ГВА започна проверка на Wizz Air, от компанията пуснаха извънреден полет за справяне с оувърбукинга

11 прочитания

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) да извърши проверка на ситуацията с полетите на авиокомпания Wizz Air. Това съобщиха от транспортното министерство.

Разпореждането е във връзка със зачестилите случаи на продажба на повече седалки от наличния капацитет на унгарския авиопревозвач, изпълняващ полети до и от България.

За трети пореден ден днес пътници на Wizz Air се оказаха без места, заради продадени повече билети от местата в самолетите им. Тази сутрин 40 души не са успели да се качат на самолет на Wizz Air, за който имат билет.

Инспекторите на ГД ГВА ще извършат SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft) проверки, които обхващат безопасността на полетите, техническото състояние на въздухоплавателните средства, документацията и екипажите на превозвача, както и дали компанията е спазила своите задължения за гарантиране правата на пътниците.

Българската страна няма правомощията да извършва цялостни проверки на дейността на авиокомпании регистрирани на територията на друга държава.

ГД ГВА ще изпрати официално искане до унгарските авиационни власти, които са надзорен орган на Wizz Air, за извършване на пълна проверка на авиокомпанията и обяснение за причините за възникналата ситуация.

От Wizz Air обявиха, че пуска допълнителен полет до Лондон Лутън, със свой резервен самолет. Полетът трябва да излети от летище София днес в 21,30 часа местно време. Засегнатите пътници са информирани от представители на авиокомпанията за всички важни подробности.

Причината за надвишаването на броя резервирани места за най-популярните маршрути, или така наречения оувърбукинг, позволява на авиопревозвачите да се презастраховат от наличието на празни места, ако пътник не се появи. Тази практика е в съответствие с международно установените стандарти в авиосектора и приложимото законодателство за защита на потребителите, съобщават от Wizz Air.

Случаи, в които всички пътници се появяват за своя полет, са прецедент. При подобни ситуации доброволци сред пътниците получават допълнителни ползи срещу съгласието си да пътуват по-късно. Пътници, които са се чекирали последни, се пререгистрират за следващ полет и се компенсират спрямо законодателството за правата на пътниците.

В подобни ситуации, обясняват от Wizz Air, местен представител на авиокомпанията предоставя на засегнатите информация за техните права (също и в писмена форма), както и вариантите за резервиране на място за друг полет.

Свързани теми

Предишна публикация
„Комисията „Gripen” ще изслушва анализ на методиката за избор на нов изтребител
Следваща публикация
Започна учебната година за факултет „Авиационен”
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Откриват линия Баку – София

Редовна пътническа линия Баку – София ще бъде открита от догодина. Това е заявил азербайджанския президент Илхам Алиев по време на посещението в Азербайджан на българския президент Румен Радев.

Откриха линията София – Одеса

Със специален полет беше даден старт днес, 22 декември 2017 г., на директната въздушна линия София-Одеса, изпълняван от националния превозвач „България ер”, съобщиха от Министерството на транспорта.

НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

Скоро пускат отново концесията на летище София

В близките месеци отново ще бъде пусната концесията на летище София. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който днес, 9 януари 2018 г., участва в откриването на новата скоростна пътна връзка с Терминал 2 на столичното летище.

Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София

Унгapcĸaтa ниcĸoтapифнa aвиoĸoмпaния Wіzz Аіr нaмaлявa дecтинaциите, ĸoитo oбcлyжвa oт Бългapия, ĸaтo щe бъдaт cпpeни пoлeтитe дo шecт дecтинaции oт Coфия и двe oт Bapнa. Toвa cтaвa яcнo oт oтгoвop нa ĸoмпaниятa нa зaпитвaнe нa mоnеу.bg .

Меню