Първи UH-60А+ за Афганистан

18 прочитания

Към средата на август 2017 г. работите по първият транспортно-десантен вертолет UH-60А+ Black Hawk за Афганистан са били завършени, като той вече е в готовност за доставка през септември.

Според прес-службата на операцията на НАТО ‘Resolute Support’, това е първата машина от първата партида от четири вертолета, доставяни като военна помощ от САЩ за Афганистан. Те ще бъдат доставени в страната, за да се ползват за обучение на летателен и инженерно-технически състав.

Доставката на UH-60+ се изпълнява по програмата на САЩ, носеща името Afghan Aviation Transition Plan (AATP), съгласно която се планира предаването на общо 159 машини в дългосрочен план. Това са UH-60A от началното производство през 80-те години на миналия век, които в момента се намират на дългосрочно съхранение. Преди доставка те ще преминават ремонт и ремоторизация, за да могат да летят в условия на високи температури на околния въздух и голяма надморска височина.

UH-60+ трябва да допълни и постепенно да замени основния транспортно-десантен вертолет на афганистанската военна авиация Ми-17, доставян до 2011 г. в няколко форми, основно машини втора ръка, варианти Ми-17 и Ми-17-1В. След 2012 г. доставките са на новопостроени Ми-17В-5, общо 63 броя. Авиопаркът от тези машини обаче търпи големи загуби поради интензивната експлоатация в тежки природо-климатични условия и недостатъчно подготвен персонал. Така например към април 2017 г. от новите Ми-17В-5 в строя остават 46 броя, от които летят само 28, а другите 18 са на земята поради липса на резервни части или изчерпан ресурс до основен ремонт.

Общата цена на първия етап на програмата UH-60+ е $814 млн. – тук се включва ремонт и ремоторизация на машините преди доставка, както и тяхната техническа поддръжка и обучение на личен състав за общо 53 вертолета. След това ще има финансиране за доставката и осигуряване на експлоатацията на още по 30 вертолета от този тип на година.

Обучението на състава за първата строева ескадрила (с използването на първите четири UH-60+, планирани за доставка през септември) ще се изпълнява на място в Афганистан през 2018 г., като доставките на машините за тази ескадрила се очакват в началото на 2019 г. Курсовете за приучване на опитни пилоти на Ми-17 ще са с продължителност 12 седмици, а обучението на нови пилоти „от нулата“ за UH-60+ ще отнеме от 9 до 13 месеца, в зависимост от началното ниво на владеене на английски език на обучаемите. Очаква се сериозно американско участие на място в Афганистан за техническата поддръжка на машините и осигуряване на инструкторски персонал, като това може да продължи през целия жизнен цикъл на машините .

Свързани теми

Предишна публикация
Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО
Следваща публикация
Индия поръчва шест Apache за армейската си авиация
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

Меню