Норвегия получи първите си F-35

20 прочитания

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Машините са излетели в 06,35 часа норвежко време от Тексас при температура на въздуха от 32 градуса и са се приземили в авиобазата си в Централна Норвегия в 15,57 часа местно време при температура от 9 градуса. Прелитането е станало факт с няколко дозареждания във въздуха.

Формално изтребителите са все още американска собственост, като са прелетели с пилоти от състава на ВВС на САЩ.

Генерал-майор Мортен Клевер, директор за програмата F-35 към норвежкото МО, е заявил, че събитието е важна стъпка към изграждането на бойни възможности на бъдещето за Кралските норвежки ВВС.

Официалното посрещане на самолетите ще стане факт на 10 ноември, когато е и празника на ВВС на Норвегия.

Норвегия получи първите си F-35A през ноември 2015 г., като от тогава до сега въоръжените сили на страната са приели общо 10 изтребителя от този тип. Те обаче стояха в САЩ, където се използват за обучение и тренировка на норвежки пилоти и инженери.

Норвегия е поръчала общо 52 самолета. Планира се 48 от тях да се базират в Норвегия, а останалите четири да бъдат оставени в авиобаза Люк, Аризона, където те ще в състава на международна част използвана за обучение.

Планира се между 2018 и 2024 г. Норвегия да получава по шест самолета годишно, а в даден момент да бъдат получени и други три от вече построените F-35, които в момента се използват за тренинг. Междувременно, през 2021 г. от въоръжение ще бъдат свалени старите F-16 MLU.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция е близо до взимането на употребявани OH-58D
Следваща публикация
Турция разработва по-тежък боен вертолет
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35B на Морската пехота влязоха в бой

Изтребителите от следващо поколение F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ са изпълнили първите реални бойни полети над Афганистан. Това е станало днес, 27 септември 2018 г.

F-15EX изпълни първи полет

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се…
Меню