Швеция спря конкурса за нов учебен самолет

164 прочитания

Швеция е спряла конкурса за доставка на нов учебен самолет за ВВС на страната. Причината е, че няма оферти, които да отговарят на изискванията.

Новината бе съобщена вчера, 14 септември 2020 г., от шведското МО, които казват, че вече са уведомили всички участващи в процеса. Според ведомството, в момента се анализира ситуацията и се правят оценки на това, как да се продължи.

Швеция стартира конкурса за намиране на нов учебно-тренировъчен самолет за основно (базово) летателно обучение за ВВС през април 2020 г. Оферти се подаваха до 31 юли. Новата машина трябваше да бъде доставена през 2022 г. и да започне обучение на следващата година.

Търсеше се готов учебно-тренировъчен самолет, наличен в момента (тоест не се изискват допълнителни работи за разработка или модернизация) от лек клас, който да поеме първият етап от обучението на пилотите за ВВС на Швеция, заменяйки силно остарелите двудвигателни реактивни самолети Saab Sk 60 (Saab 105) . Техническите спецификации включват изискване за максимална скорост не по-ниска от 200 kt (370 km/h) на морското равнище и 220kt (407 km/h) на височина 10 000 ft (3048 m), а максималното претоварване да е в диапазона +6/-3g.

Това бе първата реална стъпка за замяна на SK 60 – реактивен УТС от 60-те години, използван за целия курс на летателни обучение на военни пилоти в Швеция – от началната до напредналата фаза, след която пилотите преминават на боен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Черна гора получи първия си Bell 505
Следваща публикация
САЩ са тествали демонстратор на изтребител от по-следващо поколение
164 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетя вторият прототип на Gripen E

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ

В рамките на програмата на ЕС за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) ще бъде създадена въздушна система за радиоелектронна борба (РЕБ). Това бе съобщено на 12 ноември 2019 г.

L-39NG получи типова сертификация

Учебно-тренировъчният самолет L-39NG получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране…
Меню