А109К-2 на Кончето в Пирин

16 прочитания

Хеликоптер А109К-2 на авиационния оператор „Хели Ер“ изпълни превоз на товари на външно окачване на 2760 метра надморска височина в Пирин.

Това стана на 10 и 11 септември 2018 г. в местността Кончето – тесен скален ръб, който свързва върховете Бански Суходол (надморска височина 2884 метра) и Кутело (надморска височина 2908 м). Дължината му е около 400 метра и в най-тясната си част широчината на ръба е едва 40–50 сантиметра.

На мястото под връх Баюви дупки сега се строи нов заслон, а старият, който е в много лошо състояние, е разглобен и превозен по въздуха, за да бъде използван като музеен експонат в двора на хижа „Яворов“.

В началото на август „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България“ започна работите по заслона с използване на доброволци. Те изцяло демонтират стария заслон, като на негово място в рамките на септември започват работите по издигне на нов заслон. Това е най-близкото място, където туристите биха могли да оцелеят при буря на гладките отвесни скали в района.

За построяването на новия заслон са постъпили над 40 000 лева дарения, участвали са повече от 150 доброволци, които качват на гръб близо 1500 kg инструменти, вода, цимент, пясък, чакъл, бетон, желязо, бензин и други материали.

Материалите за построяване на заслона бяха превозени от хижа „Яворов“ до Кончето с хеликоптер на авиационния оператор „Хели Ер“. Поради голямата надморска височина машината превозваше само по 300 kg на курс, като частите са предварително пакетирани за транспортиране по въздуха. Общото им тегло е три тона.

След това, също на части, стария заслон, на възраст повече от 60 години и в много лошо състояние, е свален до хижата. Новият заслон ще бъде готов до 15 септември.

Екипажът на машината А109К-2, пилот Огнян Янков и борден оператор Веселин Манолов, майсторски се справи с извънредно трудните условия на мястото на заслона, където хеликоптерът не можеше да кацне и опираше само с едното колело на основния колесник.

Снимки: Огнян Стефанов (един от доброволците в работите по заслона)

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Бургас посрещна тримилионния си пасажер
Следваща публикация
Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

20 прочитания

Работник пострада в ТЕРЕМ „Летец”

Работник е пострадал при наземни изпитания в авиоремонтното предприятие ТЕРЕМ „Летец”, намиращо се в Северния район на летище София. Инженерът е пострадал при работа по вертолет Ми-24В от състава на българските ВВС.

3 прочитания

ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

2K прочитания

Чехия избира нов въоръжен вертолет

Министерство на отбраната на Чехия е започнало процедура по оценка на офертите за нов многоцелев въоръжен вертолет. Това се казва в официално съобщение на чешкото военно ведомство.

1 прочитания
Меню