Air Berlin подаде заявление за обявяване в несъстоятелност

8 прочитания

Air Berlin, втората по големина авиокомпания в Германия, подаде днес, 15 август 2017 г., заявление за обявяване в несъстоятелност. Това съобщава Reuters.

Решението за това идва след като стана ясно, че авиокомпанията от Абу Даби Etihad Airways, която държи 29% от акциите на Air Berlin няма да оказва повече финансова помощ на германската авиокомпания.

Федералното правителство на Германия е отпуснало €150 млн. заем на Air Berlin, с което да се гарантират операциите ѝ в следващите три месеца. Ако това не беше станало факт, то авиокомпанията трябваше да спре полетите си още днес.

Air Berlin в момента води преговори с Lufthansa и easyJet за изкупуване на част от бизнеса ѝ. Според германското правителство резултат от тези преговори може да има в близките седмици.

Air Berlin отбелязва загуби практически всяка финансова година от 2008 г. насам, а финансовите резултати за 2016 г. показва €782 млн. загуби, което прави по €2 млн. на ден. Авиокомпанията не фалираше най-вече заради финансовите инжекции на Etihad Airways, които влизат в управлението ѝ през 2011 г. За последно през този април арабскаата авиокомпания вложи €250 млн.

Инвестициите на Etihad Airways в европейски авиокомпании за сега се провалят. По-рано през годината започна и търсенето на нов собственик на закъсалата италианска авиокомпания Alitalia.

Акциите на Air Berlin паднаха с 34% до €0,51. Пазарната капитализация на авиокомпанията в момента е около €60 млн. Само преди 10 години тя беше около €1 млрд.

Air Berlin оперира с 121 самолета, през миналата година е превозила около 28,9 млн. пасажери и има около 8000 души персонал.

Свързани теми

Предишна публикация
Австралия и Германия спряха полетите с Tiger
Следваща публикация
Словакия търси европейско решение за изтребителната си авиация
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa отменя половината си полети за утре

Германската авиокомпания Lufthansa отменя половината си полети планирани за утре, 10 април 2018 г. Това е в резултат на стачните действия на синдиката на работниците в публичния сектор Verdi.

Lufthansa показа новата си ливрея

След месеци на спекулации и предположения германския превозвач Lufthansa най-накрая официално показа новата си ливерия. Това стана днес, 7 февруари 2018 г., на нарочно събитие във Франкфурт, като ливерията бе демонстрирана върху Boeing 747-8I и Airbus A321.

Niki подава заявление за обявяване в несъстоятелност след провала на сделката с Lufthansa

Нискотарифната авиокомпания Niki обяви, че стартира процедура по обявяване в несъстоятелност, след като днес, 13 декември 2017 г., стана ясно, че Lufthansa се изтегля от преговорите за придобиване, след сигнали от Европейската комисия, че сделката няма да бъде одобрена.

Ники Лауда си върна контрола над Niki

Бившият пилот и световен шампион от Формула 1 Ники Лауда успя да спечели наддаването за покупката на авиокомпанията Niki, след сериозни преговори и развалено споразумение с холдинга IAG. Това съобщава Reuters.

IAG купува Niki за €20 млн.

Холдингър International Airlines Group (IAG) обяви, че ще купи австрийската нискотарифна авиокомпания Niki за €20 млн. и ще предостави други €16,5 млн. за да подобри ликвидността ни. Това съобщава Reuters.

Меню