Швеция и Израел във финален изтребителен сблъсък в Хърватска

50 прочитания

Офертите на Швеция и Израел са във финален сблъсък в конкурса за доставка на нови многоцелеви изтребители за ВВС на Хърватско. Това съобщава местният вестник Večernji List.

Според вестника офертите на Швеция за новопроизведени Gripen C/D и израелската оферта за употребявани F-16C/D модернизирани до стандарта Barak 2020 са единствените реалистични опции пред Хърватска.

Американската оферта за новопроизведени F-16 Block 70/72 е надхвърляла много сериозно хърватския бюджет, а гръцката оферта за употребявани F-16 Block 30 била най-евтина, но самолетите били практически в базов вид и се нуждаели от модернизация и мерки за удължаване на ресурса, което щяло да оскъпи сериозно тази опция.

Според вестника офертата на Израел била много по-евтина от тази на Швеция, като по неофициална информация разликата била от порядъка на €300 млн. Това принудило шведската страна да настоява за даване на „най-добра и финална оферта”, в която щяло да се търси намаляване на цените.

Ако класирането се правило на база настоящите оферти, то вероятно Хърватска ще избере употребяваните израелски F-16. Израел сериозно лобира в Хърватска, като обещава задълбочени икономически връзки и близко военно партньорство, както и сериозни инвестиции в хърватския бизнес.

В същото време предлаганите израелски F-16C/D са произвеждани около 1987 г., като остатъчния им ресурс по часове бил малък. От израелска страна се обещавало, че изтребителите ще могат без проблем да служат до 2050 г., какъвто е и плана на хърватските ВВС.

Около израелската оферта витаели и въпроси за цената за поддръжка на изтребителите в дългосрочна перспектива, сериозната умора на конструкцията им поради честите полети с голямо претоварване и голям боен товар, както и съмнения за съвместимостта с НАТО, поради използването на голям брой специфични израелски системи.

Финалното решение се очаква в следващите седмици.

Хърватска иска да купи 12 многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните МиГ-21бис/УМ.

Свързани теми

Предишна публикация
Avolon поръчва 75 броя Boeing 737 Max
Следваща публикация
Новият руски летящ радар изпълни дебютния си полет
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Меню