Унгария купува 16 броя въоръжени H225M

101 прочитания

Унгария купува 16 броя въоръжени двудвигателни вертолета Airbus Helicopters H225M. Това бе обявено днес, 14 декември 2018 г.

Договорът е бил подписан днес от унгарския военен министър и от представители на европейският вертолетостроител.

Всички от 11-тонните вертолети ще са снабдени със системата HForce, която позволява вертолетите да носят и използва управляемо и неуправляемо въоръжение. Системата може да се поставя и сваля на вертолета лесно и бързо. Унгария става първия клиент на H225M със системата HForce.

От Airbus Helicopters не дават информация за стойността на сделката, а от унгарското МО, цитирани в местни медии, са заявили, че първите вертолети ще бъдат получени през 2023 г.

Освен за бойни задачи, вертолетите ще се използват за транспортни задачи, търсене и спасяване, включително и в бойни условия, както и превоз на специални сили.

Официално не бе обявено, че Унгария търси доставката на подобни транспортни вертолети с бойни възможности и не е ясно дали селекцията на H225M е плод на някаква конкурсна процедура или вертолетът е бил избран директно.

В края на 2016 г. Унгария обяви 10-годишната програма за превъоръжаване Zrínyi 2026. В началото на тази година стана ясно, че унгарското правителство смята да купи 40 нови вертолети до края на програмния период.

През юни 2018 г. Унгария вече обяви, че купува 20 броя двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M, които също са снабдени със системите HForce.

В момента унгарските ВВС разполагат с пет броя Ми-8, седем броя Ми-17 и 12 щурмови Ми-24. През миналата година унгарското правителство започна да ремонтира своите Ми-17 и Ми-24 в Русия, като се очаква бойните вертолети да останат на въоръжение до 2025 г., а транспортните Ми-17 вероятно и след това.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша купува още четири учебни M-346
Следваща публикация
Швеция е дала оферта за 10 изтребителя в рамките на бюджета ни
101 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария пенсионира Ми-8Т

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се…

И днес два Ми-17 гасиха пожара в Кресненското дефиле

Два вертолета Ми-17 от състава на ВВС и 118 военнослужещи със специализирана техника от състава на Сухопътните войски участваха днес, 26 август 2017 г., в борбата с огнената стихия в Благоевградска и Хасковска области. Това съобщиха от МО.

Талибаните плениха Ми-24

Талибаните плениха щурмови вертолет Ми-24В от състава на афганистанските ВВС. Това става ясно от кадри,…

САЩ ще предоставят три UH-60 на Албания

САЩ ще дарят три употребявани транспортни вертолета UH-60 Black Hawk на Албания. Това е съобщил министъра на отбраната на страната Олта Джачка.

Меню