МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

42 прочитания

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Предмет на поръчката е интегрирана логистична поддръжка (ИЛП) за период от четири години (48 месеца) за 15 изтребителя МиГ-29 (12 едноместни и три спарки). В рамките на ИЛП трябва да се възстанови летателната годност на всички 15 самолета, след което да се осигурява годишен нальот от 1450 часа (1000 за едноместните изтребители и 450 часа при спарките), при фиксирана цена на летателен час. В летателна годност във всеки един момент трябва да са изправни 2/3 от наличните изтребители.

Прогнозната стойност на поръчката е 81 294 416 лв. без ДДС, но е посочено, че в рамковото споразумение се очаква да се сключат договори на стойност 41 млн. лева без ДДС, а тяхната сума може да нарасне до 81 294 416 лв. без ДДС при възникнала необходимост

В обявлението от страна на МО е записано, че РСК „МиГ” е единствената компания, която може да осигури желаните услуги и да достави необходимите резервни части и консумативи. Поради това, покана за участие в процедурата ще бъде изпратена само до руската компания.

В изискванията към изпълнителя на поръчката е записано, че трябва да бъде изпълнен основен ремонт на стойките на колесника на 10 изтребителя, както и на цилидър-подкосите им и ремонт на 13 катапултни седалки К-36ДМ серия 2. Трябва да се извършат контролно-възстановителни работи при достигане на нальот от 1000 + 100 часа на МиГ-29УБ борд 14, да се извърши ремонт на различни агрегати и да се доставят голям брой резервни части.

Интересни са услугите, които трябва да се предоставят в рамките на ИЛП. От изпълнителят се очаква да изпълнява планови и непланови ремонти, провеждане на практическо и теоретично обучение на инженерно-техническия състав, оказване на техническа помощ, ремонт или замяна на наземно оборудване и увеличаване на срока на служба и ресурс на оборудване.

Очаква се и доставка (планови и непланови) на резервни части, инструменти, консумативи и разходни материали, наземно оборудване, актуална техническа документация, пиросредства.

Интересно е, че се очаква и доставка на управляеми ракети Р-60МК, Р-73Э и Р-27Р и доставка на 30-mm снаряди за бордното оръдие ГШ-30-1.

Крайният срок за подаване на офертите е 18 декември 2017 г., като е разписано, че преговорите с РСК „МиГ” трябва да започнат още на следващия ден.

Пускането на обществена поръчка за ИЛП за МиГ-29 е в тон с действията на министър Красимир Каракачанов, който в последните месеца многократно заявява, че целият български флот от изтребители МиГ-29 трябва да се поддържа до края на техническия им живот. И това нещо трябва да става директно чрез РСК „МиГ”.

Основният проблемен момент в това начинание е чисто финансов. Сумата от 81 млн. лева изглежда крайно недостатъчна за осигуряването на заложените в рамковото споразумение неща. Така например осигуряването на летателна годност на 15-те изтребители МиГ-29 може да глътне целият този бюджет, без въобще да се стигне до осигуряване на 1450 летателни часа годишно.

Трябва да се припомни, че КВР на един двигател РД-33 е около €1,4 млн. Тоест само осигуряването на двигатели за 10 изтребителя (като предположим, че другите пет ще летят с двигателите от договора сключен през 2016 г.), може да глътне около 55 млн. лева. Без да борим необходимостта от КСА-2, както и други части и консумативи.

Не е за пренебрегване и заканата на САЩ да санкционира страни, които правят „съществени транзакции“ с РСК „МиГ”, тъй като компанията попадна в най-новия списък със санкционирани компании.

Лесно е да се предположи, че ако въобще се стигне до реализация на намерението за сключване на рамково споразумение за ИЛП то ще бъде за по-малко самолети от заложените 15 броя. В противен случай ще трябва да се отпуска значително по-голям бюджет. Припомняме, че за 2018 г. са заделени едва 26 млн. лева за поддръжката на МиГ-29.

При всички случаи резултатите от преговорите ще са интересни.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът настоял за решение по казуса със самолетите C-27J
Следваща публикация
Новият изтребител потъна в нови неясноти, докато експлоатацията на МиГ-29 продължава да е проблематична
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрийският парламент не намери данни за корупция по сделката с Eurofighter

Комисия към австрийския парламент е стигнала до заключение, че няма данни за корупция при сделката за покупка на изтребителите Eurofighter. Това се казва в окончателния доклад на комисията, който е цитиран от Reuters.

Министър Каракачанов: До края на януари ще е готов проектът за новия изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на януари очаква да е готов проектът за инвестиционен разход за новия изтребител за ВВС. Това каза той днес, 22 декември 2017 г., пред репортери.

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Меню