Boeing ще се опита да убеди бразилските власти в добрите си намерения спрямо Embraer

8 прочитания

Американският самолетостроител Boeing ще се опита да разсее съмненията в бразилското правителство по отношение на евентуалното обединение с бразилската компания Embraer. Това съобщава Reuters.

След като в четвъртък стана ясно, че Boeing и Embraer водят преговори за някаква форма на сливане, бразилският президент Мишел Темер заяви, че ще наложи вето върху всякакъв опит за превземане на компанията от външен инвеститор.

Темер отбеляза, че приветства външни инвестиции в Embraer, но предупреди, че компанията е от национално значение, тъй като произвежда не само цивилни самолети, но и има важна роля в отбранителните способности на страната.

От Boeing заявиха, че разговорите с Embraer са за потенциална комбинация между способностите на двете компании и всички решения ще се взимат с оглед на отбранителните ангажименти на Embraer към бразилското правителство.

„Както вече бе заявено, в момента текат дискусии, но ние винаги се отнасяме с дълбоко уважение към ролята на бразилското правителство, както и към неговите опасения”, заявяват от Boeing за Reuters.

Бразилският президент вече каза, че внимателно ще следи какви решения взима борда на директорите на Embraer и ще прецени дали да използва правото си на вето, което се гарантира от тяхната „златна акция”. Embraer бе приватизирана през 2006 г.

Министърът на отбраната Бразилия Раул Юнгман е казал, че приветства евентуално партньорство между Embraer и Boeing, но в същото време подчертава, че бразилската компания в момента работи по два особено важни проекта – единият е лицензното строителство на изтребители Gripen E/F, а другият е тактическия транспортен самолет KC-390.

Източници на Reuters съобщават, че бразилското правителство в момента обмисля да придобие обратно военния бизнес на Embraer и да остави цивилният да бъде продаден на Boeing, тъй като основният интерес на компанията е производството на регионални джетове.

Анализатори, цитирани от информационната агенция, смятат, че е много малко вероятно Boeing да се интересува от придобиването на цялата бразилска компания, а по-скоро иска ефективно да контрира Airbus, които планират да придобият контролния пакет в проекта CSeries от Bombardier.

Свързани теми

Предишна публикация
Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи
Следваща публикация
В Китай полетя най-голямата амфибия в света
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

Половин век от първия полет на Boeing 747

Преди точно половин век, на 9 февруари 1969 г., своя първи полет изпълнява емблематичният пътнически самолет Boeing 747, който е известен и с прозвището си Jumbo Jet.

Boeing няма намерение да придобива Embraer

Американският самолетостроител Boeing по-скоро няма намерение да придобива бразилската компания Embraer. Това съобщава бразилският вестник Valor Economico, цитиран от Reuters.

Меню