Air Berlin подаде заявление за обявяване в несъстоятелност

8 прочитания

Air Berlin, втората по големина авиокомпания в Германия, подаде днес, 15 август 2017 г., заявление за обявяване в несъстоятелност. Това съобщава Reuters.

Решението за това идва след като стана ясно, че авиокомпанията от Абу Даби Etihad Airways, която държи 29% от акциите на Air Berlin няма да оказва повече финансова помощ на германската авиокомпания.

Федералното правителство на Германия е отпуснало €150 млн. заем на Air Berlin, с което да се гарантират операциите ѝ в следващите три месеца. Ако това не беше станало факт, то авиокомпанията трябваше да спре полетите си още днес.

Air Berlin в момента води преговори с Lufthansa и easyJet за изкупуване на част от бизнеса ѝ. Според германското правителство резултат от тези преговори може да има в близките седмици.

Air Berlin отбелязва загуби практически всяка финансова година от 2008 г. насам, а финансовите резултати за 2016 г. показва €782 млн. загуби, което прави по €2 млн. на ден. Авиокомпанията не фалираше най-вече заради финансовите инжекции на Etihad Airways, които влизат в управлението ѝ през 2011 г. За последно през този април арабскаата авиокомпания вложи €250 млн.

Инвестициите на Etihad Airways в европейски авиокомпании за сега се провалят. По-рано през годината започна и търсенето на нов собственик на закъсалата италианска авиокомпания Alitalia.

Акциите на Air Berlin паднаха с 34% до €0,51. Пазарната капитализация на авиокомпанията в момента е около €60 млн. Само преди 10 години тя беше около €1 млрд.

Air Berlin оперира с 121 самолета, през миналата година е превозила около 28,9 млн. пасажери и има около 8000 души персонал.

Свързани теми

Предишна публикация
Австралия и Германия спряха полетите с Tiger
Следваща публикация
Словакия търси европейско решение за изтребителната си авиация
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa показа новата си ливрея

След месеци на спекулации и предположения германския превозвач Lufthansa най-накрая официално показа новата си ливерия. Това стана днес, 7 февруари 2018 г., на нарочно събитие във Франкфурт, като ливерията бе демонстрирана върху Boeing 747-8I и Airbus A321.

Унгарските ВВС получиха два A319

Унгарските ВВС получиха два пътнически самолета Airbus A319 в рамките на церемония провела се миналата седмица. Машините ще се използват за транспортни задачи в интерес на въоръжените сили на страната.

IAG купува Niki за €20 млн.

Холдингър International Airlines Group (IAG) обяви, че ще купи австрийската нискотарифна авиокомпания Niki за €20 млн. и ще предостави други €16,5 млн. за да подобри ликвидността ни. Това съобщава Reuters.

Lufthansa и easyJet водят преговори за част от активите на Air Berlin

Изпадналата в несъстоятелност германска авиокомпания Air Berlin води преговори с Lufthansa и easyJet, като се надява да успее да продаде част от активите си до средата на следващия месец с надеждата да не прекратява операции и да спаси възможно най-много работни места. Това съобщава Reuters.

Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.

Бившият световен шампион от Формула 1 Ники Лауда е спечелил наддаването на авиокомпанията Niki срещу сумата от €30,3 млн. Това съобщава германският вестник Bild am Sonntag, цитиран от Reuters.

Меню