Парламентът ратифицира договора за още осем F-16

452 прочитания

Народното събрание ратифицира на две четения договорите за покупка на още осем многоцелеви изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 25 ноември 2022 г. След обнародването на решението в „Държавен вестник” договорите влизат в сила.

Депутатите прокараха решението преди дебатите за промени на Изборния кодекс. Дебатите преминаха набързо и без нови и изненадващи позиции, предвид че преди само три седмици народните избраници дебатираха инвестиционния проект за същите осем самолета.

Твърдо против бяха от парламентарните групи на БСП и „Възраждане”. Твърдо за от ГЕРБ, ДПС, ДБ и „Български възход”. Парламентарната група на „Продължаваме промяната” отново не бе единна, като част от депутатите подкрепиха договорите, част гласуваха с „въздържал се”, а бившият вицепремиер Асен Василев бе против.

Василев обяви, че гласува против, защото в договора нямало клауза за това България да спре плащанията, ако доставката на самолетите се бавела. Той заяви, че по време на четворната коалиция са се водили разговори в тази посока, но те е трябвало да бъдат довършени от служебното правителство. Въпреки позицията на съпредседателя на ПП, повечето негови депутати подкрепиха покупката.

От БСП възразиха най-вече за клаузите на договора, които според тях не защитавали добре българския интерес. От ГЕРБ репликираха, че договорът е оформян по време на четворната коалиция. „Възраждане” бяха против покупката на F-16, тъй като според тях е твърде скъп и капризен самолет.

От ПП изразиха съмнение, че МО има достатъчно капацитет да работят по сделката и зададоха въпроса за това, дали това няма да доведе до сериозно забавяне в инфраструктурните проекти в авиобаза Граф Игнатиево, което да доведе до срив на графика за доставки.

В крайна сметка със 151 гласа „за“, 42 – „против“ и осем „въздържал се“ договорите бяха ратифицирани от народните избраници.

Служебният военен министър Димитър Стоянов, който присъства на дебата, взе думата след гласуването и заяви, че решението е важно, защото без него ВВС могат да спрат да съществуват. Той отбеляза, че във втория договор се купува въоръжение, което би трябвало да е било купено с първия от 2019 г., но това не е станало факт.

Министър Стоянов каза още, че решението взето през 2019 г. е било политическо, като след като то е станало факт, експертните дебати са без значение.

Стойността на одобрените договори е малко над $1,26 млрд. Изплащането на сумата ще стане в рамките на 10 години, но почти 75% от тази сума ще се плати през 2026 и 2027 г. Доставката на първия самолет от този договор ще стане през 2027 г., като всички машини ще бъдат получени в рамките на календарната година.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се обществената поръчка за покупка на вертолети за HEMS
Следваща публикация
Lockheed Martin се похвали с първия сглобен F-16 Block 70
452 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.

Кралските канадски ВВС ще пуснат запитване за даване на оферти (RFP) за доставка на нов изтребител през 2019 г., а подписването на договора се очаква през 2021 г. Това съобщава Flightglobal.

Катар получи първия F-15QA

На церемония провела се на 25 август 2021 г. Катар получи официално своя първи многоцелев…

САЩ са обещали задълбочен технологичен трансфер за японския F-3

Съединените щати са обещали по-задълбочен технологичен трансфер около разработвания от Япония изтребител от следващо поколение F-3. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, цитиращ собствени източници от японското правителство.

Меню