Парламентът ратифицира договора за още осем F-16

452 прочитания

Народното събрание ратифицира на две четения договорите за покупка на още осем многоцелеви изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 25 ноември 2022 г. След обнародването на решението в „Държавен вестник” договорите влизат в сила.

Депутатите прокараха решението преди дебатите за промени на Изборния кодекс. Дебатите преминаха набързо и без нови и изненадващи позиции, предвид че преди само три седмици народните избраници дебатираха инвестиционния проект за същите осем самолета.

Твърдо против бяха от парламентарните групи на БСП и „Възраждане”. Твърдо за от ГЕРБ, ДПС, ДБ и „Български възход”. Парламентарната група на „Продължаваме промяната” отново не бе единна, като част от депутатите подкрепиха договорите, част гласуваха с „въздържал се”, а бившият вицепремиер Асен Василев бе против.

Василев обяви, че гласува против, защото в договора нямало клауза за това България да спре плащанията, ако доставката на самолетите се бавела. Той заяви, че по време на четворната коалиция са се водили разговори в тази посока, но те е трябвало да бъдат довършени от служебното правителство. Въпреки позицията на съпредседателя на ПП, повечето негови депутати подкрепиха покупката.

От БСП възразиха най-вече за клаузите на договора, които според тях не защитавали добре българския интерес. От ГЕРБ репликираха, че договорът е оформян по време на четворната коалиция. „Възраждане” бяха против покупката на F-16, тъй като според тях е твърде скъп и капризен самолет.

От ПП изразиха съмнение, че МО има достатъчно капацитет да работят по сделката и зададоха въпроса за това, дали това няма да доведе до сериозно забавяне в инфраструктурните проекти в авиобаза Граф Игнатиево, което да доведе до срив на графика за доставки.

В крайна сметка със 151 гласа „за“, 42 – „против“ и осем „въздържал се“ договорите бяха ратифицирани от народните избраници.

Служебният военен министър Димитър Стоянов, който присъства на дебата, взе думата след гласуването и заяви, че решението е важно, защото без него ВВС могат да спрат да съществуват. Той отбеляза, че във втория договор се купува въоръжение, което би трябвало да е било купено с първия от 2019 г., но това не е станало факт.

Министър Стоянов каза още, че решението взето през 2019 г. е било политическо, като след като то е станало факт, експертните дебати са без значение.

Стойността на одобрените договори е малко над $1,26 млрд. Изплащането на сумата ще стане в рамките на 10 години, но почти 75% от тази сума ще се плати през 2026 и 2027 г. Доставката на първия самолет от този договор ще стане през 2027 г., като всички машини ще бъдат получени в рамките на календарната година.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се обществената поръчка за покупка на вертолети за HEMS
Следваща публикация
Lockheed Martin се похвали с първия сглобен F-16 Block 70
452 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Министърът и заместник-министърът на отбраната се срещнаха с представители на шведското правителство

Швеция демонстрира позакъснял опит за дипломатическа активност по въпроса за придобиването на нов изтребител за България, като в рамките на няколко дни представители на правителството на кралството се срещнаха с министърът на отбраната Красимир Каракачанов и неговият заместник Атанас Запрянов. Това става ясно от съобщения на МО.

Castle Forge 2021

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в…
Меню