Водят се преговори за продажба БЛА Avenger

19 прочитания

Американската компания General Atomics води сериозни разговори с потенциален клиент за своя безпилотен апарат Avenger (известен също и като Predator C). Това съобщава Defense News.

Според президента на General Atomics Дейвид Александър, в момента се водят много сериозни преговори за експорт на около 90 апарата от този тип.

От компанията не дават други подробности, но през април 2016 г. Reuters идентифицира индийските ВВС като потенциален клиент на около 100 броя Avenger.

General Atomics се опитва да пласира Avenger от 2009 г., насам когато апаратът прави първия си полет. Програмата MQ-X, за която оригинално бе създаден се провали, а след това бе прекратена и програмата за боен палубен БЛА UCLASS, което фактически остави апарата без голям пазар.

До момента компанията е произвела едва девет броя Avenger – един прототип, който се експлоатира от производителя, един прототип купен от ВВС на САЩ за изпитания и седем серийни апарата, които се използват от неназована правителствена агенция на САЩ.

Евентуалният експорт за Индия би срещнал сериозни пречки, най-вече заради рестриктивния режим за експорт на безпилотни технологии, които САЩ налагат на отбранителните компании от страната. Тези ограничения обаче вероятно ще бъдат сериозно преработени от администрацията на Тръмп.

Avenger има максимална излетна маса от 8300 kg и се задвижва от един реактивен двигател Pratt & Whitney Canada PW545B. Апаратът има вътрешен оръжеен отсек с капацитет от 1600 kg и може да му бъде окачено въоръжение на шест точки под крилото. Сензорният пакет на Avenger е MS-177, който вече е тестван на RQ-4. Машината има сходни конструктивни решения с предшествениците си MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper.

Свързани теми

Предишна публикация
Скандал в Израел заради сделка за БЛА за Азербайджан
Следваща публикация
Използва X-47B за изпитания около бъдещия MQ-25
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украйна показа въоръжените си БЛА

Украйна официално показа своите въоръжени безпилотни апарати Bayraktar TB2 турско производство. Това стана на церемония проведена вчера, 20 март 2019 г.

Показаха нов европейски БЛА

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Италианският самолетостроител Piaggio се бори за оцеляването си

Емблематичната италианска самолетостроителна компания Piaggio се бори за оцеляването си, след като собственикът ѝ отстъпи ръководството на синдици, които са назначени от италианското правителство.

Меню