Правителството предложи система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване

726 прочитания

Служебното правителство предложи да се изгради система за спешна медицинска помощ по въздуха с вертолети (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service) в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе публикуван днес, 21 юли 2021 г. за обществено обсъждане.

Проектът предвижда покупката на седем медицински вертолета, изграждане на шест оперативни бази и построяването на 11 площадки до големи болници из страната. Стойността на целият проект е малко под 154,5 млн. лева с ДДС. От тях, 138,6 млн. лева с ДДС са за покупка на вертолетите, а останалото ще отиде за инфраструктура.

В оригиналния Национален план за възстановяване, който кабинета „Борисов 3” създаде този проект не съществуваше. С идването на служебното правителство, то се нае да преработи сериозно плана, като в неговите рамки се намери място и за изграждане на система за HEMS.

Новината първо бе съобщена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров преди около месец. Тогава той даде бегли детайли по проекта, но сега в публикуваната информация се съдържа практически цялата концепция.

Обосновката на проекта е проста – отговорност на държавата е да осигурява спешна медицинска помощ, което обаче се затруднява от слабата инфраструктура и пресечения терен на страната. В допълнение, водещо място на България в негативната класация за сърдечно-съдови заболявания в страните от ЕС и многото загинали при пътно-транспортни произшествия.

Основната цел на проекта е предостави съвременна и квалифицирана спешна медицинска помощ в рамките на т. нар. „златен час” с последващо транспортиране на пациенти и пострадали при необходимост,  от и до всяка географска точка от територията на страната; транспортирането на пациенти от едно медицинско заведение до друго и достави оборудване, кръв, органи, лекарства.

Системата за HEMS у нас ще се реализира в рамките на Изпълнителна агенция „Хеликоптерна спешна медицинска служба“, пряко подчинена на министъра на здравеопазването. Поетапно ще се разгърнат шест оперативни бази, като една от тях ще е основа.

Базите ще са разположени в София, Крумово, Безмер, Сарафово, Балчик и Долна Митрополия. В основната база, която ще е в София, ще се разположат два вертолета, в останалите пет – по един. Цели се две от базите (по една в Северна и Южна България) да са способни да оперират през деня и нощта. Вертолетите ще се координират чрез националната система на телефон 112.

На всяка площадка ще им изграден хангар за два вертолета, както и помещения за персонала.

Три болници в София ще получат вертолетни площадки (УМБАЛ „Света Ана“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Военно медицинска академия), като по една площадка ще бъде построена за болница в следните български градове – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора.

Отговорност на новата изпълнителна агенция ще са операциите по HEMS, докато тези за търсене и спасяване (SAR) ще останат прерогатив на ВВС на България, както и до сега.

Предвижда се в новата структура да са заети 43 пилоти, 31 души инженерно-технически състав, 21 лекари, 20 парамедици, 7 диспечери и 8 в графа „други”.

Доставката на седемте вертолета трябва да премине между третото тримесечие на 2024 и третото тримесечие на 2026 г. За самите машини е записано, че трябва да отговарят на на Категория А, клас 1 или клас 2 и да отговарят на изискванията на Регламент 965/2012 (Part-ORO, Part-CAT и Pаrt-SPA). Това, най-общо казано, значи търсенето на двудвигателен вертолет.

Плана за възстановяване и устойчивост  трябва да бъде одобрен от Народното събрание, което започна да заседава днес, 21 юли 2021 г. След това трябва да бъде предаден за одобрение и от Европейската комисия.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият Су-25 направи 100 часа след ремонта
Следваща публикация
Върви обучението на екипажите, които ще летят на Zlin Z242
726 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Италия поръчва още AW139

Италианското правителство поръчва още осем вертолета AW139, които ще се използват за за търсене и спасяване и мисии по патрулиране над море. Това съобщава днес, 11 декември 2017 г., производителят Leonardo.

Меню