Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

23 прочитания

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

„Все пак, хората работили по този проект трябва да направят за себе си своите изводи и поне малко да замълчат! А останалите, които работят по подобни проекти, най-добре би било да се замислят и прочетат това, което ние изпратихме на МО и ако се налага те сами да се коригират”, това заяви Емил Христов, който е бивш офицер от Сухопътни войски и депутат от ГЕРБ.

Коментарът му дойде след като водещия го попита какво смята за оценките за работата на комисията, които даде президента Румен Радев. Христов бе видимо раздразнен и от въпроса, дали приема името му винаги да се свързва с т.нар. „Комисия „Gripen”.

„Ние в комисията работехме заедно – и управляващи, и опозиция. Всички имаха възможност да се запознаят с всички документи, да изслушат всички поканени министри. Никога не сме имали спорове и особени разногласия”, каза още депутатът Христов.

Изказването му, че не е имало спорове и особени разногласия по време на работата на комисията е почти абсурдно. Така например е видимо от стенограмата от последното заседание на комисията, че депутатите от БСП влизат в остри спорове за съдържанието на окончателния доклад на комисията. Тежки разногласия имаше и в пленарна зала по време на гласуването на доклада там.

„Комисията свърши работата си добре и очаквам МО в най-скоро време да покаже, че те продължават по същия път, който ние поставихме”, смята Христов.

Интересно е да се отбележи, че т.нар. „Комисия „Gripen” нямаше мандат да прави друго освен да проучи процедурата за избор и да направи доклад. Необяснимо как в доклада се промъкнаха серия „предложения”, които сега Христов нарича „път, който ние поставихме”.

Свързани теми

Предишна публикация
Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16
Следваща публикация
Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интереси
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разяснителна конференция около проекта за нов изтребител

Конференция за разясняване на изискванията на Министерството на отбраната към новия тип боен самолет бе проведена днес, 30 юли 2018 г., в София. На нея обаче са присъствали само четири от поканените седем държави. Това съобщават от пресцентъра на МО.

Заместник-министър Запрянов очаква повечето оферти за нов изтребител да отговарят на основните изисквания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов очаква повечето оферти за придобиването на нов боен самолет, които постъпят утре, 1 октомври 2018 г., да отговарят на основните изисквания на България. Това каза той днес в интервю с Габриела Наплатанова от bTV.

Презокеанска престрелка между президент и премиер по въпроса с изтребителите

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха днес, 19 септември 2017 г., в ожесточен спор около въпроса с придобиването на нов боен самолет за ВВС. Президентът в момента е на посещение в САЩ.

Министерство на отбраната: Поддръжката на Су-25 в „Авионамс” с руски фирми би била неефективна

Поддръжката на щурмовите самолети Су-25 в „Авионамс” с използване на фирми от руската отбранителна индустрия би било неефективно, защото ще отнеме твърде много време и средства. Това се казва в отговор на МО, който АЕРО получи днес, 26 юни 2019 г., на въпрос за коментар на думите на председателя на Народното събрание от вчера.

Министър Каракачанов: След седмица пристига официалната оферта за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до седмица ще дойде официалната оферта за покупката на осем изтребителя F-16 и след това ще може да се коментират точните условия. Това каза той днес, 11 юни 2019 г., в ефира на „Нова телевизия”.

Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител

Задочните спорове между президента Румен Радев и управляващите от ГЕРБ отново стигна до процеса по покупка на нов боен самолет от миналата година. Този път депутатът Христо Гаджев направи серия от полуизказани обвинения към Радев и служебния кабинет, който президентът назначи в началото на миналата година.

Меню