ВВС откри учебната си година

25 прочитания

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

В авиобаза Крумово беше отслужен и тържествен молебен за здраве и дълголетие. Гости на мероприятията бяха и представители на местната власт.

Командирът на ВВС, генерал-майор Цанко Стойков присъства на откриването в авиобаза Крумово и авиобаза Граф Игнатиево, а неговия заместник, бригаден генерал Петьо Мирчев – във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.

В останалите формирования участие взеха ръководен състав от Щаба на ВВС.

В обръщението си към личния състав генерал-майор Стойков изказа признателност и лична удовлетвореност от високото ниво на изпълнение на задачите през 2018 година.

Той очерта три ясни приоритета за 2019 година:
– Осигуряване на високо ниво на безопасност на полетите и съхраняване на живота на хората и машините;
– Интензивна летателна подготовка на L-39. Тази задача ще ни осигури приемственост в обучението на млад летателен състав, който в последствие да се приучи на МиГ-29;
– Успешно участие в национални и международни учения и тренировки.

В заключение, командирът на ВВС изрази увереността си във всеотдайността и отговорността на военнослужещите, благодарение на които Военновъздушните сили продължават да изпълняват надеждно и непрекъснато основната задача по охрана на въздушния суверенитет на страната ни и пожела здрава и успешна 2019-та година.

Свързани теми

Предишна публикация
БСП няма да подкрепи покупката на F-16 при сегашните условия
Следваща публикация
МО иска да ремонтира единствения Ан-30
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС отбелязват празника си с церемонии и дни на отворените врати

На 16 октомври отбелязваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет. По повод празника в авиобазите на ВВС ще бъдат организирани дни на отворените врати. Това съобщават от ВВС.

alt

Авиацията и Яно

Красимир ГРОЗЕВ се срещна с вече пенсиониралия се български пилот Янко „Яно” Янков, за да си поговори с него за живота, летенето и всичко останало. Кариерата ми на журналист, пишещ за авиация, ме е срещала със стотици истински хора, които изграждат българските ВВС днес. Без да искам да слагам каквато и да е градация между тях, трябва да отбележа, че пленителният авиационен ентусиазъм, който винаги е струил от капитан Янко Янков, или както всички го знаят – Яно, е бил нещо, с което той винаги се е отличавал. За седем години от нашето познанство станах свидетел, как той уверено и заслужено извървя пътя от новоприучен на МиГ-29 пилот през 2004 г. до един от най-опитните авиатори в Граф Игнатиево, който дори в последната година от кариерата си беше инструктор на съвсем млади пилоти, които тепърва се приучват на изтребителя. Разбира се, пилотската, а и житейската история на Яно е много по-дълга и показва, че ако човек наистина силно желае нещо и полага всички усилия да го постигне, със сигурност ще успее. Точно за това в следващите няколко страници ще разкажем за Яно и се надяваме, че историята му ще вдъхнови и следващото поколение български авиатори.

Меню