Emirates поръчва 40 броя Boeing 787-10

24 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates обяви, че ще купи 40 броя Boeing 787-10. Това стана ясно по време на провеждащото се в момента авиоизложение в Дубай.

Каталожната стойност на 40-те авиолайнера е $12,5 млрд. Доставките трябва да започнат през 2022 г. От Emirates обявиха, че са разглеждали и възможността да купят Airbus A350-900, но в крайна сметка са се спрели на модела на Boeing. За сега не се обявява с какъв двигател ще се задвижват самолетите.

Дубайската авиокомпания заяви, че при сравнението на 787 и A350 не е гледана само цената за придобиване, но и цялостните икономически характеристики на моделите. До 2014 г. Emirates беше клиент на A350, като бяха поръчани 70 броя от вариантите -900 и -1000, но в последствие поръчката бе анулирана.

Днес Emirates експлоатира само два типа авиолайнери – Airbus A380 и Boeing 777.

До края на октомври Boeing имаха 171 поръчки за най-големия вариант на модела 787.

На изложението в Дубай Azerbaijan Airlines обявиха, че взимат още пет Boeing 787, но не посочиха от коя вариация са те. Азербайджанският превозвач също е поръчал и два карго самолета от Boeing, но не обяви какъв тип са те.

Boeing 787-10 е удължен с 5,49 m в сравнение с модела 787-9. Машината може да превозва 330 пасажери в две класи. Първият прототип на варианта полета през март 2017 г. Очаква се търговската експлоатация да започне през май 2018 г. в Singapore Airlines.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ модернизира своите F-16
Следваща публикация
Малайзия ще търси лек изтребител
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing показа модела 777-9

Boeing показа първия прототип на модела 777-9. Машината трябваше да бъде тържествено демонстрирана на церемония на 13 март 2019 г., но тя бе анулирана след кризата около катастрофата на Boeing 737 Max в Етиопия.

Япония модернизира флота си от F-15

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети

Boeing и Embraer ще създадат отделна компания, която ще се заминава с производството и продажбата на пътническите самолети от фамилията E-Jet, които в момента се строяха от бразилския производител. Това съобщава местният вестник O Globo, цитиран от Reuters.

Boeing и Embraer уточниха детайли за съвместното си предприятие

Boeing и Embraer уточниха детайлите по създаването на съвместното им предприятие, в рамките на което американския самолетостроител ще поема фактическия контрол върху производството на пътническите самолети Embraer догодина.

Меню