Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

10 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

„Междуведомствената работна група трябва в рамките на 14 работни дни да излезе с оценка на тези оферти. Като казвам оферта, много хора си представят, че това е няколко листа хартия. Не, говорим за 13 кашона документация на английски. Толкова са всички оферти. Освен това, ако има въпроси около самите оферти, комисията ще задава въпроси. Мисля, че за един месец е реалистично да се оценят”, заяви министър Каракачанов.

Работата на работната група започна на 2 октомври и трябваше да завърши на 19 октомври. От нея се иска да оцени офертите, но не и да ги класира.

Трябва да се отбележи, че в повечето процедури по Закона за обществените поръчки, които често са многократно по-прости от процеса за покупка на нов изтребител, офертите се оценяват в рамките на 30 дни. Не е ясно защо са поставени такива амбициозни срокове в процедурата за бойния самолет.

„Нека да видим какво точно е предложено, защото може да получиш оферта в рамките на бюджета, която изглежда добре, но след това да платиш допълнителни средства за дооборудване, въоръжение и така нататък. Това също трябва да бъде отчетено”, отговори Каракачанов на въпроса за това колко ще струват офертите.

По-рано през деня, Каракачанов заяви пред журналисти, че според него всички оферти биха могли да се подобрят, в рамките на едни преговори. Т.нар. „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Борисов, ще трябва да води въпросните преговори. Точният механизъм, по който ще бъде избран победител, за сега е неясен.

Свързани теми

Предишна публикация
България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции
Следваща публикация
Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Военно-политическата група няма да решава за новия изтребител

Военно-политическата група, която бе назначена от премиера Борисов в края на октомври, няма да взима решение за новия боен самолет, а само ще води преговори с потенциалните доставчици. Точният механизъм на решението, обаче продължава да е неясен. Това се чете от интервюто на заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, публикувано в броя от днес, 16 ноември 2018 г., на ведомствения вестник „Българска армия”.

Управляващите отговориха на Радев за F-16

Два часа след брифинга на президента Радев за ветото върху договорите за придобиването на F-16, министрите на отбраната и финансите, заместник-министъра на отбраната, както и председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, дадоха изявление за медиите, в което се опитаха да отговорят на поставените от президента въпроси.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Решението за преговори с F-16 скоростно влиза в Парламента следващата седмица

Управляващите планират през следващата седмица скоростно да приемат в Народното събрание решението за стартиране на преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16 Block 70 и анулиране на Проекта на инвестиционен разход, който бе приет от Парламента през юни 2018 г.

Меню