Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

6 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

„Междуведомствената работна група трябва в рамките на 14 работни дни да излезе с оценка на тези оферти. Като казвам оферта, много хора си представят, че това е няколко листа хартия. Не, говорим за 13 кашона документация на английски. Толкова са всички оферти. Освен това, ако има въпроси около самите оферти, комисията ще задава въпроси. Мисля, че за един месец е реалистично да се оценят”, заяви министър Каракачанов.

Работата на работната група започна на 2 октомври и трябваше да завърши на 19 октомври. От нея се иска да оцени офертите, но не и да ги класира.

Трябва да се отбележи, че в повечето процедури по Закона за обществените поръчки, които често са многократно по-прости от процеса за покупка на нов изтребител, офертите се оценяват в рамките на 30 дни. Не е ясно защо са поставени такива амбициозни срокове в процедурата за бойния самолет.

„Нека да видим какво точно е предложено, защото може да получиш оферта в рамките на бюджета, която изглежда добре, но след това да платиш допълнителни средства за дооборудване, въоръжение и така нататък. Това също трябва да бъде отчетено”, отговори Каракачанов на въпроса за това колко ще струват офертите.

По-рано през деня, Каракачанов заяви пред журналисти, че според него всички оферти биха могли да се подобрят, в рамките на едни преговори. Т.нар. „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Борисов, ще трябва да води въпросните преговори. Точният механизъм, по който ще бъде избран победител, за сега е неясен.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив
Следваща публикация
България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Визата на Борисов е Белия дом е благодарение покупката на F-16

Визитата на премира Бойко Борисов в Белия дом и срещата му с американския президент Доналд Тръмп е признание за покупката на изтребителите F-16. Това каза в предаването „Тази неделя” днес, 10 ноември 2019 г., бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Щурмовиците Су-25 са приземени

Флотът от щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС е приземен, поради изчерпване на междуремонтния им ресурс. Последните полети с типа са били изпълнени на 14 декември 2017 г. в Безмер.

Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител

Волен Сидеров, лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” в Народното събрание, се обяви срещу покупката на нови бойни самолети за ВВС. Това направи той днес, 2 януари 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Изгубен и намерен

Вече повече от седмица Въоръжените сили на България провеждат една уникална операция – изваждането на останките на изтребител Messerschmitt Bf 109 (популярно известен и като Me 109) от състава на Въздушните на Негово Величество войски (ВНВВ). Какво беше намерено под ливадите на самоковското село Марица, чий е бил самолетът и какво ще се случи с намерените останки?
На тези и други въпроси търсим отговор в настоящия материал.

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Меню