МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

43 прочитания

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Предмет на поръчката е интегрирана логистична поддръжка (ИЛП) за период от четири години (48 месеца) за 15 изтребителя МиГ-29 (12 едноместни и три спарки). В рамките на ИЛП трябва да се възстанови летателната годност на всички 15 самолета, след което да се осигурява годишен нальот от 1450 часа (1000 за едноместните изтребители и 450 часа при спарките), при фиксирана цена на летателен час. В летателна годност във всеки един момент трябва да са изправни 2/3 от наличните изтребители.

Прогнозната стойност на поръчката е 81 294 416 лв. без ДДС, но е посочено, че в рамковото споразумение се очаква да се сключат договори на стойност 41 млн. лева без ДДС, а тяхната сума може да нарасне до 81 294 416 лв. без ДДС при възникнала необходимост

В обявлението от страна на МО е записано, че РСК „МиГ” е единствената компания, която може да осигури желаните услуги и да достави необходимите резервни части и консумативи. Поради това, покана за участие в процедурата ще бъде изпратена само до руската компания.

В изискванията към изпълнителя на поръчката е записано, че трябва да бъде изпълнен основен ремонт на стойките на колесника на 10 изтребителя, както и на цилидър-подкосите им и ремонт на 13 катапултни седалки К-36ДМ серия 2. Трябва да се извършат контролно-възстановителни работи при достигане на нальот от 1000 + 100 часа на МиГ-29УБ борд 14, да се извърши ремонт на различни агрегати и да се доставят голям брой резервни части.

Интересни са услугите, които трябва да се предоставят в рамките на ИЛП. От изпълнителят се очаква да изпълнява планови и непланови ремонти, провеждане на практическо и теоретично обучение на инженерно-техническия състав, оказване на техническа помощ, ремонт или замяна на наземно оборудване и увеличаване на срока на служба и ресурс на оборудване.

Очаква се и доставка (планови и непланови) на резервни части, инструменти, консумативи и разходни материали, наземно оборудване, актуална техническа документация, пиросредства.

Интересно е, че се очаква и доставка на управляеми ракети Р-60МК, Р-73Э и Р-27Р и доставка на 30-mm снаряди за бордното оръдие ГШ-30-1.

Крайният срок за подаване на офертите е 18 декември 2017 г., като е разписано, че преговорите с РСК „МиГ” трябва да започнат още на следващия ден.

Пускането на обществена поръчка за ИЛП за МиГ-29 е в тон с действията на министър Красимир Каракачанов, който в последните месеца многократно заявява, че целият български флот от изтребители МиГ-29 трябва да се поддържа до края на техническия им живот. И това нещо трябва да става директно чрез РСК „МиГ”.

Основният проблемен момент в това начинание е чисто финансов. Сумата от 81 млн. лева изглежда крайно недостатъчна за осигуряването на заложените в рамковото споразумение неща. Така например осигуряването на летателна годност на 15-те изтребители МиГ-29 може да глътне целият този бюджет, без въобще да се стигне до осигуряване на 1450 летателни часа годишно.

Трябва да се припомни, че КВР на един двигател РД-33 е около €1,4 млн. Тоест само осигуряването на двигатели за 10 изтребителя (като предположим, че другите пет ще летят с двигателите от договора сключен през 2016 г.), може да глътне около 55 млн. лева. Без да борим необходимостта от КСА-2, както и други части и консумативи.

Не е за пренебрегване и заканата на САЩ да санкционира страни, които правят „съществени транзакции“ с РСК „МиГ”, тъй като компанията попадна в най-новия списък със санкционирани компании.

Лесно е да се предположи, че ако въобще се стигне до реализация на намерението за сключване на рамково споразумение за ИЛП то ще бъде за по-малко самолети от заложените 15 броя. В противен случай ще трябва да се отпуска значително по-голям бюджет. Припомняме, че за 2018 г. са заделени едва 26 млн. лева за поддръжката на МиГ-29.

При всички случаи резултатите от преговорите ще са интересни.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът настоял за решение по казуса със самолетите C-27J
Следваща публикация
Новият изтребител потъна в нови неясноти, докато експлоатацията на МиГ-29 продължава да е проблематична
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Министър Каракачанов: Премиерът не е казал какъв самолет ще купим

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се опита да омаловажи вчерашните думи на премиера, като заяви, че Борисов не е казвал какви изтребители ще бъдат купени. Военният министър даде интервю за Нова, което бе излъчено днес 15 декември 2018 г.

Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29

МО и ВВС не могат да вкарат в експлоатация новодоставените двигатели РД-33 предназначени за изтребителите МиГ-29. Причината са документални проблеми. Това стана ясно днес, 19 октомври 2017 г., по време на изслушване на представители на МО пред Комисията по отбрана към Народното събрание.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Меню