Неизвестен безпилотен апарат се разби в Загреб

760 прочитания

Неизвестен безпилотен апарат, за който хърватските власти твърдят, че е руско (съветско) производство, вероятно дошъл от Украйна, се е разбил в столицата Загреб. При инцидента няма пострадали. Това се случи късно снощи, 10 март 2022 г.

Около 23,00 часа местно време, полицията в Загреб е получила множество сигнали за взрив в югозападната част на града. Отзовалите се на сигналите полицаи са открили кратер в тревна площ, около който са били разхвърляни останки от летателен апарат, като в района са били открити и два парашута.

Огледът е установил, че апаратът е сравнително малък и няма индикации, че на борда му е имало екипаж. Няма пострадали хора, материалните щети са ограничени, като и нищо не подсказва за реална експлозия.

Сутринта на 11 март хърватският премиер Андрей Пленкович е заявил, че летателният апарат е руска изработка, но не е ясно дали е принадлежал на въоръжените сили на Украйна или Русия. Пленкович вероятно има предвид, че апаратът е изработен по съветско време. Премиерът е казал и че е отправено официално питане до украинските власти за информация по случая.

Той е съобщил още, че апаратът е навлязъл в Хърватия от Унгария, като е летял на височина от около 1300 m със скорост от около 700 km/h. В хърватското въздушно пространство той е летял около седем минути, а над Унгария около 40 минути. Преди това той е летял през румънското въздушно пространство.

Синиша Хайдаш Дончич, шеф на комисията по вътрешна сигурност в хърватския парламент, е казал, че се касае за  безпилотен апарат от много стар модел.

Президентът на Хърватия Зоран Миланович също даде информация, като директно заяви, че апаратът е дошъл от Украйна. По неговите думи, скоростта му е била висока – около 1000 km/h, като е нямало време за реакция от страна на хърватските въоръжени сили. Миланович е казал още, че не изглежда апаратът да е бил нарочно изпратен към Хърватия и най-вероятно се касае за някаква грешка. Машината е паднала, след като е изчерпала горивото си.

В страната е стартирало разследване, в което участват военни и цивилни специалисти. Хърватски официални лица вече казаха, че ще търсят кооперация от НАТО и страните-членки на Алианса.

Веднага щом в интернет се появиха фотографии на останките и парашутите започнаха спекулации за типа на апарата, като вероятността, че се касае за разузнавателен БЛА Ту-141, изглежда най-голяма. Произвеждани между 1979 и 1989 г. в Харков, това са сравнително големи (стартова маса от порядъка на 5,3 тона) апарати, които могат да се използват за оперативно-тактическо разузнаване с разнообразни сензори.

Трактовка, според която, крилото на разбилият се в Загреб апарат кореспондира с крилото на Ту-141

Те се изстрелват с помощта на твърдогоривни ракетни ускорители, задвижва се с реактивен двигател и след края на мисията си се приземява с парашути в предварително зададен район. Далечината им на полет е от порядъка на 1000 km.

Предвид далечината на полет от около 1000 km и индикациите, че апаратът е летял на Румъния и Унгария, преди да се разби в хърватската столица, той може да е бил пуснат от Западна Украйна.

След разпада на СССР, такива апарати остават на въоръжение в Русия и Украйна. Смяташе се, че те са изведени от въоръжение и в двете страни още през 90-те, но по време на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. стана ясно, че украинските въоръжени сили използват Ту-141 за разузнаване, като дори един апарат се приземи на територия контролирана от про-руските бунтовници.

Апаратът очевидно се използва и в настоящата Руско-украинска война. На 8 март се появиха снимки на, вероятно свален, Ту-141. Останките бяха локализирани в района на Херсон, но няма яснота, нито чий е апарата, нито кой е отговорен за свалянето му. В сферата на спекулациите е, дали Украйна отново се опитва да използва типа за разузнаване или пък други задачи (например, даване на цели-примамки за руското ПВО).

Останките на падналия край Херсон на 8 март Ту-141

Далеч по-интересни ще са въпросите свързани с действията на въоръжените сили на Румъния, Унгария и Хърватия, над чиято територия е летял апарата. Така например, дали той е бил прехванат и опознат от дежурните изтребители на някоя от тези страни (хубаво е да се отбележи, че в Румъния в момента има изтребители и от САЩ, Италия и Германия)?

Свързани теми

Предишна публикация
Пакистан получи първите си J-10
Следваща публикация
САЩ не искат полските МиГ-29
760 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Китай показа транспортен БЛА

Китай демонстрира безпилотен самолет, чиято основна функция ще е доставка на малки товари до отдалечени гарнизони. Машината се нарича AT200 и е разработена от Китайската академия на науките.

Меню