Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

12 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

„Междуведомствената работна група трябва в рамките на 14 работни дни да излезе с оценка на тези оферти. Като казвам оферта, много хора си представят, че това е няколко листа хартия. Не, говорим за 13 кашона документация на английски. Толкова са всички оферти. Освен това, ако има въпроси около самите оферти, комисията ще задава въпроси. Мисля, че за един месец е реалистично да се оценят”, заяви министър Каракачанов.

Работата на работната група започна на 2 октомври и трябваше да завърши на 19 октомври. От нея се иска да оцени офертите, но не и да ги класира.

Трябва да се отбележи, че в повечето процедури по Закона за обществените поръчки, които често са многократно по-прости от процеса за покупка на нов изтребител, офертите се оценяват в рамките на 30 дни. Не е ясно защо са поставени такива амбициозни срокове в процедурата за бойния самолет.

„Нека да видим какво точно е предложено, защото може да получиш оферта в рамките на бюджета, която изглежда добре, но след това да платиш допълнителни средства за дооборудване, въоръжение и така нататък. Това също трябва да бъде отчетено”, отговори Каракачанов на въпроса за това колко ще струват офертите.

По-рано през деня, Каракачанов заяви пред журналисти, че според него всички оферти биха могли да се подобрят, в рамките на едни преговори. Т.нар. „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Борисов, ще трябва да води въпросните преговори. Точният механизъм, по който ще бъде избран победител, за сега е неясен.

Свързани теми

Предишна публикация
България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции
Следваща публикация
Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Щурмовиците Су-25 са приземени

Флотът от щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС е приземен, поради изчерпване на междуремонтния им ресурс. Последните полети с типа са били изпълнени на 14 декември 2017 г. в Безмер.

Парламентът не успя да обсъди доклада на „Комисията „Gripen“

Народното събрание не успя да обсъди днес, 4 октомври 2017 г., доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Днес бе прочетен доклада, а обсъжданията бяха оставени за утрешното заседание.

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

САЩ отпуснаха $56 млн. военна помощ по сделката за F-16

Конгресът на САЩ е одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на $56 153 980 за финансиране на сделката за покупката на изтребители F-16 от България. Това съобщи днес, 2 септември 2019 г., Министерство на отбраната.

САЩ изпратиха обвързваща оферта за осем F-16 Block 70

Правителството на САЩ е изпратило обвързваща оферта и проектодоговор за покупката на осем многоцелеви изтребители F-16C/D Block 70. Това съобщи посолството на Съединените щати в България днес, 17 юни 2019 г.

Меню