Южна Корея и Испания обмислят да разменят транспортни срещу учебни самолети

49 прочитания

Южна Корея и Испания водят разговори около евентуалната разменя на новопроизведени военни самолети. Това съобщава Korea Times.

Евентуалната сделка би предвиждала Испания да предостави военно-транспортни самолети A400M в замяна на учебно-тренировъчни машини. Според корейски правителствени източници, които цитира Korea Times, вече имало принципно съгласие между правителствата на двете държави да се водят разговори в тази насока.

Според Korea Times, Испания искала да продаде четири до шест броя A400M, като в замяна да получи 30 турбовитлови учебно-тренировъчни KT-1 и 20 реактивни УТС за напреднало обучение T-50.

Испания има нужда от подмяна на учебната си авиация. ВВС на страната използват местната разработка CASA C-101 за основен учебен самолет, които се допълват от леките витлови T-35 за първоначално обучение и от двуместните F-5 за напреднало изтребително обучение. Всички тези машини са на възраст над 30 години.

Испания разглежда няколко варианта за подмяна на учебната си авиация, като в същото време страната е заявила, че няма нужда от всичките заявени 27 броя A400M и ще търси начин да пласира част от тях на по-ниска цена.

В същото време, Южна Корея иска да усили военно-транспортната си авиация и реално A400M е единственият по-тежък модел, който все още се предлага.

Свързани теми

Предишна публикация
J-10 с управляем вектор на тягата бе демонстриран в Джухай
Следваща публикация
Iran Air ще търси нови пътнически самолети без американски части в тях
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Показаха първия прототип на Ил-112В

Първият прототип на витловия военно-транспортен самолет Ил-112В бе показан вчера, 27 ноември 2018 г. Машината е излязла от цеха за окончателно сглобяване на Воронежкия авиационен завод.

Меню