Индонезия няма пари за Rafale

228 прочитания

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването на всякаква дейност по финализиране на договора. Това съобщава Janes.

Според изданието, през февруари тази година, във Франция са били проведени преговори между представители на индонезийското МО и Dassault. Преговорите са минали успешно. Били са определени финансовите условия за покупката на 36 броя Rafale, както и офсета, който Dassault се задължава да върне в индонезийската икономика.

Индонезийското министерство на националното развитие, обаче не е дало разрешение програмата за покупка на Rafale да се осигури финансово от заеми от чужди банки. Всяка година Индонезия публикува програма, в която са записани проектите, които ще се финансират с външни заеми.

Janes се е сдобила с програмата за 2021 г. и действително вътре отсъства покупката на изтребители от Франция. Изданието съобщава, че страната няма свободни финанси с които да плати френските бойни самолети, което вероятно ще доведе до замразяване на това намерение, поне засега.

От края на миналата година е публично известно, че Индонезия има интересът към Rafale. Тогава френският министър на отбраната Флоран Парли заяви, че се водят разговори за покупката на 36 – 48 броя Rafale.

В последните години Индонезия е проявила интерес към практически всички съвременни изтребители, които са на пазара.

През 2017 г. Индонезия се споразумя за покупката на 11 броя Су-35 и дори подписа договор за $1,1 млрд. Той, обаче така и не е преведен в изпълнение. Точните причини за това не са известни, но се предполага, че страната се опасява от американски санкции по линия на закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), в рамките на когото могат да се наказват държави извършващи големи оръжейни сделки с Русия. Официално, Индонезия не се отказала от придобиването на Су-35.

През ноември 2019 г. стана ясно, че страната проучва възможността да купи две ескадрили F-16 Block 70/72. През този февруари прояви официален интерес и към F-15EX. Освен това, през миналата година стана ясно, че индонезийското правителство официално е отправило питане за покупка на 15-те употребявани австрийски Eurofighter.

За да е хаосът пълен, официално Индонезия участва в корейския проект KAI KF-21, за създаване на изтребител от ново поколение. Тя трябва да поеме 20% от разходите по проектирането и изпитанията и да купи 48 машини. От 2017 г. насам, обаче индонезийците не правят вноски по проекта и няма яснота какви са реалните им намерения за него. На официалното показване на първия прототип, което стана факт преди почти два месеца, присъства индонезийския министър на отбраната, но това не даде яснота по въпроса.

Индонезийските ВВС днес изглеждат повече от шарено. Страната има 10 броя F-16A/B, някои от които са модернизирани до стандарта MLU, 23 броя F-16C/D Block 32 (част от които са модернизирани до нивото на Block 52), пет Су-27СКМ, 11 Су-30МК2 и 23 броя от леките изтребители Hawk Mk.209. Отделно има и по 15 учебно-бойни KAI T-50i и турбовитлови Super Tucano, които се използват и като бойни платформи.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша купува Bayraktar TB2
Следваща публикация
Доставиха стотния A400M
228 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция гледа сериозно към F-35

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

Меню