Първи UH-60А+ за Афганистан

19 прочитания

Към средата на август 2017 г. работите по първият транспортно-десантен вертолет UH-60А+ Black Hawk за Афганистан са били завършени, като той вече е в готовност за доставка през септември.

Според прес-службата на операцията на НАТО ‘Resolute Support’, това е първата машина от първата партида от четири вертолета, доставяни като военна помощ от САЩ за Афганистан. Те ще бъдат доставени в страната, за да се ползват за обучение на летателен и инженерно-технически състав.

Доставката на UH-60+ се изпълнява по програмата на САЩ, носеща името Afghan Aviation Transition Plan (AATP), съгласно която се планира предаването на общо 159 машини в дългосрочен план. Това са UH-60A от началното производство през 80-те години на миналия век, които в момента се намират на дългосрочно съхранение. Преди доставка те ще преминават ремонт и ремоторизация, за да могат да летят в условия на високи температури на околния въздух и голяма надморска височина.

UH-60+ трябва да допълни и постепенно да замени основния транспортно-десантен вертолет на афганистанската военна авиация Ми-17, доставян до 2011 г. в няколко форми, основно машини втора ръка, варианти Ми-17 и Ми-17-1В. След 2012 г. доставките са на новопостроени Ми-17В-5, общо 63 броя. Авиопаркът от тези машини обаче търпи големи загуби поради интензивната експлоатация в тежки природо-климатични условия и недостатъчно подготвен персонал. Така например към април 2017 г. от новите Ми-17В-5 в строя остават 46 броя, от които летят само 28, а другите 18 са на земята поради липса на резервни части или изчерпан ресурс до основен ремонт.

Общата цена на първия етап на програмата UH-60+ е $814 млн. – тук се включва ремонт и ремоторизация на машините преди доставка, както и тяхната техническа поддръжка и обучение на личен състав за общо 53 вертолета. След това ще има финансиране за доставката и осигуряване на експлоатацията на още по 30 вертолета от този тип на година.

Обучението на състава за първата строева ескадрила (с използването на първите четири UH-60+, планирани за доставка през септември) ще се изпълнява на място в Афганистан през 2018 г., като доставките на машините за тази ескадрила се очакват в началото на 2019 г. Курсовете за приучване на опитни пилоти на Ми-17 ще са с продължителност 12 седмици, а обучението на нови пилоти „от нулата“ за UH-60+ ще отнеме от 9 до 13 месеца, в зависимост от началното ниво на владеене на английски език на обучаемите. Очаква се сериозно американско участие на място в Афганистан за техническата поддръжка на машините и осигуряване на инструкторски персонал, като това може да продължи през целия жизнен цикъл на машините .

Свързани теми

Предишна публикация
Приключва сглобяването на втория прототип на МС-21
Следваща публикация
Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Румъния взима H215M

Румънското правителство обяви, че ще купи вертолети Airbus Helicoters H215M, които ще се експлоатират от въоръжените сили на страната, както и от МВР на Румъния.

Ми-17 бе свален в Афганистан

Транспортен вертолет Ми-17В-5 от състава на въоръжените сили на Афганистан е бил свален от талибаните…

40 години Ми-24 в България

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив – където днес се намира жилищния комплекс Тракия – е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.

Меню