Oбещаха още два медицински вертолета

260 прочитания

Транспортният министър Георги Гвоздейков заяви, че в бюджета за 2024 г. има заделени средства за авансови плащания на още два медицински вертолета, с което общия флот от машини за системата HEMS ще достигне осем.

„Средствата за авансово плащане за поръчката на два допълнителни медицински хеликоптера са осигурени в проектозакона за държавния бюджет за 2024 г. Надявам се, днес и утре той да бъде окончателно приет, с което общата бройка на хеликоптерите ще стане осем”, това обяви министър Гвоздейков днес, 20 декември 2023 г.

При подписването на договора за шестте AW109 бе оставане опция за покупка на още два вертолета на цена не по-висока от тази, на която бяха купени първите машини. Вероятно Гвоздейков говори за активизация на тази клауза от договора.

Той присъстваше на връчването на свидетелствата за летателна правоспособност на първите шестима пилоти от бъдещата система HEMS (Helicopter Emergency Medical Service).

Събитието се проведе във въздушната база на Гранична полиция на летище София, където временно ще бъде базиран първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух. Изградени са две (временни) оперативни бази – в София на територията на въздушната база на Гранична полиция на летище София и във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Предстои обявяване на обществена поръчка за изграждане на шестте оперативни бази от системата за спешната медицинска помощ по въздух в София, Пловдив, Сливен, Габровница, Долна Митрополия и Търговище.

Първият вертолет AW109, който ще получи регистрация LZ-HMA (на снимките в този текст е с временна италианска регистрация и без оцветяване), на базата на който ще бъде сертифициран авиационният оператор вече лети (първият полет стана факт на 14 декември). В момента се извършват стандартни полетни тестове, като предстои да бъде боядисан. До 15 януари 2024 г. хеликоптерът трябва да прелети до България. Очаква се вторият хеликоптер да бъде доставен в средата на 2024 г., а третият в края на 2024 г. Останалите три машини трябва да са готови до средата на 2026 г.

Договорът за доставка на шест броя AW109 Trekker бе подписан през март 2023 г. Общата стойност на договора бе 113,4 млн. лв. без ДДС. По-голямата част от тези средства идва от ЕС. 20 млн. лева са по линия оперативна програма „Региони в растеж”, значителна част от останалите средства са по линия  т.нар. „Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България” от ЕС, като има и известно българско съфинансиране.

Процедурата по лицензиране на оператора „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД е в ход. Тече активна работа в ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ по проверка на документите и процедурите. Очаква се финализиране до средата на февруари 2024 г., така че с идването на първия хеликоптер да заработи и авиационният оператор.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият медицински вертолет пристига на 15 януари 2024 г.
Следваща публикация
Иска ли България да се сдобие бързо с брегови противокорабни ракетни комплекси?
260 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 18 януари 2019 г., че страната ще получи от Русия през тази година четири бойни вертолета Ми-35 и три транспортни Ми-17. Това беше огласено в обръщението му към народа след приключване на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград.

Унгария ремонтира и модернизира Ми-24 в Русия

Осем унгарски щурмови вертолета Ми-24В/П в момента преминават през ремонт и модернизация в 419-ти авиоремонтен завод намиращ се в Санкт Петербург. Това съобщава IHS Janes.

Bell очаква да продаде UH-1Y в Чехия

Американският вертолетостроител Bell очаква в близко време Чехия да подпише договор за доставка на 12 многоцелеви вертолети UH-1Y. Това съобщава IHS Jane’s.

Само един кандидат за поддръжката на Bell 206

Само един кандидат е подал документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от протокола за работа на комисията, публикуван на сайта на МО.

Меню