Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

67 прочитания

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Машините са били посрещнати от сръбския военен министър Александър Вулин, началника на ГЩ на сръбската армия генерал Любиша Дикович и командира на ВВС и ПВО на страната генерал Ранко Живак.

Всички присъстващи официални лица, са заявили че това е исторически момент, който отбелязва доставката на първите нови (но не и новопроизведени ) бойни самолети за сръбските ВВС от дълги години насам.

Според съобщението на сръбското МО, всички шест машини ще бъдат докарани в Сърбия до края на тази работна седмица, като те ще пристигат два по два, на борда на Ан-124.

Няма кристална яснота какво ще се случи с шестте машини (два двуместни и четири едноместни изтребителя), които бяха договорени от сръбския премиер Александър Вучич през декември 2016 г. Самите изтребители се дават безвъзмездно от руската страна, но Сърбия трябва да плати за техния ремонт, въоръжение и евентуална модернизация.

През декември 2016 г. сръбското МО съобщи, че ремонтът, дооборудването, въоръжаването и частичната модернизация на шестте МиГ-29 се оценява на около €185 млн. Голямото неизвестно е мащаба на модернизацията, но се предполага, че тя ще е подобна на обновяването, през което минаха четирите сега налични сръбски МиГ-29 – нова навигация, комуникация, система за опознаване и други дребни подобрения. За следващ етап и при наличие на финанси е възможна модернизация до стандарта СМ или СМТ, но предвид изтичащия ресурс по години на самолетите (40 години след производството), това е малко вероятно.

Работата по новите шест самолета се очаква да се извърши в местния авиоремонтен завод „Мома Станойлович”.

Три от четирите едноместни изтребителя са изделие 9-13, а четвъртият е 9-12. Всички те са произведени през 1989 г. и са преминали през КВР в Русия между 2013 и 2014 г. Двете спарки са произведени през 1990 и 1991 г. и също са с КВР от 2013 – 2014 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380
Следваща публикация
Британската авиокомпания Monarch обяви фалит
67 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

Сръбското МВР купува H215

Сръбското Министерство на вътрешните работи купува три вертолета Airbus Helicopters H215. Това е съобщил вътрешният министър на страната Небойша Стефанович.

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Меню