Норвегия получи първите си F-35

20 прочитания

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Машините са излетели в 06,35 часа норвежко време от Тексас при температура на въздуха от 32 градуса и са се приземили в авиобазата си в Централна Норвегия в 15,57 часа местно време при температура от 9 градуса. Прелитането е станало факт с няколко дозареждания във въздуха.

Формално изтребителите са все още американска собственост, като са прелетели с пилоти от състава на ВВС на САЩ.

Генерал-майор Мортен Клевер, директор за програмата F-35 към норвежкото МО, е заявил, че събитието е важна стъпка към изграждането на бойни възможности на бъдещето за Кралските норвежки ВВС.

Официалното посрещане на самолетите ще стане факт на 10 ноември, когато е и празника на ВВС на Норвегия.

Норвегия получи първите си F-35A през ноември 2015 г., като от тогава до сега въоръжените сили на страната са приели общо 10 изтребителя от този тип. Те обаче стояха в САЩ, където се използват за обучение и тренировка на норвежки пилоти и инженери.

Норвегия е поръчала общо 52 самолета. Планира се 48 от тях да се базират в Норвегия, а останалите четири да бъдат оставени в авиобаза Люк, Аризона, където те ще в състава на международна част използвана за обучение.

Планира се между 2018 и 2024 г. Норвегия да получава по шест самолета годишно, а в даден момент да бъдат получени и други три от вече построените F-35, които в момента се използват за тренинг. Междувременно, през 2021 г. от въоръжение ще бъдат свалени старите F-16 MLU.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция е близо до взимането на употребявани OH-58D
Следваща публикация
Турция разработва по-тежък боен вертолет
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Италия няма да купува повече F-35 и ще преразгледа настоящата сделка

Италия няма намерение да купува повече изтребители от следващо поколение F-35 и ще преразгледа настоящото споразумение. Това е съобщил министъра на отбраната на страната Елисабета Трента вчера, 6 юли 2018 г., по време на телевизионно интервю.

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Меню