ГВА започна проверка на Wizz Air, от компанията пуснаха извънреден полет за справяне с оувърбукинга

1 прочитания

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) да извърши проверка на ситуацията с полетите на авиокомпания Wizz Air. Това съобщиха от транспортното министерство.

Разпореждането е във връзка със зачестилите случаи на продажба на повече седалки от наличния капацитет на унгарския авиопревозвач, изпълняващ полети до и от България.

За трети пореден ден днес пътници на Wizz Air се оказаха без места, заради продадени повече билети от местата в самолетите им. Тази сутрин 40 души не са успели да се качат на самолет на Wizz Air, за който имат билет.

Инспекторите на ГД ГВА ще извършат SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft) проверки, които обхващат безопасността на полетите, техническото състояние на въздухоплавателните средства, документацията и екипажите на превозвача, както и дали компанията е спазила своите задължения за гарантиране правата на пътниците.

Българската страна няма правомощията да извършва цялостни проверки на дейността на авиокомпании регистрирани на територията на друга държава.

ГД ГВА ще изпрати официално искане до унгарските авиационни власти, които са надзорен орган на Wizz Air, за извършване на пълна проверка на авиокомпанията и обяснение за причините за възникналата ситуация.

От Wizz Air обявиха, че пуска допълнителен полет до Лондон Лутън, със свой резервен самолет. Полетът трябва да излети от летище София днес в 21,30 часа местно време. Засегнатите пътници са информирани от представители на авиокомпанията за всички важни подробности.

Причината за надвишаването на броя резервирани места за най-популярните маршрути, или така наречения оувърбукинг, позволява на авиопревозвачите да се презастраховат от наличието на празни места, ако пътник не се появи. Тази практика е в съответствие с международно установените стандарти в авиосектора и приложимото законодателство за защита на потребителите, съобщават от Wizz Air.

Случаи, в които всички пътници се появяват за своя полет, са прецедент. При подобни ситуации доброволци сред пътниците получават допълнителни ползи срещу съгласието си да пътуват по-късно. Пътници, които са се чекирали последни, се пререгистрират за следващ полет и се компенсират спрямо законодателството за правата на пътниците.

В подобни ситуации, обясняват от Wizz Air, местен представител на авиокомпанията предоставя на засегнатите информация за техните права (също и в писмена форма), както и вариантите за резервиране на място за друг полет.

Свързани теми

Предишна публикация
„Комисията „Gripen” ще изслушва анализ на методиката за избор на нов изтребител
Следваща публикация
Започна учебната година за факултет „Авиационен”
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizz Air обяви, че печалбата ѝ е скочила с 22%

Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air обяви, че нетната ѝ печалба се е повишила до €275 млн., което е скок с 22% в сравнение с показанията за предишната финансова година. Това съобщава Reuters.

Прокуратурата отказа да се меси в концесията на летище София

Не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност в откритата процедура за концесия на Летище София. Това съобщават от държавното обвинение днес, 7 ноември 2018 г.

10 години Lufthansa Technik в България

Десет години след стъпването си в България германската компания за базово техническо обслужване и ремонт на самолети Lufthansa Technik (Луфтханза Техник) отбелязва много сериозни постижения. Дейността по същество на софийския клон на компанията, наречен Lufthansa Technik Sofia (LTSF), започва на 28 октомври 2008 г. и едва ли някой си е представял, че в годините ще бъде постигнато толкова много.

Всички кандидати са допуснати до участие в процедурата по избор на концесионер на летище София

Всичките петима кандидати са допуснати за участие в процедурата по избор на концесионер на летище София. Това стана днес, 9 май 2019 г., след като бяха отворени офертите им в Министерство на транспорта.

Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов пътнически рекорд в историята си. През последните 12 месеца авиокомпанията е превозила внушителните над 30 млн. пътници, след като операциите ѝ в Европа нараснаха с 24% в сравнение със същия период на миналата година.

Меню