Стартира производството на новия индийски боен вертолет LCH

74 прочитания

Индийският министър на отбраната Арун Джаитли официално постави началото на производството на лекия боен вертолет LCH, който се проектира и произвежда от държавната компания HAL.

Церемонията е била проведена на 27 август 2017 г. в завода на HAL в Бангалор.

През ноември 2016 г. индийското МО отпусна около $45 млн. за стартиране на сглобяването на първите 15 вертолета, които са част от малосерийното производство, което в момента се развръща в завода на HAL в Бангалор.

Пълномащабното производство вероятно ще бъде прехвърлено в друг завод – Тумкур. До момента индийската армейска авиация е заявила 114 броя LCH, а ВВС на страната – 65 машини.

LCH (Light Combat Helicopter) e създаден на базата на друг модел на HAL – Dhruv. Машината има същата динамична система и двигатели. LCH има излетна маса от 5,8 тона и е проектиран да бъде опериран на височина от над 6000 m.

Бойният вертолет е въоръжен с 20-mm оръдие, 70-mm неуправляеми ракети и ракети „въздух-въздух”. С напредването на производството ще бъде интегрирана и управляема противотанкова ракета.

Машината прави дебютния си полет на 29 март 2010 г. и до момента са построени четири прототипа, чиято изпитателна програма приключи през миналата година. Очаква се първоначалното ниво на бойна готовност с типа да бъде постигнато в началото на 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Тръмп забърка скандал с изтребителната програма на Финландия
Следваща публикация
Индия обяви как ще процедира при покупката на нов еднодвигателен изтребител
74 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия търси нови морски вертолети

Индия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на общо 234 вертолети предназначени за ВМС на страната. Това съобщава Flightglobal.

Меню