Гърция е близо до взимането на употребявани OH-58D

21 прочитания

Гърция вече е получила оферта за взимането на употребявани разузнавателно-ударни вертолети Bell OH-58D Kiowa Warrior и най-вероятно страната ще даде положителен отговор. Това съобщава гръцкия сайт defence-poin.gr.

Според сайта гръцкото правителство вече е получило окончателна оферта от САЩ (т.нар. LOA – Letter of offer and acceptance) за 70 броя OH-58D. Гръцкият отговор се очаква с най-скоро време и той ще бъде положителен.

Машините фактически се подаряват на Гърция, като гръцката страна поема разходите за разконсервиране, транспорт, както и различни данъци и такси. Според defence-poin.gr тази сума ще възлиза на около $45 млн.

Гърция поиска информация за получаването на 70 излишни OH-58D през февруари тази година, тъй като страната се опитва да поддържа и усилва въоръжените си сили в условия на сериозни финансови трудности.

Идеята за взимането на такова голямо количество вертолети има и противници в гръцките въоръжени сили. Макар самите вертолети да са безплатни, Гърция трябва да купи логистика за тях, да плати въоръжението им и да осигури обучение за летателния и технически състав. Тези разходи могат да се изчислят на десетки и дори стотици милиони.

Не е ясно дали Гърция възнамерява да въведе в експлоатация всички 70 вертолета или ще ползва част от тях за донори на резервни части. В момента армейската авиация на страната експлоатира 28 броя щурмови вертолети AH-64A/D.

САЩ започна да сваля от въоръжение OH-58D през 2014 г. Вертолетите имат сериозен остатъчен ресурс и напълно адекватни бойни възможности, включително възможност за използване на управляеми ракети AGM-114 Hellfire. Свалените около 340 вертолета се предлагат на приятелски държави. Хърватска и Тунис вече взеха съответно по 16 и 24 от тези машини, като заплатиха минимални суми за тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия търси 111 леки морски вертолета
Следваща публикация
Норвегия получи първите си F-35
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню