Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

12 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

„Междуведомствената работна група трябва в рамките на 14 работни дни да излезе с оценка на тези оферти. Като казвам оферта, много хора си представят, че това е няколко листа хартия. Не, говорим за 13 кашона документация на английски. Толкова са всички оферти. Освен това, ако има въпроси около самите оферти, комисията ще задава въпроси. Мисля, че за един месец е реалистично да се оценят”, заяви министър Каракачанов.

Работата на работната група започна на 2 октомври и трябваше да завърши на 19 октомври. От нея се иска да оцени офертите, но не и да ги класира.

Трябва да се отбележи, че в повечето процедури по Закона за обществените поръчки, които често са многократно по-прости от процеса за покупка на нов изтребител, офертите се оценяват в рамките на 30 дни. Не е ясно защо са поставени такива амбициозни срокове в процедурата за бойния самолет.

„Нека да видим какво точно е предложено, защото може да получиш оферта в рамките на бюджета, която изглежда добре, но след това да платиш допълнителни средства за дооборудване, въоръжение и така нататък. Това също трябва да бъде отчетено”, отговори Каракачанов на въпроса за това колко ще струват офертите.

По-рано през деня, Каракачанов заяви пред журналисти, че според него всички оферти биха могли да се подобрят, в рамките на едни преговори. Т.нар. „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Борисов, ще трябва да води въпросните преговори. Точният механизъм, по който ще бъде избран победител, за сега е неясен.

Свързани теми

Предишна публикация
България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции
Следваща публикация
Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител

59% от българите подкрепят критичната позиция на президента Румен Радев, която той изразява по процедурата за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Това показва експресен сондаж на общественото мнение, който бе публикуван днес, 30 януари 2019 г. от социологическата агенция „Галъп интернешънал”.

Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца

Шведското правителство е оферирало на България осем подобрени многоцелеви изтребители Gripen C/D, първите от които ще се доставят в рамките на 24 месеца от подписване на сделката, а самата оферта е под българския бюджет. Това стана ясно на пресконференция, която бе проведена днес, 2 октомври 2018 г.

Меню