Водят се преговори за продажба БЛА Avenger

3 прочитания

Американската компания General Atomics води сериозни разговори с потенциален клиент за своя безпилотен апарат Avenger (известен също и като Predator C). Това съобщава Defense News.

Според президента на General Atomics Дейвид Александър, в момента се водят много сериозни преговори за експорт на около 90 апарата от този тип.

От компанията не дават други подробности, но през април 2016 г. Reuters идентифицира индийските ВВС като потенциален клиент на около 100 броя Avenger.

General Atomics се опитва да пласира Avenger от 2009 г., насам когато апаратът прави първия си полет. Програмата MQ-X, за която оригинално бе създаден се провали, а след това бе прекратена и програмата за боен палубен БЛА UCLASS, което фактически остави апарата без голям пазар.

До момента компанията е произвела едва девет броя Avenger – един прототип, който се експлоатира от производителя, един прототип купен от ВВС на САЩ за изпитания и седем серийни апарата, които се използват от неназована правителствена агенция на САЩ.

Евентуалният експорт за Индия би срещнал сериозни пречки, най-вече заради рестриктивния режим за експорт на безпилотни технологии, които САЩ налагат на отбранителните компании от страната. Тези ограничения обаче вероятно ще бъдат сериозно преработени от администрацията на Тръмп.

Avenger има максимална излетна маса от 8300 kg и се задвижва от един реактивен двигател Pratt & Whitney Canada PW545B. Апаратът има вътрешен оръжеен отсек с капацитет от 1600 kg и може да му бъде окачено въоръжение на шест точки под крилото. Сензорният пакет на Avenger е MS-177, който вече е тестван на RQ-4. Машината има сходни конструктивни решения с предшествениците си MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper.

Свързани теми

Предишна публикация
Използва X-47B за изпитания около бъдещия MQ-25
Следваща публикация
Скандал в Израел заради сделка за БЛА за Азербайджан
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Примитивни дронове за болезнени удари

Технологии примитивни, но в същото време достатъчно ефективни за основното предназначете, които тепърва ще се развиват, с огромен потенциал за използване на терористични цели. Това е основния извод, който може да се направи от изложбата на самоделни ударни безпилотни летателни апарати (БЛА), популярно известни и като дронове, на оръжейното изложение “Армия-2018“ в Кубинка.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Скандал в Израел заради сделка за БЛА за Азербайджан

Израелското правителство отне лиценза за експорт на въоръжение на компанията Aeronautics Defense Systems (ADS), което блокира сделка за $20 млн. за Азербайджан. Става въпрос за продажба на безпилотни апарати.

Меню