Ракетата „Кинжал” е изпълнила 12 успешни теста

225 прочитания

Новият руски хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” е била изстрелвана тестово 12 пъти от изтребител МиГ-31К. Това съобщава американската телевизия CNBC, цитирайки източници в американските разузнавателни служби.

Според информация, която е била посочена в разузнавателен доклад и с която CNBC се е запознала, през юли 2018 г. е имало успешен тест на „Кинжал”, която е поразила цел на 800 km.

Общо успешните тестове до сега са били 12 и всички те са били извършени от борда на МиГ-31К. В американските доклади не става ясно за какъв период са били извършени тези тестове и дали е имало и неуспешни такива.

Според американското разузнаване, ракетата „Кинжал” ще е оперативно готова през 2020 г.

Още през март 2018 г. командващият Стратегическото командване на ВВС на САЩ генерал Джон Хайтен заяви пред комисия в американския сенат, че в момента въоръжените сили на САЩ нямат средства да се противопоставят на хиперзвуковите оръжия, а в същото време Русия и Китай агресивно разработват подобни оръжия и се наблюдават усилени тестове.

Не всички нови руски разработки вървели добре, според източниците на CNBC. Крилатата ракета „земя-земя”, която трябва да има неограничен радиус на действие заради задвижването си чрез ядрен реактор. Според американското разузнаване между ноември 2017 и февруари 2018 г. са били извършени четири неуспешни пуска.

Съществуването на Х-47М2 „Кинжал” бе оповестено през март 2018 г. Според руските източници ракетата има далечина на полет от 2000 km, ядрена или конвенционална бойна глава и максимална скорост в крайния етап на полета от около M 10. Тя вероятно е разработена на база на ракетата използвана от комплекса „Искандер”.

През май 2018 г. руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов съобщи, че 10 броя МиГ-31К в момента носи експериментално бойно дежурство с новата система, а през юли стана ясно, че ще се направят тестове за използването на „Кинжал” от Ту-22М3. Бомбардировачът ще може да носи четири такива ракети, докато МиГ-31К само една.

Свързани теми

Предишна публикация
Пакистан взима T129
Следваща публикация
Румъния купува още пет F-16 от Португалия
225 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Показаха първия прототип на Ил-112В

Първият прототип на витловия военно-транспортен самолет Ил-112В бе показан вчера, 27 ноември 2018 г. Машината е излязла от цеха за окончателно сглобяване на Воронежкия авиационен завод.

Руските ВКС получиха десет броя Су-35

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили през настоящата 2019 г. десет броя многоцелеви изтребители Су-35, с което е изпълнена държавната поръчка за тази година. Това е съобщил заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52

Руското МО планира през 2020 г. да сключи договор за доставка на модернизирани вертолети Ка-52. Това е съобщил днес, 28 май 2019 г., руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, при посещение в авиостроителния завод „Прогресс“, който сглобява типа.

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Меню