Нова катастрофа в леката авиация

1K прочитания

Нова катастрофа с летателен апарат от българската лека авиация стана днес, 29 май 2019 г. Моторен делтапланер се е разбил край мъглижкото село Юлиево, при което е загинал един човек.

Сигналът за инцидента е подаден до телефон 112 в 08,41 часа сутринта. Мотоделтапланерът е изпълнявал авиохимическа работа и е оперирал от площадка в близост до обработваните лозови масиви. Пилотът на апарата е бил на 64 години и е определян, като „изключително опитен”.

Според „Дарик”, загиналият е един от основателите на делтапланеризма в България, собственик на най-голямата фабрика за производство на делтапланери в страната, собственик на авиоклуб в Казанлък и години наред подготвял млади летци.

По неофициална информация, двигателят на мотоделтапланера е спрял в полет и пилотът му се е опитал да направи аварийно кацане, но се е сблъскал с дърво. От снимките на разбилия се мотоделтапланер се вижда, че той няма регистрация.

По инцидента се води разследване, както от Специализираното звено за разследване на авиационните събития, така и от прокуратурата. Разпитват се свидетели, иззета е документация от фирмата, която е собственик на авариралия апарат.

Това е четвъртата катастрофа в българската лека авиация от началото на тази година. Първият беше на 2 април в Македония, където загинаха четирима български граждани, вторият беше на 20 април в село Оризари, където загинаха двама души и третият беше на 26 май край Ихтиман, където загинаха мъж и жена.

Свързани теми

Предишна публикация
Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване
Следваща публикация
ВВС организират голям открит летателен ден на 29 юни 2019 г.
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

B-17 катастрофира в САЩ

Бомбардировач-ветеран B-17G катастрофира при опит за аварийно кацане на летището Брадли Интернешънал, Кънектикът. При инцидента са загинали седем души, а други седем са ранени.

Меню