Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител

1K прочитания

59% от българите подкрепят критичната позиция на президента Румен Радев, която той изразява по процедурата за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Това показва експресен сондаж на общественото мнение, който бе публикуван днес, 30 януари 2019 г. от социологическата агенция „Галъп интернешънал”.

Други 29% от анкетираните не подкрепят позицията на Радев, а останалите 12% нямат мнение по въпроса.

Данните са от телефонен сондаж проведен между 24 и 26 януари 2019 г. сред 800 пълнолетни българи.

Както се посочва и в самото изследване, то не покрива последните престрелки по темата, които започнаха след като на 28 януари президентът Радев направи своята отчетна пресконференция във връзка с годишнината от встъпването му в длъжност.

Веднага, след като в края на декември 2018 г. Министерство на отбраната обяви, че ще предложи на правителството и парламента да се водят преговори за покупката на F-16, Радев каза, че самолетът е прекрасен, но е избран непрозрачно и ще бъде твърде скъп, а изборът му бил триумф на лобизма. В началото на годината пък, Радев определи конкурсът, като опорочен, тъй като не се спазват изискванията му и финансовата рамка.

Управляващите отговарят на тези критики с това, че изборът на F-16 не бил плод на конкурс, а бил геостратегически избор, а цената, която в момента твърдо надхвърля с много финансовата рамка от 1,5 млрд. лева без ДДС, щяла да намалее.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими депутати, парламентът даде на 16 януари мандат за водене на преговори със САЩ за покупката на осем изтребителя F-16 Block 70.

Свързани теми

Предишна публикация
Министърът и заместник-министърът на отбраната се срещнаха с представители на шведското правителство
Следваща публикация
ВВС получиха ремонтиран L-410
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Министър Каракачанов потвърди вкарването на изтребителния проект в МС до края на март

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново повтори, че до края на март инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Това каза той днес, 1 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Парламента.

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Меню