази за HEMS
422 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Комисията „Gripen” ще изслуша бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС

Натоварено заседание се очертава за Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет в Парламента. Този четвъртък, 14 септември 2017 г., ще бъдат изслушани двама бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС.

Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще търси да купи в пакет наземни радари и многоцелеви изтребители. Това каза той днес, 10 май 2018 г., след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

Меню