Правителството тръгна на извънсъдебно споразумение по договора с Airbus Helicopters

57 прочитания

Правителството започна преговори за постигане на извънсъдебно споразумение с европейския вертолетостроител Airbus Helicopters по неразрешените въпроси около сделката за покупка на вертолетите Panther и Cougar. Това съобщава сайтът Mediapool.

По информация на Mediapool, арбитражното дело между българското МО и компанията Airbus Helicopters е било отложено за януари, през което време ще се направи опит за постигане на извънсъдебно споразумение.

Делото започна преди около две години, когато тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев депозира иск в Международния арбитражен съд при Международната търговска камара.

В основата на иска на МО стоят неизпълнени офсетни ангажименти от страна на Airbus Helicopters (свързани със строежа на сгради в авиобазите Крумово и Чайка) и недоставяне на оборудване, което е залегнало в договора. Искът по тези точки е за €17 млн. Отделно МО претендира и за неизпълнени ангажименти по индиректния офсет и неустойки свързани със забавена банкова гаранция. Там претенциите са за малко под €3 млн.

Според Mediapool до момента България е похарчила около 2 млн. лева за арбитражното дело.

Още със завеждане на иска в Международния арбитражен съд от страна на българското МО бе заявено, че има желание за извънсъдебно споразумение, но до момента такова не е постигнато.

През 2005 г. бе подписан договор с Airbus Helicopters (тогава известни под името Eurocopters) за доставка на 12 транспортни вертолета AS 532AL Cougar за ВВС и шест морски вертолета AS 565MB Panther за ВМС. Стойността на сделката бе €358 млн. В периода 2010 – 2011 г. договорът бе предоговорен от кабинета „Борисов 1” и бяха отказани три от вертолетите Panther.

Тогава по договора останаха много неизчистени въпроси, които продължават да висят и до ден днешен.

Свързани теми

Предишна публикация
C-27J превози хуманитарна помощ за Албания
Следваща публикация
Работник пострада в ТЕРЕМ „Летец”
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините ще получат T129

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това…

Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Талибаните плениха Ми-24

Талибаните плениха щурмови вертолет Ми-24В от състава на афганистанските ВВС. Това става ясно от кадри,…
Меню