Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380

15 прочитания

Все още не е започнало разследването по инцидента с A380 на Air France, който претърпя тежък отказ в единия двигател на 30 септември, по време на полет от Париж за Лос Ангежилс. Причините за това, са разногласие за това, коя страна да поеме разследването. Това съобщава Reuters.

Почти винаги разследването на авиационните произшествия започва броени часове след инцидента, но в случая са минали близо 48 часа без да има формално разследване.

Експерти от САЩ, Франция, Airbus и двигателостроителя Engine Alliance са вече изпратени в Гуус Бей, където аварийно се приземи френския A380, но както са потвърдили за Reuters от френската агенция за разследване на авиационни инциденти BAE, все още няма стартирало официално разследване.

Това, кой отговаря за разследването на авиационното произшествие зависи най-вече от това над чия територия е станало то. В случая, разпадането на двигателя GP7200 е станало над Гренландия, която е автономна провинция на Дания.

Датските разследващи органи имат пълното право да поемат разследването, но могат да го делегират и на друга страна. Очаква се датчаните да делегират правата, но от местната разследваща агенция не са дали коментар за Reuters.

САЩ или Франция са страните, на които може да бъде предадено разследването, тъй като двигателят е американски, а централата на Airbus и на Air France са във Франция. Който и да води разследването, представители на тези страни ще участват, заради произхода на двигателите и самолета.

За капак, самолетът се е приземил в Канада, което значи използването и на местните разследващи органи, под една или друга форма.

При инцидента с полет AF66 нямаше пострадали.

Airbus съобщи на всички оператори на A380 с двигатели GP7200 да бъдат внимателни при операциите си, но за сега няма потенциална причина за инцидента, при която се отдели първата степен на ниско налягане на двигателя, което нанесе не малки допълнителни повреди.

Свързани теми

Предишна публикация
Окончателният доклад за издирването на полет MH370 не може да даде категорични отговори
Следваща публикация
Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Меню