Афганистан ще получи още шест Super Tucano

12 прочитания

Афганистан ще получи допълнителни шест леки бойни самолети A-29 Super Tucano. Сделката бе обявена на 25 октомври 2017 г. Машините ще се сглобяват от американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и се финансират от американското правителство.

Поръчката се добавя към вече заявените 20 самолета Super Tucano предназначени за афганистанските ВВС. 12 от тези 20 машини са вече доставени в Афганистан и те участват активно в бойните действия.

От останалите осем, един се разби при инцидент и все още не е ясно дали ще бъде подменен, а останалите седем са в авиобаза Муди, Джорджия и се използват за обучение на афганистански пилоти и техници. Евентуално и те ще бъдат прехвърлени в Афганистан.

Не е ясно кога ще започне доставката на шестте новопоръчани самолети, но от SNC са заявили, че производството им започва веднага. Добавянето на още шест самолета върви и с обучението на нови девет пилоти и 20 души инженерен състав.

До момента през авиобаза Муди са преминали или ще преминат 30 афганистански летци и 90 души технически състав.

Тъй като сделката се финансира от САЩ машините се сглобяват по лиценз на Embraer от американската компания SNC. След производството им те се доставят на американското правителство, което от своя страна ги предава на клиента.

Освен за Афганистан, по същата схема се работи и за Ливан. Освен това САЩ разреши и експорт на произведени от SNC самолети Super Tucano и за Нигерия.

През миналата седмица Embraer съобщи, че е сключил договор с неназован клиент за шест броя Super Tucano. Сега от бразилската компания уточняват, че тази сделка няма общо с поръчката за Афганистан.

Лекият ударен самолет A-29 Super Tucano, който има и разузнавателни способности, е на въоръжение в 13 въздушни армии по света, флотът им е налетял 320 000 часа, от които 40 000 часа при бойни действия.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия получи първия си C-27J
Следваща публикация
easyJet се споразумя за част от Air Berlin
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу

Турската компания TAI представи на изложението във Фарнбъроу своя проект Hurjet – реактивен учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който може да изпълнява и ролята на лек боен самолет.

Талибаните плениха Ми-24

Талибаните плениха щурмови вертолет Ми-24В от състава на афганистанските ВВС. Това става ясно от кадри,…

TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това…

Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

Меню