Индия поръчва шест Apache за армейската си авиация

21 прочитания

Съветът по придобиване на въоръжение към индийското МО е дал съгласието си за поръчка на шест щурмови вертолети AH-64E Apache предназначени за армейската авиация на Индия.

Сделката ще бъде на стойност от около $651 млн. и тя трябва да мине през одобрението на Министерския съвет на страната, но се очаква договорът да бъде финализиран до края на годината.

През септември 2015 г. Boeing получи поръчка за 22 броя AH-64E и 15 транспортни CH-47F Chinook от Индия. Към договора има и опция за още 11 броя Apache и седем Chinook.

Щурмовите вертолети от първия договор са предназначени за ВВС на Индия и тяхната доставка ще започне през 2019 г. След доставката на всички 22 машини ще започне и изпълнението на договора за армейската авиация.

Сделката за самите вертолети ще се извърши по схемата DCS, която представлява директна търговска сделка между Boeing и Индия, докато двигателите, сензорите и въоръжението ще се купува по схемата FMS, която е договорка между Индия и американското правителство.

Индийските ВВС в момента оперира с две ескадрили Ми-25/35, които са модернизирани от Израел, но трябва да бъдат заменени изцяло от новите AH-64E.

След дълги години на спорове между ВВС и сухопътните сили, индийското МО реши да купува щурмови вертолети и за двата вида въоръжени сили. ВВС искат да придобият общо 33 машини, а за армейската авиация се планират 28.

Отделно ВВС ще придобият 65 от леките бойни вертолети LCH, които се строят по индийски проект в момента, а сухопътните войски ще вземат 114.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се снимки на H-6 с щанга за дозареждане във въздуха
Следваща публикация
Приключва сглобяването на втория прототип на МС-21
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет на Ка-52М

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен…

Черна гора ще търси нови средни вертолети

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

Меню