САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries

14 прочитания

Комисията по международна търговия на САЩ е предложила да се налага 220% наказателно мито върху всички пътнически самолети Bombardier CSeries, които се внасят в САЩ. Решението идва след жалба от страна на Boeing.

Комисията е излязла със своето решение късно вчера, 26 септември 2017 г. Решението на комисията за сега не е окончателно и то трябва да се потвърди, преди да влезе в сила, а това няма да стане преди следващата година.

Boeing подаде оплакване по-рано през тази година, че сделката за 75 броя CS100 CSeries за американската авиокомпания Delta Air Lines е била на цени далеч по-себестойността на самолетите. Според американският самолетостроител цената на тези самолети е около $33 млн., докато сделката е подписана на стойност малко под $20 млн. за самолет. От Boeing твърдят, че Bombardier са получили близо $2,5 млрд. държавни субсидии в последните години, което им е позволило да предложат подобни цени.

Ако бъдат наложени наказателните мита това значи, че американското правителство ще прибира по около $24 млн. от всеки внесен в САЩ самолет CSeries. Подобни условия могат да направят канадските самолети непродаваеми в САЩ.

От Delta са заявили, че сделката не е навредила на американските производители, защото те не произвеждат пътнически самолети с капацитет сходен на този на CSeries от повече от 10 години, като компанията изрично посочи модела Boeing 717, спрян от производство през 2006 г.

Предварителното решение бе посрещнато остро от Bombardier и канадското правителство.

Канада вече заяви, че се отказва от плановете си да купи 18 многоцелеви изтребителя Super Hornet. Ако решението бъде потвърдено, това вероятно ще навреди и на други потенциални сделки, които Boeing може да сключи в Канада, независимо дали са във военния или цивилния сектор.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody предлага сериозна модернизация на чешките L-159
Следваща публикация
Румъния получи последните три F-16
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 787-10 получи типов сертификат

Авиолайнерът Boeing 787-10 получи типов сертификат за летателна годност от Федералната авиационна администрация на САЩ. Това е станало на 22 януари 2018 г. и отваря пътя към вкарване на модела в търговска експлоатация.

Вътрешни проблеми в Embraer забавят обединението с Boeing

Сериозни трудности в реорганизацията на бразилската самолетостроителна компания Embraer, забавя създаването на обединение за производство на регионални джетове с Boeing. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Delta Air Lines получи първия си Airbus A220

Delta Air Lines получи своя първи Airbus A220. Това стана вчера, 26 октомври 2018 г., с което приключва сагата около доставката на типа за Северноамериканския авиопревозвач.

Меню