ВВС на САЩ може да вземат вече построени 747-8 за нов президентски самолет

27 прочитания

В гонене на по-ниски разходи за създаване на следващия президентски самолет ВВС на САЩ най-вероятно ще купят два вече построени авиолайнера Boeing 747-8I, които не са били доставени на фалиралата руска авиокомпания Трансаэро. Това съобщава Defense One.

Според изданието в момента ВВС на САЩ водят финални преговори с Boeing за покупка на двата 747-8I, които се съхраняват в пустинята Мохаве. Американските ВВС са потвърдили за Defense One, че водят такива преговори, които се очаква да приключат скоро.

В момента каталожната цена за един Boeing 747-8I е $386,8 млн. и не е ясно за каква цена ще се споразумеят ВВС на САЩ и Boeing, но се очаква тя да е осезаемо по-ниска от каталожната.

През 2013 г. Трансаэро поръча четири броя от модела 747-8I, които трябваше да бъдат доставени след 2015 г. Но авиокомпанията фалира през октомври 2015 г. и така и не взе двата вече построени самолета. Аэрофлот изкупи най-новите самолети на компанията, но се отказа от опцията да получи и поръчаните 747.

Така Boeing тества двата построени по руска поръчка самолети (с регистрации N894BA и N895BA) и ги изпрати на дългосрочно съхранение през февруари 2017 г. на летището във Викторвил в пустинята Мохаве. Самолетостроителят се опитва да намери клиенти за тях, но предвид свития пазар за този клас машини, това се оказва сложна задача.

Двата 747 ще преминат през сериозна модификация преди да се превърнат в новите президентски самолети на САЩ. Това включва нова комуникационна система, пълна преработка на пътническия салон, система за самозащита, окабеляване, което да издържа на електромагнитния импулс на ядрен взрив, система за дозареждане във въздуха и много други.

Пентагона планира да похарчи до 2022 г. около $3,2 млрд. за двата идентични нови президентски самолета. Президентът Тръмп критикува тежко програмата за високите ѝ разходи и покупката на вече построени самолети е с цел намаляване на стойността на програмата.

Свързани теми

Предишна публикация
S-97 Raider претърпя инцидент
Следваща публикация
Малайзия подписа за 18 броя FA-50
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

B-1B не лети вече трета седмица

Бомбардировачите B-1B от състава на ВВС на САЩ не летят вече трета седмица, след като бяха открити проблеми с катапултната им система. Командирът на Ударното командване на ВВС на САЩ, обаче вече е одобрил план за справяне с проблема. Това съобщава Air Force Magazine.

Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80

Секретарят (министърът) по отбраната на САЩ Джим Матис е заповядал процентът боеготова бойна авиационна техника да достигне 80, до края на септември 2019 г. Това съобщава Defense News.

B-52 премина над България

Стретегически бомбардировач B-52H от състава на ВВС на САЩ премина днес, 28 август 2020 г.,…
Меню