ГВА започна проверка на Wizz Air, от компанията пуснаха извънреден полет за справяне с оувърбукинга

17 прочитания

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) да извърши проверка на ситуацията с полетите на авиокомпания Wizz Air. Това съобщиха от транспортното министерство.

Разпореждането е във връзка със зачестилите случаи на продажба на повече седалки от наличния капацитет на унгарския авиопревозвач, изпълняващ полети до и от България.

За трети пореден ден днес пътници на Wizz Air се оказаха без места, заради продадени повече билети от местата в самолетите им. Тази сутрин 40 души не са успели да се качат на самолет на Wizz Air, за който имат билет.

Инспекторите на ГД ГВА ще извършат SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft) проверки, които обхващат безопасността на полетите, техническото състояние на въздухоплавателните средства, документацията и екипажите на превозвача, както и дали компанията е спазила своите задължения за гарантиране правата на пътниците.

Българската страна няма правомощията да извършва цялостни проверки на дейността на авиокомпании регистрирани на територията на друга държава.

ГД ГВА ще изпрати официално искане до унгарските авиационни власти, които са надзорен орган на Wizz Air, за извършване на пълна проверка на авиокомпанията и обяснение за причините за възникналата ситуация.

От Wizz Air обявиха, че пуска допълнителен полет до Лондон Лутън, със свой резервен самолет. Полетът трябва да излети от летище София днес в 21,30 часа местно време. Засегнатите пътници са информирани от представители на авиокомпанията за всички важни подробности.

Причината за надвишаването на броя резервирани места за най-популярните маршрути, или така наречения оувърбукинг, позволява на авиопревозвачите да се презастраховат от наличието на празни места, ако пътник не се появи. Тази практика е в съответствие с международно установените стандарти в авиосектора и приложимото законодателство за защита на потребителите, съобщават от Wizz Air.

Случаи, в които всички пътници се появяват за своя полет, са прецедент. При подобни ситуации доброволци сред пътниците получават допълнителни ползи срещу съгласието си да пътуват по-късно. Пътници, които са се чекирали последни, се пререгистрират за следващ полет и се компенсират спрямо законодателството за правата на пътниците.

В подобни ситуации, обясняват от Wizz Air, местен представител на авиокомпанията предоставя на засегнатите информация за техните права (също и в писмена форма), както и вариантите за резервиране на място за друг полет.

Свързани теми

Предишна публикация
Започна учебната година за факултет „Авиационен”
Следваща публикация
„Комисията „Gripen” ще изслушва анализ на методиката за избор на нов изтребител
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair забавя ръста си и спира полети до София

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че забавя ръста си, отменя полети през зимното разписание и спира да лети по 34 линии считано от ноември.

Стартираха полетите Баку – София

Днес, 16 януари 2018 г., стартираха редовните полети по линията свързваща столиците на България и Азербайджан. Полетите се осъществяват от азербайджанската авиокомпания Buta Airways.

Откриват нов ремонтен център на летище София

Нов център за техническа поддръжка се открива на летище София. Той е плод на съвместните усилия на българската авиокомпания „Роуз еър“ и българската компания „Глоубъл мейнтенънс“.

Забраняват се полетите с дронове над голяма част от София

От съображения за сигурност ГД „ГВА” забранява полетите с безпилотни управляеми въздухоплавателни средства (дронове) над голяма част от София. Забраната влиза в сила от днес, 10 януари 2018 г. и важи до 30 юни 2018 г. Това съобщиха от ГВА.

Меню