Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

11 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

„Междуведомствената работна група трябва в рамките на 14 работни дни да излезе с оценка на тези оферти. Като казвам оферта, много хора си представят, че това е няколко листа хартия. Не, говорим за 13 кашона документация на английски. Толкова са всички оферти. Освен това, ако има въпроси около самите оферти, комисията ще задава въпроси. Мисля, че за един месец е реалистично да се оценят”, заяви министър Каракачанов.

Работата на работната група започна на 2 октомври и трябваше да завърши на 19 октомври. От нея се иска да оцени офертите, но не и да ги класира.

Трябва да се отбележи, че в повечето процедури по Закона за обществените поръчки, които често са многократно по-прости от процеса за покупка на нов изтребител, офертите се оценяват в рамките на 30 дни. Не е ясно защо са поставени такива амбициозни срокове в процедурата за бойния самолет.

„Нека да видим какво точно е предложено, защото може да получиш оферта в рамките на бюджета, която изглежда добре, но след това да платиш допълнителни средства за дооборудване, въоръжение и така нататък. Това също трябва да бъде отчетено”, отговори Каракачанов на въпроса за това колко ще струват офертите.

По-рано през деня, Каракачанов заяви пред журналисти, че според него всички оферти биха могли да се подобрят, в рамките на едни преговори. Т.нар. „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Борисов, ще трябва да води въпросните преговори. Точният механизъм, по който ще бъде избран победител, за сега е неясен.

Свързани теми

Предишна публикация
България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции
Следваща публикация
Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България

Американската компания Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената на F-16 Block 70, който бе посочен от българското МО за предпочитан избор за нов боен самолет за българските ВВС. Това се казва в съобщение на компанията, разпространено днес, 22 декември 2018 г.

Министър Захариева: Правителството не се меси в избора на изтребител

Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева заяви, че правителството няма да се меси в избора на нов изтребител и той зависел от експертната комисия. Това каза тя днес, 14 декември 2018 г. след среща със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение у нас.

Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

Нови политически престрелки около покупката на F-16

Покупката на изтребителите F-16 предизвика нова порция престрелки между президента Радев и правителството. Това стана днес, 28 януари 2019 г., и бе свързано с отчетната пресконференция на президента по случай две години от встъпването му в длъжност. Президентът заяви, че конкурсът, който е избрал F-16 е бил бутафорен, докато военният министър му отвърна, че българските ВВС ще летят на най-добрия самолет.

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Меню