Първи UH-60А+ за Афганистан

24 прочитания

Към средата на август 2017 г. работите по първият транспортно-десантен вертолет UH-60А+ Black Hawk за Афганистан са били завършени, като той вече е в готовност за доставка през септември.

Според прес-службата на операцията на НАТО ‘Resolute Support’, това е първата машина от първата партида от четири вертолета, доставяни като военна помощ от САЩ за Афганистан. Те ще бъдат доставени в страната, за да се ползват за обучение на летателен и инженерно-технически състав.

Доставката на UH-60+ се изпълнява по програмата на САЩ, носеща името Afghan Aviation Transition Plan (AATP), съгласно която се планира предаването на общо 159 машини в дългосрочен план. Това са UH-60A от началното производство през 80-те години на миналия век, които в момента се намират на дългосрочно съхранение. Преди доставка те ще преминават ремонт и ремоторизация, за да могат да летят в условия на високи температури на околния въздух и голяма надморска височина.

UH-60+ трябва да допълни и постепенно да замени основния транспортно-десантен вертолет на афганистанската военна авиация Ми-17, доставян до 2011 г. в няколко форми, основно машини втора ръка, варианти Ми-17 и Ми-17-1В. След 2012 г. доставките са на новопостроени Ми-17В-5, общо 63 броя. Авиопаркът от тези машини обаче търпи големи загуби поради интензивната експлоатация в тежки природо-климатични условия и недостатъчно подготвен персонал. Така например към април 2017 г. от новите Ми-17В-5 в строя остават 46 броя, от които летят само 28, а другите 18 са на земята поради липса на резервни части или изчерпан ресурс до основен ремонт.

Общата цена на първия етап на програмата UH-60+ е $814 млн. – тук се включва ремонт и ремоторизация на машините преди доставка, както и тяхната техническа поддръжка и обучение на личен състав за общо 53 вертолета. След това ще има финансиране за доставката и осигуряване на експлоатацията на още по 30 вертолета от този тип на година.

Обучението на състава за първата строева ескадрила (с използването на първите четири UH-60+, планирани за доставка през септември) ще се изпълнява на място в Афганистан през 2018 г., като доставките на машините за тази ескадрила се очакват в началото на 2019 г. Курсовете за приучване на опитни пилоти на Ми-17 ще са с продължителност 12 седмици, а обучението на нови пилоти „от нулата“ за UH-60+ ще отнеме от 9 до 13 месеца, в зависимост от началното ниво на владеене на английски език на обучаемите. Очаква се сериозно американско участие на място в Афганистан за техническата поддръжка на машините и осигуряване на инструкторски персонал, като това може да продължи през целия жизнен цикъл на машините .

Свързани теми

Предишна публикация
Приключва сглобяването на втория прототип на МС-21
Следваща публикация
Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Ми-17 и Ми-24

Министерство на отбраната стартира обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от обявлението, публикувано на сайта за обществени поръчки на МО.

Меню