ГВА започна проверка на Wizz Air, от компанията пуснаха извънреден полет за справяне с оувърбукинга

17 прочитания

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) да извърши проверка на ситуацията с полетите на авиокомпания Wizz Air. Това съобщиха от транспортното министерство.

Разпореждането е във връзка със зачестилите случаи на продажба на повече седалки от наличния капацитет на унгарския авиопревозвач, изпълняващ полети до и от България.

За трети пореден ден днес пътници на Wizz Air се оказаха без места, заради продадени повече билети от местата в самолетите им. Тази сутрин 40 души не са успели да се качат на самолет на Wizz Air, за който имат билет.

Инспекторите на ГД ГВА ще извършат SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft) проверки, които обхващат безопасността на полетите, техническото състояние на въздухоплавателните средства, документацията и екипажите на превозвача, както и дали компанията е спазила своите задължения за гарантиране правата на пътниците.

Българската страна няма правомощията да извършва цялостни проверки на дейността на авиокомпании регистрирани на територията на друга държава.

ГД ГВА ще изпрати официално искане до унгарските авиационни власти, които са надзорен орган на Wizz Air, за извършване на пълна проверка на авиокомпанията и обяснение за причините за възникналата ситуация.

От Wizz Air обявиха, че пуска допълнителен полет до Лондон Лутън, със свой резервен самолет. Полетът трябва да излети от летище София днес в 21,30 часа местно време. Засегнатите пътници са информирани от представители на авиокомпанията за всички важни подробности.

Причината за надвишаването на броя резервирани места за най-популярните маршрути, или така наречения оувърбукинг, позволява на авиопревозвачите да се презастраховат от наличието на празни места, ако пътник не се появи. Тази практика е в съответствие с международно установените стандарти в авиосектора и приложимото законодателство за защита на потребителите, съобщават от Wizz Air.

Случаи, в които всички пътници се появяват за своя полет, са прецедент. При подобни ситуации доброволци сред пътниците получават допълнителни ползи срещу съгласието си да пътуват по-късно. Пътници, които са се чекирали последни, се пререгистрират за следващ полет и се компенсират спрямо законодателството за правата на пътниците.

В подобни ситуации, обясняват от Wizz Air, местен представител на авиокомпанията предоставя на засегнатите информация за техните права (също и в писмена форма), както и вариантите за резервиране на място за друг полет.

Свързани теми

Предишна публикация
Започна учебната година за факултет „Авиационен”
Следваща публикация
„Комисията „Gripen” ще изслушва анализ на методиката за избор на нов изтребител
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizz Air внезапно спира полетите до няколко английски летища

Всички полети на нискотарифната авиокомпания Wizz Air от София до Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд ще бъдат преустановени от 6 ноември 2016 г. Това се посочва в становище на компанията в отговор на въпрос на БТА по повод сигнал от клиенти на компанията за отменени резервации за посочените дестинации.

Скоро пускат отново концесията на летище София

В близките месеци отново ще бъде пусната концесията на летище София. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който днес, 9 януари 2018 г., участва в откриването на новата скоростна пътна връзка с Терминал 2 на столичното летище.

Отново ще има въздушен парад за 6 май

И тази година ще има въздушен парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май. Над София ще преминат практически всички изправни типове с които разполага българската военна авиация.

Меню