Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

22 прочитания

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

„Все пак, хората работили по този проект трябва да направят за себе си своите изводи и поне малко да замълчат! А останалите, които работят по подобни проекти, най-добре би било да се замислят и прочетат това, което ние изпратихме на МО и ако се налага те сами да се коригират”, това заяви Емил Христов, който е бивш офицер от Сухопътни войски и депутат от ГЕРБ.

Коментарът му дойде след като водещия го попита какво смята за оценките за работата на комисията, които даде президента Румен Радев. Христов бе видимо раздразнен и от въпроса, дали приема името му винаги да се свързва с т.нар. „Комисия „Gripen”.

„Ние в комисията работехме заедно – и управляващи, и опозиция. Всички имаха възможност да се запознаят с всички документи, да изслушат всички поканени министри. Никога не сме имали спорове и особени разногласия”, каза още депутатът Христов.

Изказването му, че не е имало спорове и особени разногласия по време на работата на комисията е почти абсурдно. Така например е видимо от стенограмата от последното заседание на комисията, че депутатите от БСП влизат в остри спорове за съдържанието на окончателния доклад на комисията. Тежки разногласия имаше и в пленарна зала по време на гласуването на доклада там.

„Комисията свърши работата си добре и очаквам МО в най-скоро време да покаже, че те продължават по същия път, който ние поставихме”, смята Христов.

Интересно е да се отбележи, че т.нар. „Комисия „Gripen” нямаше мандат да прави друго освен да проучи процедурата за избор и да направи доклад. Необяснимо как в доклада се промъкнаха серия „предложения”, които сега Христов нарича „път, който ние поставихме”.

Свързани теми

Предишна публикация
Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16
Следваща публикация
Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интереси
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ отпуснаха $56 млн. военна помощ по сделката за F-16

Конгресът на САЩ е одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на $56 153 980 за финансиране на сделката за покупката на изтребители F-16 от България. Това съобщи днес, 2 септември 2019 г., Министерство на отбраната.

Генерал Боцев се надява, че ще има подписан договор за нов изтребител до края на годината

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да може да се сключи договор за доставка на нов боен самолет. Това каза той днес, 19 септември 2018 г,. цитиран от БНР.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Какво каза пред „Комисията „Gripen“ Тодор Тагарев

На сайта на Народното събрание бе качена стенограма от изслушването на бившия служебен министър на отбраната и бивш директор на Института по отбрана Тодор Тагарев пред временната комисия на Народното събрание, която проучва обстоятелствата около избора на нов боен самолет за ВВС. Изслушването се проведе на 27 юли 2017 г.

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за закупуване на нов боен самолет за българските ВВС. Планираната сума е 1,8 млрд. лева с ДДС, за които трябва да се купят не по-малко от осем изтребителя. Това стана днес, 16 май 2018 г.

Меню