Италианският самолетостроител Piaggio се бори за оцеляването си

36 прочитания

Емблематичната италианска самолетостроителна компания Piaggio се бори за оцеляването си, след като собственикът ѝ отстъпи ръководството на синдици, които са назначени от италианското правителство.

Преди две седмици инвестиционният фонд от ОАЕ Mubadala, заяви че компанията е във фактически фалит и предаде ръководството ѝ на синдици назначени от италианското правителство. До това се стигна, след като ОАЕ се отказа от покупката на осем безпилотни апарата Piaggio P1.HH, като сделката бе ключова за оцеляването на компанията.

В същото време Италия се бави с поръчката на други безпилотни апарати.

Този понеделник (10 декември 2018 г.) италианското правителство е назначило служебен администратор на компанията, който има за задача да оцени състоянието ѝ и да осигурява плащането на заплати.

Друга задача на служебното ръководство е да излезе с план за преструктуриране и евентуалната продажба на компанията, като се смята, че държавната Leonardo има интерес.

Инвестиционният фонд Mubadala придоби Piaggio през 2014 г. и две години по-късно последва сделка за продажба на осем безпилотни апарата P.1HH Hammerhead, които са вариация на турбовитловият бизнес самолет P.180 Avanti. Месеци преди първата доставка обаче, Обединените арабски емирства се отказаха от сделката и почти веднага след това Mubadala предаде компанията на синдици.

Италианските ВВС имаха намерение да придобият 20 подобрени P.1HH, които бяха известни като P.2HH, но на фона на бюджетните съкращения в страната, твърда поръчка така и не последва.

Piaggio продължава да произвежда и P.180 Avanti, но там продажбите са мизерни в последните години и не се очаква да се подобрят в обозримо бъдеще.

Свързани теми

Предишна публикация
Доставиха стотния Су-35
Следваща публикация
Апелативен бразилски съд отхвърли блокажа върху джойнтвенчъра на Embraer и Boeing
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия показа боен БЛА

Индийската държавна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) демонстрира пълномащабен макет на боен безпилотен летателен апарат.…

Lockheed Martin ще развива дрон технологии у нас

Ако България избере F-16, то неговият производител Lockheed Martin ще започне да развива дрон технологии у нас. Това се казва в прессъобщение, което разпространиха днес, 17 декември 2018 г., от компанията.

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

Водят се преговори за продажба БЛА Avenger

Американската компания General Atomics води сериозни разговори с потенциален клиент за своя безпилотен апарат Avenger (известен също и като Predator C). Това съобщава Defense News.

Меню