Южна Корея и Испания обмислят да разменят транспортни срещу учебни самолети

47 прочитания

Южна Корея и Испания водят разговори около евентуалната разменя на новопроизведени военни самолети. Това съобщава Korea Times.

Евентуалната сделка би предвиждала Испания да предостави военно-транспортни самолети A400M в замяна на учебно-тренировъчни машини. Според корейски правителствени източници, които цитира Korea Times, вече имало принципно съгласие между правителствата на двете държави да се водят разговори в тази насока.

Според Korea Times, Испания искала да продаде четири до шест броя A400M, като в замяна да получи 30 турбовитлови учебно-тренировъчни KT-1 и 20 реактивни УТС за напреднало обучение T-50.

Испания има нужда от подмяна на учебната си авиация. ВВС на страната използват местната разработка CASA C-101 за основен учебен самолет, които се допълват от леките витлови T-35 за първоначално обучение и от двуместните F-5 за напреднало изтребително обучение. Всички тези машини са на възраст над 30 години.

Испания разглежда няколко варианта за подмяна на учебната си авиация, като в същото време страната е заявила, че няма нужда от всичките заявени 27 броя A400M и ще търси начин да пласира част от тях на по-ниска цена.

В същото време, Южна Корея иска да усили военно-транспортната си авиация и реално A400M е единственият по-тежък модел, който все още се предлага.

Свързани теми

Предишна публикация
J-10 с управляем вектор на тягата бе демонстриран в Джухай
Следваща публикация
Iran Air ще търси нови пътнически самолети без американски части в тях
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin достави 400-ния C-130J

Американският самолетостроител достави 400-ния произведен C-130J Hercules. Това е станало на 9 февруари 2018 г., а до момента са произведени над 2500 самолета от този тип, които са налетели 1,7 млн. часа.

Франция получи първия PC-21

Франция получи първия турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-21. Машината е пристигнала на 30 август 2018 г. и е част от договор за цялостна подмяна на системата за обучение във френската военна авиация.

Парашутни скокове в Балчик

Морският специален разузнавателен отряд проведе дневни парашутни скокове в района на летище Балчик. Това съобщиха…

Испания купува PC-21

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

Меню