САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries

14 прочитания

Комисията по международна търговия на САЩ е предложила да се налага 220% наказателно мито върху всички пътнически самолети Bombardier CSeries, които се внасят в САЩ. Решението идва след жалба от страна на Boeing.

Комисията е излязла със своето решение късно вчера, 26 септември 2017 г. Решението на комисията за сега не е окончателно и то трябва да се потвърди, преди да влезе в сила, а това няма да стане преди следващата година.

Boeing подаде оплакване по-рано през тази година, че сделката за 75 броя CS100 CSeries за американската авиокомпания Delta Air Lines е била на цени далеч по-себестойността на самолетите. Според американският самолетостроител цената на тези самолети е около $33 млн., докато сделката е подписана на стойност малко под $20 млн. за самолет. От Boeing твърдят, че Bombardier са получили близо $2,5 млрд. държавни субсидии в последните години, което им е позволило да предложат подобни цени.

Ако бъдат наложени наказателните мита това значи, че американското правителство ще прибира по около $24 млн. от всеки внесен в САЩ самолет CSeries. Подобни условия могат да направят канадските самолети непродаваеми в САЩ.

От Delta са заявили, че сделката не е навредила на американските производители, защото те не произвеждат пътнически самолети с капацитет сходен на този на CSeries от повече от 10 години, като компанията изрично посочи модела Boeing 717, спрян от производство през 2006 г.

Предварителното решение бе посрещнато остро от Bombardier и канадското правителство.

Канада вече заяви, че се отказва от плановете си да купи 18 многоцелеви изтребителя Super Hornet. Ако решението бъде потвърдено, това вероятно ще навреди и на други потенциални сделки, които Boeing може да сключи в Канада, независимо дали са във военния или цивилния сектор.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody предлага сериозна модернизация на чешките L-159
Следваща публикация
Румъния получи последните три F-16
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9

Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Boeing показа модела 777-9

Boeing показа първия прототип на модела 777-9. Машината трябваше да бъде тържествено демонстрирана на церемония на 13 март 2019 г., но тя бе анулирана след кризата около катастрофата на Boeing 737 Max в Етиопия.

Поръчка за 58 конвертоплана V-22 Osprey

Консорциума Bell Boeing получи поръчка за 58 конвертоплана от фамилията V-22 Osprey. Стойността на сделката е $4,2 млрд. и покрива летателни апарати за въоръжените сили на САЩ и Япония.

Boeing 777-9 ще изпълни първия си полет през юни

Boeing планира да започне летателните изпитания с модела 777-9 през юни. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с графика на самолетостроителя.

Меню