Emirates поръчва 40 броя Boeing 787-10

24 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates обяви, че ще купи 40 броя Boeing 787-10. Това стана ясно по време на провеждащото се в момента авиоизложение в Дубай.

Каталожната стойност на 40-те авиолайнера е $12,5 млрд. Доставките трябва да започнат през 2022 г. От Emirates обявиха, че са разглеждали и възможността да купят Airbus A350-900, но в крайна сметка са се спрели на модела на Boeing. За сега не се обявява с какъв двигател ще се задвижват самолетите.

Дубайската авиокомпания заяви, че при сравнението на 787 и A350 не е гледана само цената за придобиване, но и цялостните икономически характеристики на моделите. До 2014 г. Emirates беше клиент на A350, като бяха поръчани 70 броя от вариантите -900 и -1000, но в последствие поръчката бе анулирана.

Днес Emirates експлоатира само два типа авиолайнери – Airbus A380 и Boeing 777.

До края на октомври Boeing имаха 171 поръчки за най-големия вариант на модела 787.

На изложението в Дубай Azerbaijan Airlines обявиха, че взимат още пет Boeing 787, но не посочиха от коя вариация са те. Азербайджанският превозвач също е поръчал и два карго самолета от Boeing, но не обяви какъв тип са те.

Boeing 787-10 е удължен с 5,49 m в сравнение с модела 787-9. Машината може да превозва 330 пасажери в две класи. Първият прототип на варианта полета през март 2017 г. Очаква се търговската експлоатация да започне през май 2018 г. в Singapore Airlines.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ модернизира своите F-16
Следваща публикация
Малайзия ще търси лек изтребител
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9

Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado

Германия е запитала потенциалните доставчици на заместник на изтребителите-бомбардировачи Tornado, за възможностите им за доставка преди 2025 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Карго самолетите може да преминат към едночленни екипажи в обозримо бъдеще

Преминаването от двучленен към едночленен екипаж може да спести милиарди на авиационната индустрия, но за сега единствено това е реалистично да се случи на борда на карго авиокомпаниите. Това съобщава Reuters в свой репортаж по темата.

Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

Меню