Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

28 прочитания

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Самолетът, който също носи името Stratolaunch, ще може да носи широк спектър от ракети-носители, които вече съществуват или са в процес на разработка.

Първоначално самолетът ще използва само малката ракета носител Pegasus XL, като ще може да изстрелва една, две или три такива ракети в един полет. Тя може да извежда на ниска орбита товари с маса до 370 kg.

В момента Stratolaunch Systems разработва ракетата-носител с въздушен старт MLV (medium launch vehicle). Тя ще може да извежда на средна орбита товари с маса до 3400 kg. Първият полет на тази ракета се планира за 2022 г.

На база на MLV ще се създаде по-тежката ракета носител – MLV-H, която ще може да извежда на същата орбита товари с маса до 6000 kg. Работата по тази ракета вече е започнала.

Най-амбициозният проект на Stratolaunch Systems е проектът за совалка, която също да излита от борда на едноименния самолет, да извежда на орбита товар или да превозва екипаж, след което да каца и да може да се използва за повторни полети. Проектът неофициално е известен, като Black Ice. В момента се извършва първоначалното проучване за това дали той ще бъде комерсиално успешен.

Ходът на Stratolaunch Systems е очакван. Компанията първоначално работеше заедно със SpaceX за приспособяване на Falcon 9 за въздушен старт, но през 2012 г. двете компании прекратиха сътрудничеството. След това се водеха разговори с Orbital ATK за създаване на изцяло нова ракета-носител, но през 2015 г. бяха прекратени и тези работи.

Сътрудничеството с Orbital ATK все пак продължи и така днес Stratolaunch се планира да използва малката ракета-носител Pegasus XL.

Самолетът Stratolaunch, известен още като Scaled Composites Model 351, е проектиран от основаната от Бърт Рутан компания Scaled Composites (в момента част от Northrop Grumman). Машината е изградена почти изцяло от композитни материали и се задвижва от шест реактивни двигателя Pratt & Whitney PW4056, всеки с тяга от 252 kN.

Самолетът има размах на крилото от 117 m, дължина от 73 m, височина от 15 m, маса празен от около 227 тона и максимална излетна маса от около 590 тона. По отношение на размах на крилото Stratolaunch ще бъде най-големият самолет в историята.

Първият полет на машината се очаква до края на 2018 г., а първият тестов пуск на ракета Pegasus XL се планира за 2019 г.

Компанията Stratolaunch Systems е създадена от Пол Алън, един от основателите на гиганта Microsoft и авиационен ентусиаст.

От ляво надясно – малките ракети носители Pegasus XL, MLV, MLV-H и проектът за совалка за многократно използване

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната
Следваща публикация
NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Твърде едър за космоса

Късметлията спечелил благотворителна лотария за полет в космоса се е оказал прекалено тежък и е…

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Меню