Китай се оказа клиент на Ми-171Ш

468 прочитания

Китай се оказа, че е поръчал неназовано количество вертолети Ми-171Ш. Това става ясно от репортаж излъчен по една от китайските държавни телевизии.

Репортажът е бил посветен на вертолетостроителното предприятие в Улан Уде, Русия, където се сглобяват няколко варианта на Ми-17. В кадрите влиза и вертолет Ми-171Ш с китайски опознавателни знаци в процес на боядисване със синьо-сив камуфлаж. В репортажа се виждат и още два Ми-171Ш в същи камуфлаж, но без китайски знаци.

Предназначеният за Китай Ми-171Ш (това е експортното означение на Ми-8АМТШ) е с т.нар. „делфинов нос”, бронировка за пилотската кабина и задна товарна рампа. Вижда се също и оптико-електронна система за наблюдение поставена под пилотската кабина и устройство за разхвърляне на топлинни капани.

Ми-171Ш, който се строи в Улануденския авиационен завод (У-УАЗ), е въоръжен военен вариант на цивилния Ми-171Е, който Китай притежава в голямо количество и който в местни условия се въоръжава и доработва. Конфигурацията на показания вертолет напомня на Ми-8АМТШ, който се строи за руските въоръжени сили. От разпространените кадри, обаче не може да се разбере дали китайските вертолети ще са с двигатели ТВ3-117ВМА или ще е с по-новите ВК-2500-03, който е по-подходящ за високопланински условия.

По-късно репортажът на китайската телевизия бе свален от интернет, което показва, че явно е имало изтичане на информация.

Основният въпрос в момента е защо Китай поръчва отново вертолети от семейството Ми-17 от Русия. Последната сделка за Ми-17 между двете страни, за която е известно, бе приключена през 2014 г. Междувременно китайската авиационна индустрия започна да строи редица собствени конструкции, за като се смяташе, че попълват същата ниша, като Ми-17.

Между 1991 и 2014 г. Китай поръча от Русия малко над 300 броя вариации на Ми-17, като те се използват от ВВС на страната, армейската авиация и китайското МВР.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания може да ореже поръчките за летящи радари
Следваща публикация
L-39NG получи типова сертификация
468 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия поръча Ка-52М

Руското МО сключи договор с холдинга „Вертолеты России“ за доставка на 30 нови щурмови вертолета…

Унгария пенсионира Ми-8Т

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се…

Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

Меню