САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries

13 прочитания

Комисията по международна търговия на САЩ е предложила да се налага 220% наказателно мито върху всички пътнически самолети Bombardier CSeries, които се внасят в САЩ. Решението идва след жалба от страна на Boeing.

Комисията е излязла със своето решение късно вчера, 26 септември 2017 г. Решението на комисията за сега не е окончателно и то трябва да се потвърди, преди да влезе в сила, а това няма да стане преди следващата година.

Boeing подаде оплакване по-рано през тази година, че сделката за 75 броя CS100 CSeries за американската авиокомпания Delta Air Lines е била на цени далеч по-себестойността на самолетите. Според американският самолетостроител цената на тези самолети е около $33 млн., докато сделката е подписана на стойност малко под $20 млн. за самолет. От Boeing твърдят, че Bombardier са получили близо $2,5 млрд. държавни субсидии в последните години, което им е позволило да предложат подобни цени.

Ако бъдат наложени наказателните мита това значи, че американското правителство ще прибира по около $24 млн. от всеки внесен в САЩ самолет CSeries. Подобни условия могат да направят канадските самолети непродаваеми в САЩ.

От Delta са заявили, че сделката не е навредила на американските производители, защото те не произвеждат пътнически самолети с капацитет сходен на този на CSeries от повече от 10 години, като компанията изрично посочи модела Boeing 717, спрян от производство през 2006 г.

Предварителното решение бе посрещнато остро от Bombardier и канадското правителство.

Канада вече заяви, че се отказва от плановете си да купи 18 многоцелеви изтребителя Super Hornet. Ако решението бъде потвърдено, това вероятно ще навреди и на други потенциални сделки, които Boeing може да сключи в Канада, независимо дали са във военния или цивилния сектор.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody предлага сериозна модернизация на чешките L-159
Следваща публикация
Румъния получи последните три F-16
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 777-9 ще изпълни първия си полет през юни

Boeing планира да започне летателните изпитания с модела 777-9 през юни. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с графика на самолетостроителя.

Boeing има проблеми с навременната доставка на 737

Американският самолетостроител Boeing не успява да завършва навреме самолетите от модела 737, поради което компанията трупа полуготови машини, които чакат доставка на части. Това съобщава The Wall Street Journal.

Emirates поръчва 40 броя Boeing 787-10

Дубайската авиокомпания Emirates обяви, че ще купи 40 броя Boeing 787-10. Това стана ясно по време на провеждащото се в момента авиоизложение в Дубай.

Половин век от първия полет на Boeing 747

Преди точно половин век, на 9 февруари 1969 г., своя първи полет изпълнява емблематичният пътнически самолет Boeing 747, който е известен и с прозвището си Jumbo Jet.

Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.

Меню