Британската авиокомпания Monarch обяви фалит

3 прочитания

Британската авиокомпания Monarch Airlines се обяви в несъстоятелност и поиска външно управление от одиторската компания KPMG. Това стана днес, 2 октомври 2017 г., рано сутринта, което прекрати операциите на оператора с незабавен ефект.

Гражданската авиационна администрация на Великобритания CAA е отнела веднага лиценза за авиационен оператор на Monarch, което фактически е спряло веднага изпълнението на всякакви полети.

Около 750 000 резервации са били анулирани, като около 110 000 клиенти на компанията се намират в различни точки на света. Тъй като Monarch е част от Monarch Group, тя се грижи за превоза на туристи, които са закупили цялостен туристически пакет. Поради това тези клиенти трябва да бъдат превозени отбрано във Великобритания.

CAA са чартирали около 30 самолета, основно от easyJet и Qatar Airways, които да превозват клиенти на фалиралата авиокомпания. Цялата операция по превоза на клиентите на Monarch се оценява на около £60 млн., като се планира изпълняването на над 700 полета.

Monarch Airlines е основана през 1967 г. и започва операциите си година по-късно. От основаването си до сега, авиокомпанията не е сменяла името си и се занимава основно с чартърни полети, но има и редовни линии.

Финансовите трудности на авиокомпанията започнаха през 2009 г., когато за първи път тя излезе на сериозна загуба. В следващите години трудностите продължаваха и през октомври 2014 г. авиокомпанията бе купена от инвестиционния фонд Greybull Capital.

Бяха предприети сериозни реорганизации, включително и орязване на заплатите на персонала. Това съвпадна със срива на туристическия пазар в Турция и Египет.

Точно преди година, финансовото състояние на Monarch се влоши сериозно, като CAA заплаши, че ще отнеме лиценза ѝ. Greybull Capital вложиха нови £165 млн. в авиокомпанията, но както заявиха от фонда днес, това не е успяло да нормализира финансовата ситуация.

Monarch оперираше с девет A320, 25 броя A321 и един Boeing 737-800. Авиокомпанията бе подписала за доставката на 45 броя Boeing 737 Max 8 и към момента разполагаше с около 2750 души персонал.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия
Следваща публикация
Сериозен отказ в двигателя приземи аварийно A380
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню