Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380

13 прочитания

Все още не е започнало разследването по инцидента с A380 на Air France, който претърпя тежък отказ в единия двигател на 30 септември, по време на полет от Париж за Лос Ангежилс. Причините за това, са разногласие за това, коя страна да поеме разследването. Това съобщава Reuters.

Почти винаги разследването на авиационните произшествия започва броени часове след инцидента, но в случая са минали близо 48 часа без да има формално разследване.

Експерти от САЩ, Франция, Airbus и двигателостроителя Engine Alliance са вече изпратени в Гуус Бей, където аварийно се приземи френския A380, но както са потвърдили за Reuters от френската агенция за разследване на авиационни инциденти BAE, все още няма стартирало официално разследване.

Това, кой отговаря за разследването на авиационното произшествие зависи най-вече от това над чия територия е станало то. В случая, разпадането на двигателя GP7200 е станало над Гренландия, която е автономна провинция на Дания.

Датските разследващи органи имат пълното право да поемат разследването, но могат да го делегират и на друга страна. Очаква се датчаните да делегират правата, но от местната разследваща агенция не са дали коментар за Reuters.

САЩ или Франция са страните, на които може да бъде предадено разследването, тъй като двигателят е американски, а централата на Airbus и на Air France са във Франция. Който и да води разследването, представители на тези страни ще участват, заради произхода на двигателите и самолета.

За капак, самолетът се е приземил в Канада, което значи използването и на местните разследващи органи, под една или друга форма.

При инцидента с полет AF66 нямаше пострадали.

Airbus съобщи на всички оператори на A380 с двигатели GP7200 да бъдат внимателни при операциите си, но за сега няма потенциална причина за инцидента, при която се отдели първата степен на ниско налягане на двигателя, което нанесе не малки допълнителни повреди.

Свързани теми

Предишна публикация
Британската авиокомпания Monarch обяви фалит
Следваща публикация
Окончателният доклад за издирването на полет MH370 не може да даде категорични отговори
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два Як-130 се сблъскаха във въздуха над Бангладеш

Два учебно-тренировъчни самолети Як-130 от състава на ВВС на Бангладеш са се сблъскали във въздуха. Инцидентът е станал през нощта на 27 декември 2017 г. Всички четирима летци са се катапултирали успешно.

Лек самолет катастрофира в Пловдивско

Лек самолет катастрофира в района на пловдивското село Оризари. При инцидентът, който стана днес, 20 април 2019 г., са загинали и двамата, които са се намирали на борда на машината.

Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370

Австралийското бюро за транспортна безопасност (ATSB) публикува два нови доклада, които обобщават събраните данни по време на издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines. В тях са включени нови сателитни снимки, за които се твърди, че хвърлят нова светлина по въпроса с изчезналия Boeing 777.

Меню