„Комисията „Gripen” ще изслушва анализ на методиката за избор на нов изтребител

12 прочитания

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще изслуша анализ на методиката за избор на нов изтребител. Това ще се случи на следващото заседание на комисията, което ще се състои на 7 септември 2017 г.

Втора точка от дневния ред на заседанието е озаглавена „Представяне на анализ и сравняване на „Методика за избор на оптимален вариант за реализация на инвестиционен проект „Придобиване на нов тип основен многофункционален самолет““ с математически модел за оценка на вариантите за реализация, разработена от Института по отбрана на МО, МО и ВВС на основание Заповед на министъра на отбраната № Р-249/01.08.2012 г. и прецизирана от външни независими експерти по договор с МО № РД-27932/22.04.2013 г. и „Методика за избор на оптимален вариант за реализация на проект „Придобиване на нов тип боен самолет““, рег. № 400-6198/27.06.2016 г., изготвен от проф. д-р Венелин Георгиев в съответствие с договор №19/ФП711 от 24.07.2017 г.”

Т.нар. „Комисия „Gripen” реши да анализира методиката за избор на новия изтребител на второто си заседание от 19 юли 2017 г.

„Предлагам методиката да бъде дадена за оценка – и трите варианта. Двама от министрите ни казаха, че не е имало промяна в средата за сигурност т.е. обстановка, налагаща промяна, а третият министър каза, че има промяна в средата за сигурност. Предлагам методиката да бъде преценена от външни експерти, за да видим доколко промяната на средата за сигурност е повлияла на методиката, защото по-късно тя влияе на избора”, заяви тогава председателя на комисията Емил Христов (ГЕРБ) и се обоснова още с „изчистване на съмненията”.

Представителите на БСП в комисията бяха против подобен анализ, защото според тях той не влиза в мандата на комисията, която трябваше само да направи преглед на процедурата в периода на служебния кабинет „Герджиков“, когато експертната комисия излезе със заключението, че шведската оферта е най-добра. Предложението на председателя Христов бе прието с гласовете на ГЕРБ.

Венелин Георгиев е професор и доктор по военни науки. Той е преподавател в департамента „Национална и международна сигурност” на Нов български университет. Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1987 г. специалност „Експлоатация и ремонт на летателните апарати“ и военна академия „Георги С. Раковски” през 1999 г. Има множество публикации в сферата на националната сигурност.

На заседанието на 7 септември ще бъде изслушан и Иван Иванов, заместник-министър на отбраната в периода 2013 – 2014 г.

Свързани теми

Предишна публикация
ГВА започна проверка на Wizz Air, от компанията пуснаха извънреден полет за справяне с оувърбукинга
Следваща публикация
РВД стартира есенната си кампания за набиране на ръководите на полети
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България

Американската компания Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената на F-16 Block 70, който бе посочен от българското МО за предпочитан избор за нов боен самолет за българските ВВС. Това се казва в съобщение на компанията, разпространено днес, 22 декември 2018 г.

Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО

Предстоящото посещение в САЩ за група водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, в рамките на което ще се обсъжда покупката на новия изтребител, породи критики от страна на президента Румен Радев и оправдания от страна на военното ведомство.

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Меню