Нова катастрофа в леката авиация

1K прочитания

Нова катастрофа с летателен апарат от българската лека авиация стана днес, 29 май 2019 г. Моторен делтапланер се е разбил край мъглижкото село Юлиево, при което е загинал един човек.

Сигналът за инцидента е подаден до телефон 112 в 08,41 часа сутринта. Мотоделтапланерът е изпълнявал авиохимическа работа и е оперирал от площадка в близост до обработваните лозови масиви. Пилотът на апарата е бил на 64 години и е определян, като „изключително опитен”.

Според „Дарик”, загиналият е един от основателите на делтапланеризма в България, собственик на най-голямата фабрика за производство на делтапланери в страната, собственик на авиоклуб в Казанлък и години наред подготвял млади летци.

По неофициална информация, двигателят на мотоделтапланера е спрял в полет и пилотът му се е опитал да направи аварийно кацане, но се е сблъскал с дърво. От снимките на разбилия се мотоделтапланер се вижда, че той няма регистрация.

По инцидента се води разследване, както от Специализираното звено за разследване на авиационните събития, така и от прокуратурата. Разпитват се свидетели, иззета е документация от фирмата, която е собственик на авариралия апарат.

Това е четвъртата катастрофа в българската лека авиация от началото на тази година. Първият беше на 2 април в Македония, където загинаха четирима български граждани, вторият беше на 20 април в село Оризари, където загинаха двама души и третият беше на 26 май край Ихтиман, където загинаха мъж и жена.

Свързани теми

Предишна публикация
Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване
Следваща публикация
ВВС организират голям открит летателен ден на 29 юни 2019 г.
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лек самолет катастрофира в Пловдивско

Лек самолет катастрофира в района на пловдивското село Оризари. При инцидентът, който стана днес, 20 април 2019 г., са загинали и двамата, които са се намирали на борда на машината.

Лек самолет се разби край Шумен

Лек двудвигателен самолет Piper PA-44 Seminole се разби днес, 22 август 2018 г., край летището на град Шумен. При инцидента са пострадали двамата души намиращи се на борда му.

Два самолета се блъснаха на земята на летище Бен Гурион

Boeing 737 се сблъска на земята с Boeing 767 по време на наземни операции на израелското летище Бен Гурион, край Тел Авив. При инцидента, който е станал днес, 28 март 2018 г., няма пострадали, но има сериозни поражения по двата самолета.

Меню