Новият руски летящ радар изпълни дебютния си полет

49 прочитания

На 18 ноември 2017 г. своя първи полет изпълни новият руски летящ радар А-100. Това съобщават от концерна „Вега”, цитирани от ТАСС.

В хода на първия полет са били изпитани аеродинамичните характеристики и работата на авиониката и бордния радио-технически комплекс.

А-100 използва за платформа Ил-76МД-90А (реално е използван първия сериен самолет, който полита през октомври 2014 г. и малко след това е предаден на Бериева за преработка в А-100). Военно-транспортният самолет е основно преработен за да може да бъде използван за главните си задачи, които включват далечно радиолокационно откриване на въздушни, наземни и морски цели и управление, както на изтребителната, така и на ударната авиация.

А-100 се създава в рамките на проекта „Премьер-476“, чиято основна задача е замяна на сегашното поколение летящи радари А-50 и А-50У. Руските ВКС експлоатират около 20 самолета от тези типове. Серийното производство и доставки за руските ВКС се планират за 2020 г. Проектът „Премьер-476“ е стартиран през декември 2013 г.

През октомври 2016 г. полетя и лещятата лаборатория А-100ЛЛ. Тя бе създадена на базата на съществуващ А-50 и включваше отделни елементи на бордния радиотехнически комплекс.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция и Израел във финален изтребителен сблъсък в Хърватска
Следваща публикация
Flydubai поръчва 175 броя Boeing 737 Max
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Свалянето на Ил-20 – пореден епизод

На 23 септември 2018 г. руското военно министерство огласи своята окончателна версия за свалянето на разузнавателния самолет Ил-20М в Сирия.

Полетял е третия предсериен МиГ-35

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Руски Ан-26 катастрофира в Сирия

Руски военно-транспортен самолет Ан-26 катастрофира при заход за кацане в авиобаза Хмеймим, Сирия. По официални данни са загинали всички 32-ма намиращи се на борда на машината.

Подписаха договор за първите серийни МиГ-35

МО на Русия и ОАК подписаха договор за доставка на първите шест серийни изтребители МиГ-35. Договорът бе обявен в рамките на военното изложение Армия-2018, което се провежда в момента в Кубинка, край Москва.

Меню