САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries

12 прочитания

Комисията по международна търговия на САЩ е предложила да се налага 220% наказателно мито върху всички пътнически самолети Bombardier CSeries, които се внасят в САЩ. Решението идва след жалба от страна на Boeing.

Комисията е излязла със своето решение късно вчера, 26 септември 2017 г. Решението на комисията за сега не е окончателно и то трябва да се потвърди, преди да влезе в сила, а това няма да стане преди следващата година.

Boeing подаде оплакване по-рано през тази година, че сделката за 75 броя CS100 CSeries за американската авиокомпания Delta Air Lines е била на цени далеч по-себестойността на самолетите. Според американският самолетостроител цената на тези самолети е около $33 млн., докато сделката е подписана на стойност малко под $20 млн. за самолет. От Boeing твърдят, че Bombardier са получили близо $2,5 млрд. държавни субсидии в последните години, което им е позволило да предложат подобни цени.

Ако бъдат наложени наказателните мита това значи, че американското правителство ще прибира по около $24 млн. от всеки внесен в САЩ самолет CSeries. Подобни условия могат да направят канадските самолети непродаваеми в САЩ.

От Delta са заявили, че сделката не е навредила на американските производители, защото те не произвеждат пътнически самолети с капацитет сходен на този на CSeries от повече от 10 години, като компанията изрично посочи модела Boeing 717, спрян от производство през 2006 г.

Предварителното решение бе посрещнато остро от Bombardier и канадското правителство.

Канада вече заяви, че се отказва от плановете си да купи 18 многоцелеви изтребителя Super Hornet. Ако решението бъде потвърдено, това вероятно ще навреди и на други потенциални сделки, които Boeing може да сключи в Канада, независимо дали са във военния или цивилния сектор.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция получи първия си F-35A
Следваща публикация
Япония търси нов боен вертолет
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

Boeing има проблеми с навременната доставка на 737

Американският самолетостроител Boeing не успява да завършва навреме самолетите от модела 737, поради което компанията трупа полуготови машини, които чакат доставка на части. Това съобщава The Wall Street Journal.

Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет

Boeing показа концепция за създаване на хиперзвуков пътнически самолет, който да развива скорост от порядъка на M 5 и да може да прелита Атлантика за около 2 часа. Концепцията бе показана по време на конференция в Атланта през тази седмица.

Меню