Индонезия няма пари за Rafale

198 прочитания

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването на всякаква дейност по финализиране на договора. Това съобщава Janes.

Според изданието, през февруари тази година, във Франция са били проведени преговори между представители на индонезийското МО и Dassault. Преговорите са минали успешно. Били са определени финансовите условия за покупката на 36 броя Rafale, както и офсета, който Dassault се задължава да върне в индонезийската икономика.

Индонезийското министерство на националното развитие, обаче не е дало разрешение програмата за покупка на Rafale да се осигури финансово от заеми от чужди банки. Всяка година Индонезия публикува програма, в която са записани проектите, които ще се финансират с външни заеми.

Janes се е сдобила с програмата за 2021 г. и действително вътре отсъства покупката на изтребители от Франция. Изданието съобщава, че страната няма свободни финанси с които да плати френските бойни самолети, което вероятно ще доведе до замразяване на това намерение, поне засега.

От края на миналата година е публично известно, че Индонезия има интересът към Rafale. Тогава френският министър на отбраната Флоран Парли заяви, че се водят разговори за покупката на 36 – 48 броя Rafale.

В последните години Индонезия е проявила интерес към практически всички съвременни изтребители, които са на пазара.

През 2017 г. Индонезия се споразумя за покупката на 11 броя Су-35 и дори подписа договор за $1,1 млрд. Той, обаче така и не е преведен в изпълнение. Точните причини за това не са известни, но се предполага, че страната се опасява от американски санкции по линия на закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), в рамките на когото могат да се наказват държави извършващи големи оръжейни сделки с Русия. Официално, Индонезия не се отказала от придобиването на Су-35.

През ноември 2019 г. стана ясно, че страната проучва възможността да купи две ескадрили F-16 Block 70/72. През този февруари прояви официален интерес и към F-15EX. Освен това, през миналата година стана ясно, че индонезийското правителство официално е отправило питане за покупка на 15-те употребявани австрийски Eurofighter.

За да е хаосът пълен, официално Индонезия участва в корейския проект KAI KF-21, за създаване на изтребител от ново поколение. Тя трябва да поеме 20% от разходите по проектирането и изпитанията и да купи 48 машини. От 2017 г. насам, обаче индонезийците не правят вноски по проекта и няма яснота какви са реалните им намерения за него. На официалното показване на първия прототип, което стана факт преди почти два месеца, присъства индонезийския министър на отбраната, но това не даде яснота по въпроса.

Индонезийските ВВС днес изглеждат повече от шарено. Страната има 10 броя F-16A/B, някои от които са модернизирани до стандарта MLU, 23 броя F-16C/D Block 32 (част от които са модернизирани до нивото на Block 52), пет Су-27СКМ, 11 Су-30МК2 и 23 броя от леките изтребители Hawk Mk.209. Отделно има и по 15 учебно-бойни KAI T-50i и турбовитлови Super Tucano, които се използват и като бойни платформи.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша купува Bayraktar TB2
Следваща публикация
Доставиха стотния A400M
198 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Откриха новата учебна година във ВВС

Новата учебна 2018 година бе открита тържествено във всички военни формирования на Военновъздушните сили. При откриването в авиобаза Граф Игнатиево присъстваше командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

Меню