Правителството предложи система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване

718 прочитания

Служебното правителство предложи да се изгради система за спешна медицинска помощ по въздуха с вертолети (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service) в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе публикуван днес, 21 юли 2021 г. за обществено обсъждане.

Проектът предвижда покупката на седем медицински вертолета, изграждане на шест оперативни бази и построяването на 11 площадки до големи болници из страната. Стойността на целият проект е малко под 154,5 млн. лева с ДДС. От тях, 138,6 млн. лева с ДДС са за покупка на вертолетите, а останалото ще отиде за инфраструктура.

В оригиналния Национален план за възстановяване, който кабинета „Борисов 3” създаде този проект не съществуваше. С идването на служебното правителство, то се нае да преработи сериозно плана, като в неговите рамки се намери място и за изграждане на система за HEMS.

Новината първо бе съобщена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров преди около месец. Тогава той даде бегли детайли по проекта, но сега в публикуваната информация се съдържа практически цялата концепция.

Обосновката на проекта е проста – отговорност на държавата е да осигурява спешна медицинска помощ, което обаче се затруднява от слабата инфраструктура и пресечения терен на страната. В допълнение, водещо място на България в негативната класация за сърдечно-съдови заболявания в страните от ЕС и многото загинали при пътно-транспортни произшествия.

Основната цел на проекта е предостави съвременна и квалифицирана спешна медицинска помощ в рамките на т. нар. „златен час” с последващо транспортиране на пациенти и пострадали при необходимост,  от и до всяка географска точка от територията на страната; транспортирането на пациенти от едно медицинско заведение до друго и достави оборудване, кръв, органи, лекарства.

Системата за HEMS у нас ще се реализира в рамките на Изпълнителна агенция „Хеликоптерна спешна медицинска служба“, пряко подчинена на министъра на здравеопазването. Поетапно ще се разгърнат шест оперативни бази, като една от тях ще е основа.

Базите ще са разположени в София, Крумово, Безмер, Сарафово, Балчик и Долна Митрополия. В основната база, която ще е в София, ще се разположат два вертолета, в останалите пет – по един. Цели се две от базите (по една в Северна и Южна България) да са способни да оперират през деня и нощта. Вертолетите ще се координират чрез националната система на телефон 112.

На всяка площадка ще им изграден хангар за два вертолета, както и помещения за персонала.

Три болници в София ще получат вертолетни площадки (УМБАЛ „Света Ана“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Военно медицинска академия), като по една площадка ще бъде построена за болница в следните български градове – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора.

Отговорност на новата изпълнителна агенция ще са операциите по HEMS, докато тези за търсене и спасяване (SAR) ще останат прерогатив на ВВС на България, както и до сега.

Предвижда се в новата структура да са заети 43 пилоти, 31 души инженерно-технически състав, 21 лекари, 20 парамедици, 7 диспечери и 8 в графа „други”.

Доставката на седемте вертолета трябва да премине между третото тримесечие на 2024 и третото тримесечие на 2026 г. За самите машини е записано, че трябва да отговарят на на Категория А, клас 1 или клас 2 и да отговарят на изискванията на Регламент 965/2012 (Part-ORO, Part-CAT и Pаrt-SPA). Това, най-общо казано, значи търсенето на двудвигателен вертолет.

Плана за възстановяване и устойчивост  трябва да бъде одобрен от Народното събрание, което започна да заседава днес, 21 юли 2021 г. След това трябва да бъде предаден за одобрение и от Европейската комисия.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият Су-25 направи 100 часа след ремонта
Следваща публикация
Върви обучението на екипажите, които ще летят на Zlin Z242
718 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС получи втори ремонтиран Ми-24

Авиобаза Крумово получи днес, 21 декември 2017 г., още един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24. Така броя на изправните машини от този тип в базата достига до две.

САЩ ще предоставят три UH-60 на Албания

САЩ ще дарят три употребявани транспортни вертолета UH-60 Black Hawk на Албания. Това е съобщил министъра на отбраната на страната Олта Джачка.

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

Меню